Accijns op brandstof per 1 april omlaag: ‘Het feit dat het bespreekbaar is, is baanbrekend’

De accijns op brandstof gaat tijdelijk omlaag. De maatregel zal per 1 april ingaan en heeft een duur van zeker een half jaar. Een liter benzine wordt door het besluit 17 cent goedkoper, de prijs van een liter diesel daalt met 11 cent. Positief nieuws voor rijscholen die zich wegens de hoge prijzen genoodzaakt voelen de lesprijs te verhogen.

Met de accijnsverlaging hoopt het kabinet een deel van de klap op te vangen van de hoge brandstofprijzen, mede een gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het Centraal Planbureau (CPB) bracht deze week naar buiten dat Nederlanders er dit jaar financieel sterk op achteruitgaan. De hoge prijzen voor energie en brandstof dragen daar in grote mate aan bij. Het verlagen van de accijnzen op brandstof is een van de maatregelen waarmee de sterke daling van de koopkracht van gemiddeld 2,7 procent beperkt moet worden.

‘Noodzakelijk besluit’

Het verlagen van de accijnzen leek eerder geen optie voor het kabinet, maar die stap wordt bij nader inzien toch gezet. De maatregel wordt in de branche dan ook met enthousiasme ontvangen. Paul de Waal van de BOVAG noemt het ‘heel goed en noodzakelijk’ dat het kabinet de brandstofaccijns tijdelijk verlaagt. “Automobiliteit is belangrijk voor de economie en voor het sociale leven van mensen. Dat moet wel betaalbaar blijven.” Volgens de woordvoerder scheelt het waarschijnlijk ook wat chagrijn aan de pomp.
Ook Erik de Vries, directeur van de NOVE, is positief over de aangekondigde stap. “Wij vinden het een goede zaak en pleiten er al langere tijd voor. Al voordat de situatie in Oekraïne was ontstaan, omdat de prijzen snel omhoog gingen door krapte op de oliemarkt. We hebben de hoogste accijns op benzine van Europa en dat leidt er al langere tijd toe dat er veel grensoverschrijdend verkeer is. Daarnaast gaan mensen daar ook boodschappen doen, dus het is in het algemeen slecht voor B.V. Nederland.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

De BETA vergelijkt de prijsopbouw van brandstof met een raketijsje. Afbeelding: BETA

De BETA riep de afgelopen periode eveneens op tot het verlagen van de accijns op bijvoorbeeld diesel en benzine. “De hoge accijns is in de grensregio vervelend, omdat de verschillen groter worden met de buurlanden. Maar je raakt er ook mensen mee die aan de andere kant van het land wonen. Als je naar de supermarkt gaat, worden de producten duurder omdat de diesel veel duurder is. Zo heeft iedereen ermee te maken. Dat dat effect onderkend is, vinden we toch wel bijzonder. Het is fijn dat dit alsnog overwogen is. Dat zag er een week geleden wel anders uit. Het feit dat het bespreekbaar is, is baanbrekend en niet eerder aan de orde geweest”, aldus Tim Schoenmakers.

In België ook accijnsverlaging

In België wordt eveneens gesproken over het verlagen van de accijns op brandstoffen om de pijn aan de pomp te verlichten. De angst ontstond dat wanneer Nederland hier niet in zou meegaan, nóg meer mensen de grens over zouden trekken om in de buurlanden hun tank te vullen. De Waal: “Grensoverschrijdend tankverkeer zal er altijd zijn, tot we Europese harmonisatie van de brandstofbelastingen hebben. Maar dat is erg onwaarschijnlijk.”

En hoewel de Bovag de accijnsverlaging een goede ontwikkeling vindt, benadrukt de branchevereniging wel dat er meer moet gebeuren om ondernemers te helpen. Zo stelt de Bovag voor om de voorgenomen verlaging van de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE, een heffing op elektriciteit en gas) vanaf 2023 naar voren te halen. Ook moet het kabinet de voorgenomen verhoging van de energiebelasting uitstellen of schrappen en de energie- en brandstofprijzen moeten via een ‘prijzennoodwet’ bevroren worden, stelt de organisatie onder andere.

Prijsopbouw

De prijs die klanten betalen aan de pomp bestaat uit drie componenten: de kale brandstofprijs, accijns (in centen per liter) en de BTW van 21 procent over de eerste twee componenten bij elkaar opgeteld. De kale brandstofprijzen ontwikkelen zich in bijvoorbeeld Nederland, Duitsland en België op dezelfde wijze. Er zitten echter wel verschillen in de snelheid waarmee deze prijswijzigingen worden doorgevoerd in de adviesprijzen. Ook zitten er verschillen in de accijnstarieven.

Met het volledige pakket, waarvan het verlagen van accijns op de brandstofprijzen onderdeel is, is 2,8 miljard euro gemoeid. Ook krijgen mensen met lage inkomens bijvoorbeeld 800 euro voor de energierekening, in plaats van de 200 euro die eerder was toegezegd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Nico Schinkelshoek

2 reacties op “Accijns op brandstof per 1 april omlaag: ‘Het feit dat het bespreekbaar is, is baanbrekend’”

Amar J Sing|17.03.22|19:56

Wanneer gaat BTW op lesprijs naar 9% op zn hoogst?
BTW is o-tarief op opleidingen in NL, waarom wel BTW 21% op rijopleidingen?

Eelke Schokker|18.03.22|06:22

het tijdelijke kwartje van kok? nog uit de gulden tijdperk maar tijdelijk is het niet geweest.
2e taxi ambulance vuilniswagens lijkauto’s politie autos. hebben allemaal subsidie door geen wegenbelasting te hoeve te betalen.
wanneer mag de lesauto hier voor in aanmerking komen?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.