Niveau opleiding rijinstructeur wordt niet verhoogd

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat is niet van plan het niveau van de rijdocentopleiding te verhogen. In het advies ‘Van rijles naar rijonderwijs’ van de heer Roemer staat een MBO-niveau als vooropleiding zou moeten gelden, nu is dat nog VMBO. De minister is echter niet van plan dit advies over te nemen.

Roemer gaf het advies reeds vorig jaar, maar de minister reageerde pas onlangs op de voorstellen. Roemer gaf destijds mee dat hij de hoop en verwachting had dat het Ministerie van Infrastructuur en
Waterstaat in nauwe samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap én de
sector op basis van het advies stappen zou zetten ter verbetering van het rijonderwijs in Nederland.

In het advies het voorstel te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een rijdocentopleiding die aansluit op het voortgezet onderwijs. Uitgaande van de huidige VMBO-vooropleidingseis zou dat volgens het advies een opleiding
op MBO-niveau moeten zijn. Wanneer deze mogelijkheid zou bestaan, kunnen jongeren al in een vroege fase een
bewuste keuze maken voor het beroep van rijdocent waarbij deze opleiding een breder beroepsperspectief zal moeten bieden dan alleen dat van rijdocent. Een van de voordelen van aansluiting bij de MBO-systematiek is dat certificering alsook toezicht reeds zijn georganiseerd binnen de systematiek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De minister geeft aan dat een dergelijke opleiding op dit moment geen realistische ambitie is en legt daarmee de wens van Roemer naast zich neer. “Het is wenselijk dat de beoogde verbeteringen nu eerst in de bestaande systematiek worden doorgevoerd (bijvoorbeeld door nieuwe ontwikkelingen en thema’s toe te voegen aan de examens, examens op een andere wijze af te nemen, meer praktijk te verplichten in de opleidingen etc.). Een
nieuwe (bekostigde) mbo-opleiding heeft ook gevolgen voor de concurrentiepositie van de huidige private opleider”, aldus minister Harbers.

Wanneer de verbeteringen in de bestaande systematiek dan worden doorgevoerd, is verder niet toegelicht door de minister.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tessa Heerschop

3 reacties op “Niveau opleiding rijinstructeur wordt niet verhoogd”

Mart Kuiper|07.06.22|17:32

Of een MBO vooropleiding echt het verschil gaat maken vraag ik mij af. Werk en denkniveau op minimaal MBO niveau zou al heel wat zijn. Dat het algehele niveau van de instructeurs opleiding vervolgens ook niet wordt aangepakt is mij echter een raadsel. Als je af en toe ziet wie nu allemaal instructeur denkt te kunnen worden… wij hebben de afgelopen jaren al een aantal stagiaires teleur moeten stellen. Inhoudelijk is de opleiding aardig uitgehold en veel wordt nu afgeschoven op de stageperiode.

Pieter van der Vinne|13.06.22|13:00

deze onzin krijg je als afgekeurde politici zich ermee gaan bemoeien. ze willen zoo graag nog ergens “schitteren”

Mart Kuiper|15.06.22|11:59

Van de week een “sollicitatie “ via de mail binnen gekregen van een net geslaagde instructeur. Kon niet één zin foutloos schrijven, vol met “ je, jij, jou en me…” Aan de telefoon bleek dat de beheersing van de Nederlandse taal een hogere prioriteit heeft om aan te werken dan een opleiding tot rij- instructeur. Echter is volgens het IBKI dus wel geschikt om het vak uit te oefenen en wilde vooral weten wat het per uur verdiende…. Gek he dat wij al jaren op zoek zijn naar geschikte medewerkers.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.