Grote verschillen tussen slagingspercentages mannelijke en vrouwelijke kandidaten

De slagingspercentages tussen examinatoren verschillen enorm. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, ruim 435.000 examenresultaten uit 2018 en 2019 werden geanalyseerd. De slagingspercentages lopen uiteen van 17 tot 79 procent. Wat opvalt is dat er soms grote verschillen zijn tussen de slagingspercentages van mannelijke en vrouwelijke kandidaten.

Een uitschieter is een examinator bij wie 67 procent van alle mannelijke kandidaten in één keer het rijbewijs haalt. Kom je als vrouw bij deze examinator terecht dan is de kans op slagen aanzienlijk lager, namelijk 45 procent.

Maar andersom gebeurt dit ook: bij een andere examinator slaagde 52 procent van de vrouwelijke kandidaten in één keer, maar slechts 33 procent van de mannen haalde in één keer het rijbewijs.

Het verschilt ook nogal in welke regio je afrijdt. De meeste mensen halen in de rustige regio’s Almelo, Zuid-Limburg en Heerlen in één keer. In Rotterdam slaagt slechts 35 procent. Of dat direct te maken heeft met de examinatoren is maar de vraag, mogelijk ligt het aan andere factoren.

In een eigen analyse van de cijfers vindt ook het CBR examinatoren bij wie de slagingspercentages significant afwijken. In 2018 ging het om 70 examinatoren en in 2019 waren dit er 74. Bij 20 respectievelijk 25 van deze examinatoren had dit te maken met het geslacht van de kandidaat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Tessa Heerschop

3 reacties op “Grote verschillen tussen slagingspercentages mannelijke en vrouwelijke kandidaten”

therealpearl13|06.06.22|11:24

Zou het dan toch uiteindelijk nog gaan gebeuren? Gaat men het CBR nu eindelijk eens ècht onder de loep nemen?
Na meer dan 30 jaar in deze branche werkzaam te zijn geweest,(gelukkig is dat verleden tijd) kan ik meepraten over het mooie bedrijf genaamd CBR….
Altijd goed, zo’n monopolist. Alles, van A tot Z lekker zelf bepalen,en,erger nog…het slagingspercentage manipuleren.
Als ze dan toch bezig zijn…laten ze meteen even doorpakken. In het deksel van de beerput begint beweging te komen…

Rij School|06.06.22|15:50

Wellicht kan RTL ook onderzoeken waarom RIS rijscholen een andere ingang hebben binnen TOP (korte wachttijden) dat RIS instructeurs examen doen bij het CBR, maar de leerlingen ook! Er moet ook een onderzoek komen naar mogelijke belangenverstrengeling tussen de brancheverenigingen en het CBR en hoe het kan dat de ANWB en NUtheorie zijn toegelaten tot de opleidingsraad van het CBR en adviseert over de aansluiting van de rij- en theorieopleidingen op de examens en de processen rond examinering.

Robert Nijdam|13.06.22|12:36

Wat mij betreft mag de journalistiek heel wat meer onderzoek doen bij het CBR. Er valt genoeg te onderzoeken en te schrijven over wat er beter kan bij die organisatie. Hopelijk zorgt dat ervoor dat ze zich wat meer met zichzelf gaan bemoeien in plaats van steeds met het vingertje wijzen naar anderen. Wij rijscholen doen, uitzonderingen daar gelaten, ons best om leerlingen op te leiden en pas op examen te sturen als ze er klaar voor zijn. Maar het CBR systeem is daar totaal niet flexibel in.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Grote verschillen tussen slagingspercentages mannelijke en vrouwelijke kandidaten | RijschoolPro

Grote verschillen tussen slagingspercentages mannelijke en vrouwelijke kandidaten

De slagingspercentages tussen examinatoren verschillen enorm. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, ruim 435.000 examenresultaten uit 2018 en 2019 werden geanalyseerd. De slagingspercentages lopen uiteen van 17 tot 79 procent. Wat opvalt is dat er soms grote verschillen zijn tussen de slagingspercentages van mannelijke en vrouwelijke kandidaten.

Een uitschieter is een examinator bij wie 67 procent van alle mannelijke kandidaten in één keer het rijbewijs haalt. Kom je als vrouw bij deze examinator terecht dan is de kans op slagen aanzienlijk lager, namelijk 45 procent.

Maar andersom gebeurt dit ook: bij een andere examinator slaagde 52 procent van de vrouwelijke kandidaten in één keer, maar slechts 33 procent van de mannen haalde in één keer het rijbewijs.

Het verschilt ook nogal in welke regio je afrijdt. De meeste mensen halen in de rustige regio’s Almelo, Zuid-Limburg en Heerlen in één keer. In Rotterdam slaagt slechts 35 procent. Of dat direct te maken heeft met de examinatoren is maar de vraag, mogelijk ligt het aan andere factoren.

In een eigen analyse van de cijfers vindt ook het CBR examinatoren bij wie de slagingspercentages significant afwijken. In 2018 ging het om 70 examinatoren en in 2019 waren dit er 74. Bij 20 respectievelijk 25 van deze examinatoren had dit te maken met het geslacht van de kandidaat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Tessa Heerschop

3 reacties op “Grote verschillen tussen slagingspercentages mannelijke en vrouwelijke kandidaten”

therealpearl13|06.06.22|11:24

Zou het dan toch uiteindelijk nog gaan gebeuren? Gaat men het CBR nu eindelijk eens ècht onder de loep nemen?
Na meer dan 30 jaar in deze branche werkzaam te zijn geweest,(gelukkig is dat verleden tijd) kan ik meepraten over het mooie bedrijf genaamd CBR….
Altijd goed, zo’n monopolist. Alles, van A tot Z lekker zelf bepalen,en,erger nog…het slagingspercentage manipuleren.
Als ze dan toch bezig zijn…laten ze meteen even doorpakken. In het deksel van de beerput begint beweging te komen…

Rij School|06.06.22|15:50

Wellicht kan RTL ook onderzoeken waarom RIS rijscholen een andere ingang hebben binnen TOP (korte wachttijden) dat RIS instructeurs examen doen bij het CBR, maar de leerlingen ook! Er moet ook een onderzoek komen naar mogelijke belangenverstrengeling tussen de brancheverenigingen en het CBR en hoe het kan dat de ANWB en NUtheorie zijn toegelaten tot de opleidingsraad van het CBR en adviseert over de aansluiting van de rij- en theorieopleidingen op de examens en de processen rond examinering.

Robert Nijdam|13.06.22|12:36

Wat mij betreft mag de journalistiek heel wat meer onderzoek doen bij het CBR. Er valt genoeg te onderzoeken en te schrijven over wat er beter kan bij die organisatie. Hopelijk zorgt dat ervoor dat ze zich wat meer met zichzelf gaan bemoeien in plaats van steeds met het vingertje wijzen naar anderen. Wij rijscholen doen, uitzonderingen daar gelaten, ons best om leerlingen op te leiden en pas op examen te sturen als ze er klaar voor zijn. Maar het CBR systeem is daar totaal niet flexibel in.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.