10 tips om zuiniger om te gaan met je brandstof

auto, geld (free from Pixabay)

Niet iedereen heeft de optie om de fiets te pakken in plaats van de auto en kan er dus niet omheen: je scheel betalen aan benzine of diesel. Hoe kun je ervoor zorgen dat je het ritje naar het tankstation zo lang mogelijk uit kunt stellen?

Hoewel de overheid de accijnzen verlaagt per 1 april, is het niet verkeerd om tot die tijd en ook daarna wat zuiniger te rijden. Daarom heeft Pricewise een aantal tips opgesteld waarmee je tot wel 10 procent kunt besparen op je brandstofverbruik.

1. Rijd heel constant
Rijd jij vaak hard, rem je veel en druk je dat gaspedaal vervolgens weer flink in? Top, dan is hier meteen je eerste bespaarkans. Ga van gassen en remmen over op een constante snelheid. Hoe meer je gast en remt, hoe meer brandstof je verbruikt. Tussen de 60 en 80 kilometer per uur, op een constante snelheid en in de hoogste versnelling rijd je het meest zuinig. Dus doe rustig aan en vertrek op tijd. Het zijn dure minuten die je wellicht wint met die hogere snelheid.

2. Schakel op tijd
Rijd je vaak met een hoog toerental omdat je laat schakelt, dan verbruik je meer brandstof dan nodig. Hoe hoger de toeren – tot op zekere hoogte – hoe hoger het verbruik. Dat betekent niet dat je met te lage toeren moet rijden. Je rijdt het meest zuinig bij toerentallen tussen de 2.000 en 2.500 (benzine) en tussen de 1.500 en 2.000 (diesel).

3. Vermijd drukte
Sla het centrum over, neem de provinciale wegen én vermijd de drukke verkeersuren als je die optie hebt. Op drukke plekken en momenten rem en trek je veel op. Je verbruikt voor zo’n rit daardoor vaak bijna het dubbele aan brandstof ten opzichte van een rit met een constante snelheid van 60 tot 80 kilometer per uur.

4. Verwijder onnodig gewicht
Extra’s op en in de auto, zoals bijvoorbeeld een dakkoffer of spullen in je kofferbak, zorgen voor extra gewicht. Dat extra gewicht zorgt voor een hogere weerstand en daarmee stijgt het brandstofverbruik. Gebruik je die extra bagage niet? Haal die dan uit of van de auto af. Ook de inhoud van je tank heeft impact. Hoe voller, hoe zwaarder de auto en hoe hoger het verbruik. Rijd deze daarom bijna leeg voordat je ‘m weer vult. Zo rijd je meer kilometers op die laatste beetjes. En met deze brandstofprijzen helpen alle beetjes.

5. Pomp je banden op
De juiste bandenspanning is van groot belang. Je rijdt daarmee veiliger, de banden gaan langer mee én je verbruikt minder brandstof. Je hebt namelijk een kortere remweg en de auto heeft meer grip. De bandenspanning neemt na het oppompen weer langzaam af. Controleer daarom zo rond de twee maanden of je bandenspanning nog goed is. De juiste bandenspanning staat in je tankdop, de sticker in de deur en/of in je auto-instructieboekje. En goed nieuws; oppompen kan bij tankstations en is soms zelfs gratis.

6. Houd ramen dicht en airco uit
Airconditioning kan voor zo’n 30 procent meer brandstofverbruik zorgen. Ramen opengooien levert weerstand op. Hierdoor kan het brandstofverbruik tot 20 procent stijgen. Wel hangt het ook van je snelheid af welke verkoelingsoptie zuiniger is. Ramen open is tot snelheden van 80 kilometer per uur zuiniger dan verkoelen met de airco. Ga je sneller dan dat, dan is de airco zuiniger. Hoeft die airco niet per se aan en dat raam niet echt open? Het voordeligst is natuurlijk om je ramen dicht en de airco uit te houden.

7. Kies het juiste maatje
Je gaat waarschijnlijk niet meteen voor een andere auto nadat je deze tip leest, maar de grootte en het gewicht zijn van invloed. Iets waar je rekening mee kunt houden als je een auto koopt. Zoek de auto die bij jouw situatie past. Ben je alleen? Een kleine, lichte auto gebruikt gemiddeld 15 procent minder brandstof dan een middenklasser. Een grotere wagen verbruikt gemiddeld gezien juist 20 procent meer. Let daarbij uiteraard ook op het energielabel van de auto én je gezinssituatie. Bijkomend voordeel van een kleine en lichte auto: vaak betaal je hiervoor ook minder voor de autoverzekering en aan wegenbelasting.

8. Onderhoud de auto goed
Onderhoud je auto goed. Of laat dat doen. Het kost je misschien wat geld en moeite, maar kan zorgen voor een lager brandstofverbruik. Heeft de auto kuren en rijdt deze met weerstand? Dan verbruik je meer brandstof. Grote kans dat je jaarlijkse en verplichte apk de truc al doet. Heeft de auto tussentijds een probleem waardoor de auto meer moeite heeft, zorg er dan voor dat dit wordt verholpen.

9. Pak de fiets
Het is misschien een open deur, maar de grootste besparing pak je natuurlijk als je met de fiets gaat in plaats van met de auto. Tijdens de rijles kan dat natuurlijk niet, maar wel als je in je vrije tijd de auto gebruikt voor korte ritjes. Het opwarmen van de motor kost veel brandstof, dus een korte rit kost je gemiddeld meer. De autobezitters onder ons weten het maar al te goed; autobezit maakt je soms een beetje lui. Maar pomp die banden vol met wind, pak de fiets en bespaar zo’n 19 eurocent per kilometer (Op basis van een benzineauto met een verbruik van 1 op 13 en een literbedrag van 2,50 euro).

10. Kies je tankstation verstandig
Nog één laatste tip. Niet een waarmee je bespaart op je verbruik, maar wel op de kosten: kies je tankstation verstandig. Bij het ene tankstation en op de ene locatie betaal je veel meer dan bij een andere. Tip één: tank niet langs de snelweg, daar betaal je de hoofdprijs. Tip twee: ga voor een prijsvechter. Tip drie: download een tank-app, zoals ANWB Onderweg, DirectLease Tankservice en Tankey. Daarmee zie je de actuele tankprijs per locatie in Nederland.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.