Van Nieuwenhuizen stapt op als minister van Infrastructuur en Waterstaat

Cora van Nieuwenhuizen, foto van Rijksoverheid

Cora van Nieuwenhuizen stopt als minister van Infrastructuur en Waterstaat en gaat werken als voorzitter van lobbygroep Energie Nederland. Haar opvolger wordt Barbara Visser, die als woordvoerder Verkeer veel aandacht had voor de rijschoolsector.

Van Nieuwenhuizen heeft een andere baan gevonden; ze gaat per 1 oktober aan de slag bij Vereniging Energie-Nederland. Die brancheorganisatie meent in haar een nieuwe voorzitter met “ervaring en daadkracht” te hebben gevonden. Onlangs stapte ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven van IenW op omdat ze ander werk had gevonden.

Er is veel verontwaardiging op onder meer social media en in de Tweede Kamer dat ze al aan een nieuwe baan begint, terwijl er nog geen nieuw kabinet is. Ook de keuze voor Energie Nederland als nieuwe werkgever roept irritatie op. Die heeft namelijk raakvlakken met het eerdere werkterrein van de infrastructuurminister. PvdA-Kamerleden Habtamu de Hoop en Khadija Arib hebben Kamervragen gesteld.

Regels

Maar Van Nieuwenhuizen zegt zich keurig aan de regels te houden die gelden voor ex-politici die naar de lobby overstappen. Ze heeft zich als minister naar eigen zeggen ook niet ‘beleidsinhoudelijk bemoeid’ met thema’s rondom energie. In Nederland gelden alleen regels dat voormalig bewindspersonen geen lobbywerkzaamheden mogen doen bij hun voormalige departement.

Terwijl de sollicitatiegesprekken met Energie Nederland liepen, heeft ze bovendien afspraken gemaakt met haar ministerie over de werkverdeling. Staatssecretaris Steven Van Weyenberg (Infrastructuur) of minister Stef Blok (Economische Zaken) zouden gesprekken waarnemen die over energie gaan, om zo belangenverstrengeling te voorkomen. Maar bij begrotingsgesprekken waar energie ter sprake kwam, is ze niet weggelopen.

Had nee kunnen zeggen

Van Nieuwenhuizen had ‘graag de rit willen afmaken’ als minister, en erkent dat ze ook ‘nee’ had kunnen zeggen tegen haar nieuwe baan. Wel vindt ze haar nieuwe baan ‘een heel mooie uitdaging’, ook omdat de energietransitie ‘superbelangrijk’ wordt. Ook voor haar werk-privébalans is haar nieuwe werk beter, zegt ze. ‘Ik had kunnen wachten, maar ik vond dit toch dermate positief voor mij, mijn persoonlijke omstandigheden.’ Of ze er ook financieel op vooruit gaat, wordt niet duidelijk.

Vorige maand stapte staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) van Infrastructuur, al vroegtijdig op, waardoor er sprake is van een complete leegloop aan de top van het ministerie. Sinds het kabinet demissionair is, zijn er veel verschuivingen van bewindspersonen geweest. Inmiddels zijn al drie staatssecretarissen aangetreden terwijl zij ook nog Tweede Kamerlid zijn. Partijen in de Kamer, waaronder de SP, vinden dat het kabinet hiermee voorbijgaat aan de Grondwet, die stelt dat bewindslieden geen Kamerlid kunnen zijn.

Partijleider

Voordat Van Nieuwenhuizen in 2017 minister werd, was zij onder meer Tweede Kamerlid en Europarlementariër namens de VVD. Dat eerste was ze iets langer dan vier jaar van 2010 tot en met 2014. In het Europees Parlement zat ze ruim drie jaar en daarvoor was ook iets langer dan drie jaar gedeputeerde op het vlak van mobiliteit en infrastructuur in Noord-Brabant. In een interview met Elsevier sprak Van Nieuwenhuizen twee jaar geleden nog de ambitie uit om ooit Mark Rutte op te volgen als partijleider van de VVD.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

4 reacties op “Van Nieuwenhuizen stapt op als minister van Infrastructuur en Waterstaat”

Mart Kuiper|01.09.21|08:57

Dat schiet weer lekker op zo…iemand die geen verstand had van onze branche wordt “tijdelijk” vervangen door iemand met mogelijk nog minder competenties en die er op haar vorige departement ook een puinzooi van heeft gemaakt. Dat belooft weer veel goeds.

Els van Voren|01.09.21|21:24

Beste Mart, gisteren Jinek gezien? Daar was Pechtold, en die gaf fijntjes aan de het CBR meer invloed zou moeten krijgen op de rijschool branche. Als je dan weet dat deze vervanger Visser bijna kind aan huis was bij de VRB en zelfs uitspraken heeft gedaan over de RIS die absoluut niet door Kamerlid gemaakt kunnen worden! Deze dame is door een aantal voorzitters zo gekleurd geïnformeerd dat het nu echt 5 voor 12 is voor de ruim 7000 rijscholen die niet zijn aangesloten om een vuist te maken!

Mart Kuiper|02.09.21|10:34

Nee Els, heb t niet gezien ( mijn tv springt meestal spontaan naar een andere zender als Pechtold in beeld komt…), maar als dat zo is dan is het ook weer niet verbazingwekkend. Het is vriendjespolitiek alom en ik denk dat we in alle lagen van de overheid toch nu wel kunnen concluderen dat er geen mensen zitten met enige kennis van zaken en zich slechts laten leiden door financiele machtsposities die weinig meer van doen hebben met hun taak van besturen waarvoor ze eigenlijk zijn aangesteld.

A.b|02.09.21|20:29

Mart,

Dat is altijd al zo geweest, iemand met weinig verstand beslist wat jij moet doen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.