Steeds meer particulieren hebben een stekkerauto

Elektrische auto, EV. (vrij gebruik)

Het aantal stekkerauto’s is in een jaar tijd gestegen met 38 procent. Hoewel veel elektrische auto’s in zakelijk bezit zijn, neemt het aantal particuliere stekkerauto’s steeds meer toe. Begin 2021 waren er voor het eerst meer particulieren met een plug-inhybride dan zakelijke eigenaren. Dit meldt het CBS.

De stekkerauto’s zijn het afgelopen jaar populairder geworden bij particulieren. Het aandeel in particulier bezit is toegenomen van 27 procent begin 2020 naar 36 procent begin 2021. Echter zijn de meeste stekkerauto’s zijn nog altijd in zakelijk bezit (64 procent). Begin 2021 had van de volledig elektrische auto’s zelfs 78 procent een zakelijke eigenaar. Het aantal particuliere eigenaren verdubbelde en het aantal zakelijke eigenaren groeide met 55 procent.

Naast de volledig elektrische auto’s werden er ruim 16 duizend plug-inhybrides verkocht, drie keer zoveel als in 2019. Van de verkochte plug-inhybrides werd 43 procent aangeschaft door een particulier. Begin 2021 waren er dan ook voor het eerst meer particuliere dan zakelijke bezitters. Plug-inhybrides hebben naast een elektromotor ook nog een brandstofmotor.

Subsidie

Van de volledig elektrische auto’s die aan particulieren werden verkocht, werd twee derde in de tweede helft van 2020 verkocht, na ingang van de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) op 1 juli. Hiermee kunnen particulieren subsidie krijgen bij de aanschaf van een nieuwe of gebruikte elektrische auto.

Eerder werd al bekend dat het kabinet meer geld beschikbaar maakt om elektrisch rijden voor particulieren aantrekkelijker te maken. De komende drie jaar komt er 80 miljoen euro bij voor nieuwe elektrische auto’s, en 10 miljoen voor gebruikte elektrische auto’s. Vanaf 1 januari 2022 is er ongeveer drie keer zoveel budget voor particulieren dan aanvankelijk gepland.

(Bron: CBS)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.