Verkeersovertredingen door onschendbare diplomaten opnieuw flink afgenomen

Pixabay

Opnieuw zijn er in Nederland minder verkeersovertredingen gemaakt door buitenlandse diplomaten. Dit lijkt te komen door het nieuwe systeem waar diplomaten worden aangesproken op verkeersovertredingen, volgens minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag. Het systeem dat in 2019 werd ingezet, boekte het eerste jaar al succes. Het aantal verkeersovertredingen was toen ook in een jaar tijd meer dan gehalveerd.

Van mei 2020 t/m april 2021 maakten medewerkers van ambassades, consulaten en internationale organisaties 7.981 overtredingen. Dat is bijna de helft van het jaar ervoor, toen werden er 13.508 overtredingen gemaakt. De invoer van het nieuwe systeem in mei 2019 heeft dus zijn vruchten afgeworpen. Elk jaar lijkt het aantal verkeersovertredingen tot nu toe met de helft af te nemen. Het jaar voordat het nieuwe systeem van kracht ging werden er nog ruim 28.000 overtredingen begaan.

Nieuw systeem

De rechter bepaalde in 2014 dat buitenlandse diplomaten onschendbaar zijn en dat hun geen verkeersboete kan worden opgelegd. Om paal en perk te stellen aan overtredingen van deze groep, voerde het ministerie vorig jaar mei een nieuw systeem in. De voertuigeigenaar krijgt een door de minister van Buitenlandse Zaken ondertekende notificatiebrief. Daarin wordt diegene aangesproken op de verkeersovertreding. Ook volgt het vrijblijvende verzoek om een bedrag over te maken, gelijk aan de boete die een ander in dezelfde situatie zou krijgen.

Sigrid Kaag schreef aan de Tweede Kamer dat de meeste diplomatieke missies en internationale organisaties positief zijn over het systeem. “Zij werken mee in het aanspreken van hun medewerkers op het respecteren van de Nederlandse wet- en regelgeving, wat er mede toe heeft geleid dat deze aanpak zijn vruchten afwerpt”.

Jaguar

In 2019 was de ophef rondom overtredingen onder diplomaten groot. Een diplomaat die met zijn Jaguar tegen vijf auto’s knalde op de Erasmusweg in Den Haag hoefde geen blaastest af te leggen. Vanwege zijn onschendbaarheid zou dat toch geen zin hebben, redeneerde de politie.

Wie in een diplomatiek voertuig rijdt (met CD/BN/GN kenteken) en een verkeersovertreding begaat, kan daar niet voor bestraft worden. Medewerkers van ambassades, consulaten en internationale organisaties genieten immers immuniteit. In 2019 en 2020 waren er ongeveer 7.000 personenauto’s met een bijzonder kenteken in Nederland geregistreerd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.