Utrecht krijgt wereldprimeur met elektrische auto die stroom levert aan huishoudens

Utrecht krijgt als eerste stad een wijk met bidirectionele elektrische auto’s en laadpalen. Auto’s kunnen elektrische energie niet alleen opnemen, maar ook afgeven aan het stroomnet. De Vehicle-to-Grid- technologie (V2G) is toegepast in 25 exemplaren van de IONIQ 5 van Hyundai. De auto’s worden verhuurd via We Drive Solar. 

De gigantische sterke batterijen in elektrische auto’s zouden zomaar de oplossing kunnen zijn voor een overbelast stroomnetwerk. De nieuwbouwwijk Cartesiusdriehoek wordt de eerste wijk in Nederland waar onder de noemer ‘Solar bidirectioneel ecosysteem’ grootschalig geëxperimenteerd wordt met nieuwe laadpaalsystemen en moderne auto’s. “Met de batterij van één elektrische auto kun je een hele straat van stroom voor zien. Dit is echt de toekomst”, aldus revolutionair Robin Berg van deelconcept We Drive Solar uit Utrecht.

Thuiskomen

Elektrische auto’s worden steeds krachtiger om te zorgen voor een gigantische range. De meeste mensen rijden echter niet meer dan 75 km per dag, een ritje van hun huis naar het werk en terug. De autobatterij die nog grotendeels gevuld is aan eind van de dag, kan stroom terugleveren aan het netwerk. Robin: “We kennen aan het eind van de dag een piek in de vraag naar stroom. Dit komt doordat veel mensen tegelijk thuiskomen, de lichten aandoen, elektrisch koken, de vaatwasser aanzetten etc.. Al die elektrische apparaten hebben stroom nodig. Die elektriciteit kan op dat moment komen van de auto voor de deur.” De auto gaat niet helemaal leeg, er blijft altijd genoeg om te kunnen rijden. ’s Nachts als de meeste mensen slapen, laadt de auto dan weer op met schone windenergie. ’s Ochtends is de auto vol en kan er naar het werk gereden worden.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen van IenW is enthousiast over het project: “We willen in de toekomst dat alle auto’s elektrisch rijden, maar we staan nog voor uitdagingen als het gaat om het stroomnetwerk. De overheid investeert in dit project, omdat het interessante facetten heeft.”
De eerste 25 auto’s van Hyundai rijden vanaf deze week in Utrecht, bedoeling is dat eind van het jaar 150 van dit soort auto’s rondrijden.

Laadpalen

Laadpalen die zowel stroom kunnen afgeven als terugnemen werden al eerder ontwikkeld door We Drive Solar. Hyundai presenteerde donderdagochtend in het CAB-gebouw aan de Cartesiusweg een nieuwe auto die hier voor geschikt is. Via slimme technologie weet de auto wanneer er moet worden opgeladen of juist afgeladen. In het gebied komen minstens 3000 nieuwe woningen. Burgemeester Dijksma: “We zijn de snelst groeiende stad én hebben de jongste bevolking. Als er één stad is waar dit concept kan, dan is het hier wel.”

Hyundai

Michael Cole, President en CEO van Hyundai Motor Europe: “We zijn trots dit project te kunnen lanceren met We Drive Solar. Bij Hyundai zijn we van mening dat bidirectioneel laden, in combinatie met V2G-technologie, batterij-elektrische voertuigen kan veranderen in flexibele energiebronnen. De IONIQ 5 en de V2G-technologie bieden niet alleen een alternatief voor klanten die af willen van traditionele verbrandingsmotoren, ze helpen ook de levensvatbaarheid van duurzame energieopwekking te vergroten.”

(V.l.n.r.:) Robin Berg (directeur en oprichter van We Drive Solar), Vivianne Heijnen (staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat), Sharon Dijksma (burgemeester van Utrecht), Anneke de Vries (directeur Stations en lid Raad van Bestuur van NS), Michael Cole (President en CEO van Hyundai Motor Europe), Onno Dwars (CEO van Ballast Nedam Development) en Bart Meijer (CEO van MRP).
(V.l.n.r.:) Robin Berg (directeur en oprichter van We Drive Solar), Vivianne Heijnen (staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat), Sharon Dijksma (burgemeester van Utrecht), Anneke de Vries (directeur Stations en lid Raad van Bestuur van NS), Michael Cole (President en CEO van Hyundai Motor Europe), Onno Dwars (CEO van Ballast Nedam Development) en Bart Meijer (CEO van MRP).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Tessa Heerschop

1 reactie op “Utrecht krijgt wereldprimeur met elektrische auto die stroom levert aan huishoudens”

Kallouchi Mimoen|29.04.22|19:46

Na 4 jaar elektrische te hebben gereden en er ook les mee gegeven stop ik ermee reden het opladen van zo een auto is dramatisch 5 uurtjes les haal ik in de zomer er prima mee maar in de winter haal ik met moeite 150 km mee dan de 2e probleem is het opladen bij een snel lader heb je een 1.5 uur nodig als er dan geen 4 taxi’s staan te wachten en je moet natuurlijk acheter aansluiten….

Kortom als er een auto uitkomt die met een volle accu minimaal 700 km kan bel me dan

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Utrecht krijgt wereldprimeur met elektrische auto die stroom levert aan huishoudens | RijschoolPro

Utrecht krijgt wereldprimeur met elektrische auto die stroom levert aan huishoudens

Utrecht krijgt als eerste stad een wijk met bidirectionele elektrische auto’s en laadpalen. Auto’s kunnen elektrische energie niet alleen opnemen, maar ook afgeven aan het stroomnet. De Vehicle-to-Grid- technologie (V2G) is toegepast in 25 exemplaren van de IONIQ 5 van Hyundai. De auto’s worden verhuurd via We Drive Solar. 

De gigantische sterke batterijen in elektrische auto’s zouden zomaar de oplossing kunnen zijn voor een overbelast stroomnetwerk. De nieuwbouwwijk Cartesiusdriehoek wordt de eerste wijk in Nederland waar onder de noemer ‘Solar bidirectioneel ecosysteem’ grootschalig geëxperimenteerd wordt met nieuwe laadpaalsystemen en moderne auto’s. “Met de batterij van één elektrische auto kun je een hele straat van stroom voor zien. Dit is echt de toekomst”, aldus revolutionair Robin Berg van deelconcept We Drive Solar uit Utrecht.

Thuiskomen

Elektrische auto’s worden steeds krachtiger om te zorgen voor een gigantische range. De meeste mensen rijden echter niet meer dan 75 km per dag, een ritje van hun huis naar het werk en terug. De autobatterij die nog grotendeels gevuld is aan eind van de dag, kan stroom terugleveren aan het netwerk. Robin: “We kennen aan het eind van de dag een piek in de vraag naar stroom. Dit komt doordat veel mensen tegelijk thuiskomen, de lichten aandoen, elektrisch koken, de vaatwasser aanzetten etc.. Al die elektrische apparaten hebben stroom nodig. Die elektriciteit kan op dat moment komen van de auto voor de deur.” De auto gaat niet helemaal leeg, er blijft altijd genoeg om te kunnen rijden. ’s Nachts als de meeste mensen slapen, laadt de auto dan weer op met schone windenergie. ’s Ochtends is de auto vol en kan er naar het werk gereden worden.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen van IenW is enthousiast over het project: “We willen in de toekomst dat alle auto’s elektrisch rijden, maar we staan nog voor uitdagingen als het gaat om het stroomnetwerk. De overheid investeert in dit project, omdat het interessante facetten heeft.”
De eerste 25 auto’s van Hyundai rijden vanaf deze week in Utrecht, bedoeling is dat eind van het jaar 150 van dit soort auto’s rondrijden.

Laadpalen

Laadpalen die zowel stroom kunnen afgeven als terugnemen werden al eerder ontwikkeld door We Drive Solar. Hyundai presenteerde donderdagochtend in het CAB-gebouw aan de Cartesiusweg een nieuwe auto die hier voor geschikt is. Via slimme technologie weet de auto wanneer er moet worden opgeladen of juist afgeladen. In het gebied komen minstens 3000 nieuwe woningen. Burgemeester Dijksma: “We zijn de snelst groeiende stad én hebben de jongste bevolking. Als er één stad is waar dit concept kan, dan is het hier wel.”

Hyundai

Michael Cole, President en CEO van Hyundai Motor Europe: “We zijn trots dit project te kunnen lanceren met We Drive Solar. Bij Hyundai zijn we van mening dat bidirectioneel laden, in combinatie met V2G-technologie, batterij-elektrische voertuigen kan veranderen in flexibele energiebronnen. De IONIQ 5 en de V2G-technologie bieden niet alleen een alternatief voor klanten die af willen van traditionele verbrandingsmotoren, ze helpen ook de levensvatbaarheid van duurzame energieopwekking te vergroten.”

(V.l.n.r.:) Robin Berg (directeur en oprichter van We Drive Solar), Vivianne Heijnen (staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat), Sharon Dijksma (burgemeester van Utrecht), Anneke de Vries (directeur Stations en lid Raad van Bestuur van NS), Michael Cole (President en CEO van Hyundai Motor Europe), Onno Dwars (CEO van Ballast Nedam Development) en Bart Meijer (CEO van MRP).
(V.l.n.r.:) Robin Berg (directeur en oprichter van We Drive Solar), Vivianne Heijnen (staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat), Sharon Dijksma (burgemeester van Utrecht), Anneke de Vries (directeur Stations en lid Raad van Bestuur van NS), Michael Cole (President en CEO van Hyundai Motor Europe), Onno Dwars (CEO van Ballast Nedam Development) en Bart Meijer (CEO van MRP).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Tessa Heerschop

1 reactie op “Utrecht krijgt wereldprimeur met elektrische auto die stroom levert aan huishoudens”

Kallouchi Mimoen|29.04.22|19:46

Na 4 jaar elektrische te hebben gereden en er ook les mee gegeven stop ik ermee reden het opladen van zo een auto is dramatisch 5 uurtjes les haal ik in de zomer er prima mee maar in de winter haal ik met moeite 150 km mee dan de 2e probleem is het opladen bij een snel lader heb je een 1.5 uur nodig als er dan geen 4 taxi’s staan te wachten en je moet natuurlijk acheter aansluiten….

Kortom als er een auto uitkomt die met een volle accu minimaal 700 km kan bel me dan

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.