Eerste Volkswagenbus in Rijksmuseum

De eerste schets van wat later de Volkswagenbus zou worden is vanaf deze maand te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. Op 23 april van dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat de Nederlandse ondernemer Ben Pon Sr. de contouren schetste van wat later de Volkswagenbus werd.

De bus groeide uit tot een wereldwijd succes, en was geliefd bij de meest uiteenlopende mensen: van loodgieters tot hippies en van pechhulpdiensten tot kampeerders. Ter ere van het jubileum is de schets nu voor iedereen te zien in het Rijksmuseum temidden van andere iconen uit de Nederlandse kunst en geschiedenis van de 20ste eeuw.

Het iconische T1 model heeft een 75-jarige geschiedenis met een Nederlands tintje. Op 23 april 1947 bezoekt Ben Pon, autohandelaar uit Amersfoort, de Volkswagenfabriek in Duitsland. Met een simpele schets onder zijn arm vertelt hij dat er in Nederland grote behoefte is aan praktische bestelbusjes. Het blijkt een gouden ontwerp. De Volkswagenbus groeit uit tot een icoon.

Tot de dag van vandaag zijn er wereldwijd 13 miljoen exemplaren van verkocht. Zelfs de eerste schets is nu bijzonder erfgoed en behoort tot de collectie van het Rijksmuseum.

Icoon uit de 20ste eeuw

De schets is sinds 2012 in bruikleen in het Rijksmuseum en normaliter voor publiek alleen op afspraak te bezichtigen. Vanaf vandaag is de schets tijdelijk voor alle bezoekers te zien op de derde verdieping van het Rijksmuseum, waar zich de collectie van de 20ste eeuw bevindt. Samen met schilderijen, meubelen, fotografie, affiches en historische voorwerpen draagt de schets als een van de hoogtepunten bij aan het beeld van de cultuurgeschiedenis van het moderne Nederland van de vorige eeuw.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.