Bijna 60% slaagt eerste keer voor WRM-examen

Pixabay, vrij te gebruiken foto

Uit de cijfers van IBKI over de periode 1 april 2021 tot en met 31 maart 2022 blijkt dat er 9.570 WRM-(her)examens zijn afgenomen, waarvan 5.532 met voldoende resultaat, oftewel een slagingspercentage van 57,8. Bijna de helft van alle geslaagden betrof kandidaten die door De VerkeersAcademie zijn opgeleid.

Uit de gegevens van IBKI over alle rijbewijscategorieën van A tot en met T werden blijkt dat er afgelopen jaar 35 opleidingsinstituten actief waren, waarvan de kleinste 15 geslaagden afleverde. Veruit de grootste is De VerkeersAcademie met 3.792 afgenomen examens en daarmee een marktaandeel van 39,6 procent. Op ruime afstand volgen Jongepier met 1.137 examens (11,9 procent) en Firstt met 868 examens (9,1 procent). Van de (aspirant-)instructeurs die bij De VerkeersAcademie hun WRM-opleiding volgden, slaagde 64,7 procent en bij Jongepier was dat 54,1 procent, terwijl het slagingspercentage bij Firstt afgelopen jaar 43 bedroeg.

27 procent vrouw

Marktleider De VerkeerAcademie was met 2.454 (her)examens die met voldoende resultaat werden afgelegd, afgelopen jaar verantwoordelijk voor 44,4 procent van alle WRM-geslaagden. Bijna 27 procent van alle kandidaten die de afgelopen twee jaar bij De VerkeersAcademie een WRM-opleiding volgden is vrouw. Iets minder dan 18 procent daarvan was jonger dan 25 jaar en 6 procent was 55 jaar of ouder. Bij de mannelijke cursisten is de groep 55-plussers met 12 procent relatief gezien twee keer zo groot. 19 procent van de mannen was jonger dan 25.


Verdubbeld

Directeur Gijs Kantelberg van De VerkeersAcademie: “Ten opzichte van de jaren vóór de corona-uitbraak is het aantal studenten dat wij hebben opgeleid ruim verdubbeld. Ondanks deze grote groei hebben we het hoge slagingspercentage vast weten te houden en daar ben ik bijzonder trots op. Omdat wij de allerhoogste kwaliteit nastreven in onze opleidingen zijn de studenten onderaan de streep ook nog eens goedkoper uit, aangezien de slagingskans zo hoog is. Het team van De VerkeersAcademie is dan ook dag in, dag uit bezig om de beste cursussen te ontwikkelen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Tessa Heerschop

4 reacties op “Bijna 60% slaagt eerste keer voor WRM-examen”

Mart Kuiper|29.06.22|21:17

Dus zo heel veel scheelt het dus ook weer niet tov de CBR percentages.

Mart Kuiper|30.06.22|12:19

En over de CBR slagingspercentages wordt moird en brand geschreeuwd terwijl de opleidingseisen voor de WRM geen aanpassingen behoefte….vreemd.

Els van Voren|01.07.22|09:42

Sterker nog Mart, in het plan Roemer staat het advies dat het opleidingsniveau voor instructeurs op MBO niveau zou moeten, de minister vind het huidige VMBO niveau wel voldoende. Zou meneer Habers zijn ingefluisterd door het CBR, die op haar beurt weer is ingefluisterd de brancheverenigingen, ANWB en Nutheorie? Maar het niet verhogen van de opleidingseisen is wel te begrijpen, want geen van de grote rijscholen zit te wachten op instructeurs met een hogere opleiding dan de directie!

Mart Kuiper|01.07.22|16:40

Tja Els daar zeg je wat… Wij hebben de afgelopen jaren al diverse stagiaires uitgezwaaid, terwijl wij om instructeurs zaten te springen. Maar het niveau was om te janken..zowel van de mensen zelf als de bagage welke ze van de opleiding mee hadden gekregen. Wij konden eigenlijk weer van voren af aan beginnen met iemand opleiden. Uiteindelijk een oud leerling zelf opgeleid tot instructeur zonder tussenkomst van een opleider, dat heeft wel gewerkt, hoewel we er eigenlijk geen tijd voor hadden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.