CO2-uitstoot nieuwe auto’s fors lager door meer vraag naar elektrisch en hybride

ev laadpaal elektrische auto laden, vrij gebruik

De gemiddelde uitstoot van in de EU verkochte nieuwe auto’s is vorig jaar met 12 procent gedaald. De afname is vooral toe te schrijven aan de groeiende vraag naar elektrische en hybride auto’s. Dat meldt RAI Vereniging.

De gemiddelde uitstoot van verkochte nieuwe auto’s in de Europese Unie (inclusief IJsland, Noorwegen en de UK) is vorig jaar gedaald van 122,3 tot 107,8 gram per kilometer. RAI Vereniging noemt het verheugend dat de Europese auto-industrie momenteel ‘grote stappen’ zet om nieuwe auto’s zuiniger en schoner te maken.

Ook in Nederland is, dankzij de groeiende populariteit van elektrisch rijden en een toenemend aantal hybride personenauto’s, de uitstoot in 2020 ten opzichte van 2019 flink omlaag gegaan. Het afgelopen jaar lag de gemiddelde CO2-uitstoot hierdoor op 86 gram, vergeleken met 100 gram een jaar eerder.

Aanbod e-bestellers

RAI Vereniging verwacht dat de gemiddelde CO2-uitstoot van bestelwagens komende jaren eveneens daalt, mede dankzij het grotere aantal beschikbare elektrische modellen en de invoering van zero-emissiezones in een groot aantal Nederlandse steden vanaf 2025. Voorwaarde is wel dat er voldoende wordt geïnvesteerd in laadinfrastructuur, zowel voor personenauto’s als bedrijfswagens.

Klimaatakkoord

De Europese Commissie heeft sinds vorig jaar regels ingevoerd waardoor de gemiddelde uitstoot van alle nieuwe auto’s van een fabrikant onder een bepaalde grens moet liggen. Die grens wordt vervolgens elke paar jaar aangescherpt. In 2030 moeten alle nieuwe personenauto’s die op de markt komen 100 procent elektrisch zijn. Dit is een van de maatregelen uit het Klimaatakkoord om in 2030 het doel te bereiken van 49 procent minder CO2-uitstoot in Nederland. In 2050 is dat doel 95 procent.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CO2-uitstoot nieuwe auto’s fors lager door meer vraag naar elektrisch en hybride | RijschoolPro

CO2-uitstoot nieuwe auto’s fors lager door meer vraag naar elektrisch en hybride

ev laadpaal elektrische auto laden, vrij gebruik

De gemiddelde uitstoot van in de EU verkochte nieuwe auto’s is vorig jaar met 12 procent gedaald. De afname is vooral toe te schrijven aan de groeiende vraag naar elektrische en hybride auto’s. Dat meldt RAI Vereniging.

De gemiddelde uitstoot van verkochte nieuwe auto’s in de Europese Unie (inclusief IJsland, Noorwegen en de UK) is vorig jaar gedaald van 122,3 tot 107,8 gram per kilometer. RAI Vereniging noemt het verheugend dat de Europese auto-industrie momenteel ‘grote stappen’ zet om nieuwe auto’s zuiniger en schoner te maken.

Ook in Nederland is, dankzij de groeiende populariteit van elektrisch rijden en een toenemend aantal hybride personenauto’s, de uitstoot in 2020 ten opzichte van 2019 flink omlaag gegaan. Het afgelopen jaar lag de gemiddelde CO2-uitstoot hierdoor op 86 gram, vergeleken met 100 gram een jaar eerder.

Aanbod e-bestellers

RAI Vereniging verwacht dat de gemiddelde CO2-uitstoot van bestelwagens komende jaren eveneens daalt, mede dankzij het grotere aantal beschikbare elektrische modellen en de invoering van zero-emissiezones in een groot aantal Nederlandse steden vanaf 2025. Voorwaarde is wel dat er voldoende wordt geïnvesteerd in laadinfrastructuur, zowel voor personenauto’s als bedrijfswagens.

Klimaatakkoord

De Europese Commissie heeft sinds vorig jaar regels ingevoerd waardoor de gemiddelde uitstoot van alle nieuwe auto’s van een fabrikant onder een bepaalde grens moet liggen. Die grens wordt vervolgens elke paar jaar aangescherpt. In 2030 moeten alle nieuwe personenauto’s die op de markt komen 100 procent elektrisch zijn. Dit is een van de maatregelen uit het Klimaatakkoord om in 2030 het doel te bereiken van 49 procent minder CO2-uitstoot in Nederland. In 2050 is dat doel 95 procent.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.