motor, motorfiets

Lawaai in Amsterdam komt vooral van auto’s en motorrijders

Rijschoolhouders merken dat er steeds meer vraag is naar motorrijles

Knaluitlaten, snel optrekken en hoge toerentallen. Dat zijn de meest voorkomende oorzaken van lawaai op verschillende plekken in Amsterdam, zo wijst een studie van TNO volgens de gemeente uit. De overlast wordt relatief vaak veroorzaakt door jonge voertuigen, en het zijn niet zelden doelbewuste aanpassingen aan motorfietsen en auto’s die lawaai maken.

De gemeente liet het onderzoek uitvoeren na klachten van inwoners over geluidsoverlast. Voor het onderzoek deed TNO op drie plekken in september en oktober vorig jaar op in totaal op vijftien dagen metingen op de Europaboulevard, Tussen Meer en de Weesperstraat. Daaruit bleek dat het niveau van 83 decibel 408 keer werd overschreden.

Motorrijders gingen volgens het onderzoek het vaakst in de fout, gevolgd door automobilisten. De middag en vroege avond blijken de lawaaiigste delen van de dag, maar ook ‘s nachts werden soms te hoge geluidsniveaus gemeten, aldus de gemeente.

Chiptuning

Het onderzoek wijst ook uit dat lawaai lang niet altijd door veroudering of slijtage komt, maar geregeld ook door aanpassingen als het verwijderen van geluidsbegrenzing, een niet gecertificeerde uitlaat of het zogenoemde ‘chiptuning’, een aanpassing om het motorvermogen van auto’s op te voeren. Ook te hard rijden bleek op de drie meetlocaties vaak tot lawaaioverlast te leiden.

Moeilijk handhaven

De gemeente Amsterdam zegt overigens dat de mogelijkheden om de overlast aan te pakken op dit moment nog zeer beperkt zijn. “Handhaving is namelijk een taak van de verkeerspolitie, die hiervoor erg weinig capaciteit heeft.” Voor hardrijders kan wel de ouderwetse snelheidsflitspaal en bemande handhaving helpen. Onderzoekers van TNO bevelen daarnaast aan om de maximumsnelheid op Tussen Meer te verlagen naar 30 kilometer per uur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Lawaai in Amsterdam komt vooral van auto’s en motorrijders | RijschoolPro
motor, motorfiets

Lawaai in Amsterdam komt vooral van auto’s en motorrijders

Rijschoolhouders merken dat er steeds meer vraag is naar motorrijles

Knaluitlaten, snel optrekken en hoge toerentallen. Dat zijn de meest voorkomende oorzaken van lawaai op verschillende plekken in Amsterdam, zo wijst een studie van TNO volgens de gemeente uit. De overlast wordt relatief vaak veroorzaakt door jonge voertuigen, en het zijn niet zelden doelbewuste aanpassingen aan motorfietsen en auto’s die lawaai maken.

De gemeente liet het onderzoek uitvoeren na klachten van inwoners over geluidsoverlast. Voor het onderzoek deed TNO op drie plekken in september en oktober vorig jaar op in totaal op vijftien dagen metingen op de Europaboulevard, Tussen Meer en de Weesperstraat. Daaruit bleek dat het niveau van 83 decibel 408 keer werd overschreden.

Motorrijders gingen volgens het onderzoek het vaakst in de fout, gevolgd door automobilisten. De middag en vroege avond blijken de lawaaiigste delen van de dag, maar ook ‘s nachts werden soms te hoge geluidsniveaus gemeten, aldus de gemeente.

Chiptuning

Het onderzoek wijst ook uit dat lawaai lang niet altijd door veroudering of slijtage komt, maar geregeld ook door aanpassingen als het verwijderen van geluidsbegrenzing, een niet gecertificeerde uitlaat of het zogenoemde ‘chiptuning’, een aanpassing om het motorvermogen van auto’s op te voeren. Ook te hard rijden bleek op de drie meetlocaties vaak tot lawaaioverlast te leiden.

Moeilijk handhaven

De gemeente Amsterdam zegt overigens dat de mogelijkheden om de overlast aan te pakken op dit moment nog zeer beperkt zijn. “Handhaving is namelijk een taak van de verkeerspolitie, die hiervoor erg weinig capaciteit heeft.” Voor hardrijders kan wel de ouderwetse snelheidsflitspaal en bemande handhaving helpen. Onderzoekers van TNO bevelen daarnaast aan om de maximumsnelheid op Tussen Meer te verlagen naar 30 kilometer per uur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.