VVRI: “Rijscholen en de kandidaten zijn de dupe van wachttijden CBR”

rijscholen, protest, foto van Promedia

De Vereniging Voor Rijscholen en Instructeurs (VVRI) stelt dat bij het CBR gebrek aan deskundigheid is. “De rijscholen en de kandidaten zijn hiervan de dupe. Deze wachttijdencrisis zal zich verder uitbreiden met negatieve maatschappelijke impact ten gevolge”, aldus de VVRI. Ze willen dat er snel actie ondernomen wordt.

De wachttijden om een datum voor het rijexamen te mogen reserveren lopen steeds verder op bij het CBR. Volgens het CBR is één van de oorzaken dat kandidaten afrijden, terwijl ze hier nog niet klaar voor zijn. VVRI: “De stelling dan wel bewering dat de rijscholen de huidige lange wachttijden hebben veroorzaakt is pertinent onjuist.”

De VVRI wijst erop dat het CBR organisatiedoelen moet realiseren. “Doeltreffendheid is daarbij een belangrijk gezichtspunt. Dit betekent dat de vastgelegde regelingen moeten worden aangepast.”

Theorie verlengen

De VVRI wil dat de geldigheidsduur van het theoriecertificaat van alle kandidaten te verlengen met onmiddellijke ingang verlengd wordt. Momenteel is het certificaat 1,5 jaar geldig, daarna moet opnieuw theorie examen afgelegd worden. Omdat de reserveringstermijn voor het praktijkexamen wordt overgeschreden, zou ook het theorieexamen langer geldig moeten zijn tot het gehele rijbewijs behaald wordt. “Wij hebben dit voorstel op 25 april bij het CBR ingediend, aldus de VVRI.

Geen onderscheid

De VVRI is van oordeel dat er geen onderscheid gemaakt moet worden tussen een B een eerste rijexamen en BH een herexamen. “Dit bevordert ook de objectiviteit van de examinator. Als het onderscheid tussen een B en een BH examen komt te vervallen, zal een relevant oorzaak voor de lange wachttijden, te weten het onderling kunnen wisselen van deze examens ook wegvallen. Met als gevolg dat de capaciteit nog beter benut kan worden.” Dit verzoek is ook op 25 april 2022 bij het CBR ingediend.

Volgens de VVRI zou elke kandidaat zou, ongeacht of er sprake is van een handicap of faalangst veilig, vlot en zelfstandig het examen af moeten kunnen leggen conform de richtlijnen van de rijprocedure.

Externe partijen

VVRI: “In het commissieroemerrapport wordt aanbevolen dat een externe onafhankelijke partij, de CCA de rijscholen, het CBR, en het IBKI gaat controleren en daar waar nodig is ook kan sanctioneren.”

VVRI: “Alwaar een partij de werkzaamheden van rijscholen controleert, wordt er geen enkele controlemechanisme ingebouwd ten aanzien van de taken die door het CBR worden uitgevoerd. Hiermee bestaat een problematische wanverhouding.

Rijscholen kunnen gesanctioneerd worden, doch het CBR niet.” De vereniging stelt dat kwalitatief goede rijscholen benadeeld zouden kunnen worden door machtsmisbruik, onprofessionaliteit of gebrek aan kwaliteit van een examinator.

Actie

De VVRI wil dat er snel ondernomen wordt om de huidige lange wachttijden voor het praktijkexamen te verkorten. “Hierbij moet eveneens worden ingegrepen bij het CBR. Wij hopen met alle betrokkenen op snelle en effectieve maatregelen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Tessa Heerschop

3 reacties op “VVRI: “Rijscholen en de kandidaten zijn de dupe van wachttijden CBR””

Arko Brak|29.04.22|09:03

Al mijn leerlingen spreken van schande als het om het wanbeleid van het CBR gaat . het CBR
spreekt zichzelf vaak tegen . leerlingen die zakken is de schuld van de rijscholen en moeten de
ll. beter opleiden . De wachttijd komt door die vele leerlingen die zakken . dat is de uitspraak van het CBR . Toetsen worden niet meer aangevraagd omdat dat zorgt voor nog langer wachten voor een examen . Er komt dan toch capaciteit vrij ……….?

Pieter van der Vinne|29.04.22|16:16

haal pechthold direct weg bij het cbr. zet er een rijschoolhouder neer.

Mart Kuiper|30.04.22|13:09

Doodziek worden wij van klagende leerlingen. Door lange wachttijden lopen ze tegen verlopen theorie en AVB certificaten aan. Ergste is dat als die vervolgens met de klantenservice van het CBR bellen daar te horen krijgen dat de rijschool het allemaal voor de kandidaat kan regelen. Tja en wie gelooft de leerling, de rijschool of het CBR?? Dus zijn wij als rijschool uiteraard de gebeten hond. De lol in dit werk is de laatste 2 jaar heel ver te zoeken en het eind is nog niet in zicht voorlopig.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

VVRI: “Rijscholen en de kandidaten zijn de dupe van wachttijden CBR” | RijschoolPro

VVRI: “Rijscholen en de kandidaten zijn de dupe van wachttijden CBR”

rijscholen, protest, foto van Promedia

De Vereniging Voor Rijscholen en Instructeurs (VVRI) stelt dat bij het CBR gebrek aan deskundigheid is. “De rijscholen en de kandidaten zijn hiervan de dupe. Deze wachttijdencrisis zal zich verder uitbreiden met negatieve maatschappelijke impact ten gevolge”, aldus de VVRI. Ze willen dat er snel actie ondernomen wordt.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Tessa Heerschop

3 reacties op “VVRI: “Rijscholen en de kandidaten zijn de dupe van wachttijden CBR””

Arko Brak|29.04.22|09:03

Al mijn leerlingen spreken van schande als het om het wanbeleid van het CBR gaat . het CBR
spreekt zichzelf vaak tegen . leerlingen die zakken is de schuld van de rijscholen en moeten de
ll. beter opleiden . De wachttijd komt door die vele leerlingen die zakken . dat is de uitspraak van het CBR . Toetsen worden niet meer aangevraagd omdat dat zorgt voor nog langer wachten voor een examen . Er komt dan toch capaciteit vrij ……….?

Pieter van der Vinne|29.04.22|16:16

haal pechthold direct weg bij het cbr. zet er een rijschoolhouder neer.

Mart Kuiper|30.04.22|13:09

Doodziek worden wij van klagende leerlingen. Door lange wachttijden lopen ze tegen verlopen theorie en AVB certificaten aan. Ergste is dat als die vervolgens met de klantenservice van het CBR bellen daar te horen krijgen dat de rijschool het allemaal voor de kandidaat kan regelen. Tja en wie gelooft de leerling, de rijschool of het CBR?? Dus zijn wij als rijschool uiteraard de gebeten hond. De lol in dit werk is de laatste 2 jaar heel ver te zoeken en het eind is nog niet in zicht voorlopig.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.