Autopremie jonge bestuurders daalt snel, vooral bij schadevrije jaren

Als jonge bestuurder betaal je het meeste voor je autoverzekering, maar je premie daalt de eerste jaren ook extreem snel. Zeker als je de eerste jaren schadevrij rijdt. Daarom wordt aangeraden om zo snel mogelijk een autoverzekering af te sluiten op eigen naam en niet op die van je ouders.

Dat jonge bestuurders een hoge premie betalen is voor sommigen een reden om de autoverzekering dan maar op naam van vader of moeder af te sluiten. Buiten dat dat niet mag en tot veel problemen kan leiden voor zowel jezelf als je ouders, is er volgens Financiële vergelijkingswebsite Geld.nl nog een goede reden om toch de autoverzekering op je eigen naam af te sluiten. Je bouwt dan namelijk zelf schadevrije jaren op en dat zorgt ervoor dat je premie nog harder daalt. De premie van de WA-verzekering daalt, als je er elk jaar een schadevrij jaar bij krijgt, zelfs van 197 euro per maand (voor een 18-jarige met 0 schadevrije jaren) naar 48 euro per maand (voor een 25-jarige met 7 schadevrije jaren).

Premie meer dan gehalveerd tussen 18 en 25 jaar

Geld.nl onderzocht de ontwikkeling van de autopremies voor bestuurders van 18 tot en met 30 jaar. Hieruit blijkt dat, zelfs als je geen schadevrije jaren opbouwt, je tot je 25e elk jaar wel 11 tot 12 procent minder betaalt voor je autoverzekering. Als er elk jaar een schadevrij jaar bijkomt, daalt de premie jaarlijks met 18 tot 20 procent. Vanaf je 25e daalt de autopremie langzamer.

Volgens Amanda Bulthuis van Geld.nl betaalt iemand die in Veldhoven woont en op zijn 18e een Volkswagen Golf van 10 jaar oud wil verzekeren, gemiddeld 197 euro per maand voor een WA-verzekering. Sluit je pas op je 25e dezelfde autoverzekering af, dan betaal je met nul schadevrije jaren nog maar 79 euro per maand.

Gebaseerd op een Volkswagen Golf uit 2011 met een bestuurder uit Veldhoven die 12.000 kilometer per jaar rijdt.

Hoe ouder je wordt, hoe minder kans op schade

Dat de premie tot 25 jaar zo hard daalt, komt door de risico-inschatting die verzekeraars maken, legt Bulthuis uit. Op je 18e is het risico op schades het grootst en dat neemt af naarmate je ouder wordt. Dat effect is in de periode van 18 tot 25 jaar het sterkst en neemt daarna af. Daarom daalt de premie dus in die eerste jaren zo hard. Een woordvoerder van Centraal Beheer en FBTO bevestigt dit. Ook de labels van Nationale-Nederlanden (ABN AMRO, ING-bank, Nationale Nederlanden, OHRA en SNS-bank) zien dat de schadefrequentie in de eerste jaren na je 18e het hardst daalt.

Check elk jaar je premie

Ondanks dat autoverzekeraars met elk jaar dat je ouder wordt – en meer schadevrij jaren krijgt – automatisch de premie verlagen, is het volgens Bulthuis toch belangrijk steeds goed op te letten. “We zien bij vrijwel elke berekening in dit onderzoek dat de premie van de duurste autoverzekering twee keer zo hoog is als die van de goedkoopste autoverzekering. De verschillen zijn dus groot, waardoor elk jaar een andere verzekeraar voor jou de goedkoopste kan zijn.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.