Jongeren gingen tijdens corona vaker onder invloed de weg op

Foto via TeamAlert

In de coronaperiode gingen jongeren vaker de weg op terwijl ze onder invloed waren van alcohol of drugs. Dit deden zij vooral na huisfeestjes of chillen bij vrienden, doordat het nachtleven tijdens de lockdowns stilstond. Ook voor de coronacrisis reden jongeren vaak in deze situatie onder invloed naar huis. TeamAlert wil hier voortaan meer aandacht aan besteden in hun voorlichtingscampagnes.

Na een lange tijd van dichte horeca, afgelaste evenementen en uitgestelde festivals ging Nederland afgelopen weekend weer “open”. Vrijwel alle coronamaatregelen werden afgeschaft, waardoor jongeren weer tot de laatste uurtjes op stap gingen in de kroeg, club of op een festival. Maar hoe kwamen jongeren tijdens corona na alcohol-, cannabis- of drugsgebruik (veilig) thuis? En welke invloed gaat dit hebben op het uitgaansgedrag in de toekomst? TeamAlert zocht het uit.

TeamAlert voerde een enquêteonderzoek uit onder jongeren die wel eens onder invloed van alcohol, cannabis of drugs rijden. Daaruit blijkt dat 38 procent van de alcoholdrinkende jongeren tijdens de lockdown vaker onder invloed reed na een avond chillen met vrienden. Hetzelfde geldt voor de jongeren die cannabis gebruiken: 48 procent van deze jongeren reed tijdens de lockdown vaker onder invloed na een avond chillen met vrienden. Ook werd door deze groep jongeren vaker onder invloed gereden na het chillen met vrienden buiten. De helft van de jongeren die drugs gebruiken, reden tijdens de coronacrisis voornamelijk vaker onder invloed na een huisfeestje.

Verschil met voor coronacrisis

Onder invloed rijden van middelen na het chillen met vrienden thuis of na een huisfeestje lijkt logisch tijdens de lockdowns. Het nachtleven stond immers stil. Echter blijkt uit het onderzoek dat deze plekken sowieso al populair waren voor jongeren om middelen te gebruiken en daarna onder invloed te rijden. De alcoholdrinkende en cannabisgebruikende jongeren reden voor corona het vaakst na het chillen bij iemand thuis (20% en 22%). Jongeren die drugs gebruiken, reden voor de coronacrisis het vaakst onder invloed na een huisfeest (17%).

“Dit onderzoek laat zien dat over tijd (voor corona en tijdens de lockdown) ‘na het chillen bij iemand thuis’ en ‘na een huisfeest’ befaamde plekken zijn om daarna onder invloed te rijden. Deze locaties zijn dus interessant om jongeren te benaderen”, vertelt Claire Borst, gedragsonderzoeker bij TeamAlert. Daarom is het belangrijk, nu Nederland weer “open” is, dat voorlichtingscampagnes tegen rijden onder invloed niet alleen focussen op de kroeg of het festival. Ook het chillen bij vrienden en het huisfeest mogen in deze campagnes zeker niet ontbreken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.