De jongste rijinstructeur van Nederland: Broos is pas 18 jaar oud

De pas 18-jarige Broos Drieskes uit Hendrik-Ido-Ambacht is afgelopen maand geslaagd voor zijn instructeursdiploma. Dat maakte hem met een leeftijd van 18 jaar en 5 maanden de allerjongste rijinstructeur van Nederland. Broos heeft tevens al het vrachtwagenrijbewijs op zak en studeert nu door om ook in die categorie instructeur te worden.

Het beroep is Broos met de paplepel ingegoten, aangezien zijn ouders eigenaar zijn van Rijschool Blad in Rotterdam. Deze rijschool werd in 1952 opgericht door zijn overgrootvader aan de Wolphaertsbocht op Zuid en is uitgegroeid tot een van de grootste opleiders voor auto-, motor- en vrachtwagenrijbewijzen in de regio.

Broos (17-12-2003) begon op zijn 17e al met de opleiding tot rijinstructeur bij De VerkeersAcademie in Nieuwegein, waar hij destijds nog niet zelfstandig naartoe mocht rijden. De wettelijk verplichte begeleider zat naast hem in de auto of vader Martin bracht hem. Tot zijn 18e verjaardag mocht hij ook nog niet als aspirant-instructeur plaatsnemen in een lesauto, maar daarna ging het snel.

Vrachtwageninstructeur

Afgelopen maand slaagde Broos voor zijn diploma WRM (Wet Rijonderricht Motorvoertuigen) en daarmee werd hij de allerjongste rijinstructeur van Nederland. Ook al heeft hij op zijn 18e al het papiertje op zak om les te mogen geven in een personenauto, Broos kijkt vooral vooruit. In de tussentijd haalde hij namelijk zijn vrachtwagenrijbewijs -inclusief aanhangwagen, Code 95 en vakbekwaamheid-, hij geeft momenteel al rijles in de personenauto en hij verzorgt de praktische taxiopleiding bij de rijschool van zijn ouders. Bovendien studeert hij nu ook om vrachtwageninstructeur te worden. Uiteindelijk wil hij in alle categorieën zijn lesbevoegdheid halen en op termijn het familiebedrijf als vierde generatie voortzetten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Tessa Heerschop

8 reacties op “De jongste rijinstructeur van Nederland: Broos is pas 18 jaar oud”

Mart Kuiper|29.06.22|21:16

Gefeliciteerd. Nu nog levenservaring op gaan doen om te leren omgaan met alle verschillende soorten leerlingen, leeftijden, sociale verschillen, probleem gevallen en vooral…eigen rijervaring. Kan mij van 25 jaar geleden een IBKI theorievraag herinneren. Wanneer ben je een ervaren bestuurder; antwoord na 7 jaar of 250.000 km.

VIP Rijschool|30.06.22|12:36

Vroeger werden bij defensie heel veel jonge mensen rijinstructeur. Dat zijn de mensen die de branche hebben ontwikkeld tot het huidige niveau en gelden als de beste instructeurs. Passie voor het vak is belangrijker dat leeftijd of rijervaring

Amar J Sing|01.07.22|08:09

Mart Kuiper: waar
VIP rijschool: onwaar

Els van Voren|01.07.22|10:04

Jongeren tot 24 moeten fors premie betalen voor de autoverzekering! Omdat het is aangetoond dat die groep de grootste kans op schade maken.
Hoor het de brancheverenigingen nog roepen, het instructeursvak is een ervaringsvak! Zou die knaap ook de discipline hebben om bij een avondje stappen aan de fris te blijven, als beginnende bestuurder is ook na 8 uur slapen de kans groot dat je hoger dan 0,2% scoor! Zal de rijschool dan ook RTL gaan bellen?

Martin Drieskens|01.07.22|11:11

Beste mensen,

Iedere reactie is uiteraard welkom! Wanneer je de reacties leest komt het op mij wat negatief over……….. Het vooroordeel van Els van Voren is wellicht gebaseerd op zelfkennis……. De discipline is inderdaad aanwezig want niet alle jongeren zijn aan de drank of aan de pillen….

Mensen sta eens wat positiever in het leven………..

M.A. Drieskens
Blad Rijopleidingen

Mart Kuiper|01.07.22|14:30

Els van Voren; precies dat …een ervaringsvak. Natuurlijk moet je ergens beginnen maar om dit nu te doen als net volgens de wet volwassen bent.Eigen verantwoording en zelfdiscipline kan ik niets over zeggen, kan best in orde zijn.De overige dingen zijn wel gewoon aantoonbaar leeftijdsgebonden.
vip rijschool : ben zelf 7 jaar beroepsmilitair geweest, de oude stempel. Daar werd even op een andere manier onderricht gegeven dan wat wij momenteel moeten doen met alle tere zieltjes die we nu krijgen.

Frank te Grotenhuis|03.07.22|22:40

Ik was zelf ook 18 toen ik begon,
Ik weet dus wat het is om jong te beginnen, niets mis mee.

Ik wens deze jonge man veel succes en wijsheid toe.

Lia Mooijenkind Groen|24.07.22|18:51

Elk weekend lees je weer over eenzijdige ongevallen waar jongeren bij omkomen maar die nergens voor nodig zijn als je kijkt naar de situatie en de foto`s.
Onder goed kunnen rijden wordt vaak verstaan hard rijden. Wat Max Verstappen kan kan ik ook, best mogelijk maar hierbij wordt vergeten dat het dan om een speciale auto gaat en een weg die voor races bedoeld is. Goed rijden is respect voor andere weggebruikers maar ook voor jezelf. Een jonge instructeur kan dit beter overbrengen naar jongeren.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.