Opleiding tot vrachtwagenchauffeur mogelijk voor statushouder door nieuwe (ESF) subsidie

Foto van CBR

Een nieuw project gaat statushouders opleiden tot vrachtwagenchauffeur. Ook rijschoolhouders kunnen zorgen voor het leggen van contact met statushouders. Hierbij zorgt Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) voor de werving, subsidie en opleidingen voor deze medewerkers en wordt samengewerkt met gemeenten. 

Dit project wordt uitgevoerd namens werkgeversorganisaties TLN, VVT, vakbonden FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen en het opleidingsfonds voor de sector SOOB.  De organisaties willen statushouders enthousiast maken voor de sector transport en logistiek. STL-directeur Lisette van Herk: “Waarom zouden we niet de talenten aanspreken van gemotiveerde statushouders, die aan de slag willen in transport of logistiek? Dat is goed voor zowel de logistieke bedrijven, statushouders én de samenleving. Bedrijven zijn hard op zoek naar vrachtwagenchauffeurs. Ik hoop dat we veel ondernemers en statushouders kunnen ondersteunen!”

Taal spreken

Als mensen de overstap willen maken naar het beroep van vrachtwagenchauffeur, moeten zij wel beschikken over taalniveau B1 en een rijbewijs B. Is er na gesprekken een klik met een bedrijf, dan kan een contract worden ondertekend. Daarbij zijn er twee soorten contracten, twee jaar lang minimaal 24 uur per week werken óf 1 jaar lang minimaal 32 uur per week werken. STL: “De kosteloze opleidingen voor de groot rijbewijzen, begeleiding, baangarantie, zelfstandigheid en werk met veel vrijheid zijn mooie pluspunten om te gaan voor een baan als vrachtwagenchauffeur. Voor statushouders die niet beschikken over bovengenoemde zijn er ook functies beschikbaar. Zij kunnen bijvoorbeeld aan de slag als orderpicker of heftruckchauffeur. Zolang je goed gemotiveerd bent, verwelkomt de sector iedereen die aan de slag wil.”

Hulp bij aanvraag subsidie en opleiding

STL ontzorgt logistieke bedrijven door Europees Sociaal Fonds (ESF) subsidie te verstrekken om de opleiding en het groot rijbewijs van de statushouders volledig te financieren. Ook de kandidaten worden hierin ondersteund door STL en de gemeente. Medewerkers die de statushouders begeleiden tijdens het leerwerktraject krijgen bovendien een training om dit tot een succes te maken. Dankzij het traject profiteren logistieke bedrijven niet alleen van een goede match met nieuwe werknemers, maar leveren ze ook een maatschappelijke bijdrage.

Ook subsidie voor doorstromers

Statushouders die als logistiek medewerker al in dienst zijn bij een SOOB-bedrijf kunnen zich eveneens laten omscholen tot vrachtwagenchauffeur. Logistieke bedrijven, statushouders en geïnteresseerden kunnen terecht op www.stl.nl/statushouder voor meer informatie en aanmelden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.