Verschil in premie bij gelijke autoverzekering kan oplopen tot 850 euro

Verschil in premie bij gelijke autoverzekering kan oplopen tot 850 euro

Autoschade Foto: Pixabay

Het verschil in premie tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering met dezelfde dekking kan oplopen tot 850 euro op jaarbasis. Dat blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Pricewise. Ook zijn er grote verschillen in premie voor verschillende postcodegebieden. 

Het verschil van 850 euro is berekend op basis van de premies voor een Renault Clio uit 2014, die rijdt op benzine en WA+ verzekerd is in het postcodegebied van Amsterdam. De fictieve 36-jarige bestuurder rijdt maximaal 12.000 kilometer per jaar en heeft acht schadevrije jaren.

Het verschil per postcodegebied is groter naarmate het gebied waarin de auto is verzekerd duurder is. Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste autoverzekering in Almere is daardoor bijvoorbeeld 560 euro, op basis van dezelfde gegevens. In het Drentse dorp Geeuwenbrug is het verschil voor dezelfde auto en dekking 400 euro.

Verschillen in dezelfde straat

In een duurder postcodegebied kan het verschil tussen de goedkoopste en duurste verzekering dus ver uiteenlopen. “In een onderzoek dat we eerder uitvoerden zagen we al dat in uitzonderlijke situaties de buurman in dezelfde straat met postcode 1111AA met precies dezelfde auto en gegevens bij dezelfde verzekeraar zo honderden euro’s meer moest betalen dan de buurman op 1111AB en dat is vandaag de dag nog steeds zo”, aldus Hans de Kok.

“Nu zien we dat ook terug in het verschil tussen de duurste en goedkoopste dekking. Verzekeraars bepalen de premie vaak op postcodeniveau, omdat zij een verschil zien in schades en schadefactoren op dit niveau. In de steden liggen de prijzen daarom vaak hoger en verder uit elkaar”, vervolgt de directeur van Pricewise.

In de basis hetzelfde

Toch betekent een hogere autopremie niet per definitie dat de dekking ook beter is, zegt De Kok. Elke verplichte WA-dekking is in de basis namelijk hetzelfde. “Er geldt geen eigen risico en je bent verzekerd tot de minimaal wettelijke ondergrens voor schade die jij met je auto aan anderen of voorwerpen aanricht. Hetzelfde geldt voor de premie en dekking van de WA+-verzekering. Het is zonde als je zoals de fictieve bestuurder uit ons onderzoek 1.230 euro per jaar betaalt als dat ook 380 euro per jaar kan zijn.”

Volgens de directeur van Pricewise is het raadzaam om de autoverzekering regelmatig onder de loep te nemen. Ook omdat veel verzekeringen maandelijks of soms zelfs dagelijks en zonder opzegtermijn opzegbaar zijn. “Dezelfde dekking bij een andere verzekeraar is soms honderden euro’s goedkoper. Ook bij elektrische auto’s, die vaak een veel hogere premie kennen, geldt eigenlijk hetzelfde. De premies lopen enorm uiteen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Verschil in premie bij gelijke autoverzekering kan oplopen tot 850 euro | RijschoolPro
Verschil in premie bij gelijke autoverzekering kan oplopen tot 850 euro

Verschil in premie bij gelijke autoverzekering kan oplopen tot 850 euro

Autoschade Foto: Pixabay

Het verschil in premie tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering met dezelfde dekking kan oplopen tot 850 euro op jaarbasis. Dat blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Pricewise. Ook zijn er grote verschillen in premie voor verschillende postcodegebieden. 

Het verschil van 850 euro is berekend op basis van de premies voor een Renault Clio uit 2014, die rijdt op benzine en WA+ verzekerd is in het postcodegebied van Amsterdam. De fictieve 36-jarige bestuurder rijdt maximaal 12.000 kilometer per jaar en heeft acht schadevrije jaren.

Het verschil per postcodegebied is groter naarmate het gebied waarin de auto is verzekerd duurder is. Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste autoverzekering in Almere is daardoor bijvoorbeeld 560 euro, op basis van dezelfde gegevens. In het Drentse dorp Geeuwenbrug is het verschil voor dezelfde auto en dekking 400 euro.

Verschillen in dezelfde straat

In een duurder postcodegebied kan het verschil tussen de goedkoopste en duurste verzekering dus ver uiteenlopen. “In een onderzoek dat we eerder uitvoerden zagen we al dat in uitzonderlijke situaties de buurman in dezelfde straat met postcode 1111AA met precies dezelfde auto en gegevens bij dezelfde verzekeraar zo honderden euro’s meer moest betalen dan de buurman op 1111AB en dat is vandaag de dag nog steeds zo”, aldus Hans de Kok.

“Nu zien we dat ook terug in het verschil tussen de duurste en goedkoopste dekking. Verzekeraars bepalen de premie vaak op postcodeniveau, omdat zij een verschil zien in schades en schadefactoren op dit niveau. In de steden liggen de prijzen daarom vaak hoger en verder uit elkaar”, vervolgt de directeur van Pricewise.

In de basis hetzelfde

Toch betekent een hogere autopremie niet per definitie dat de dekking ook beter is, zegt De Kok. Elke verplichte WA-dekking is in de basis namelijk hetzelfde. “Er geldt geen eigen risico en je bent verzekerd tot de minimaal wettelijke ondergrens voor schade die jij met je auto aan anderen of voorwerpen aanricht. Hetzelfde geldt voor de premie en dekking van de WA+-verzekering. Het is zonde als je zoals de fictieve bestuurder uit ons onderzoek 1.230 euro per jaar betaalt als dat ook 380 euro per jaar kan zijn.”

Volgens de directeur van Pricewise is het raadzaam om de autoverzekering regelmatig onder de loep te nemen. Ook omdat veel verzekeringen maandelijks of soms zelfs dagelijks en zonder opzegtermijn opzegbaar zijn. “Dezelfde dekking bij een andere verzekeraar is soms honderden euro’s goedkoper. Ook bij elektrische auto’s, die vaak een veel hogere premie kennen, geldt eigenlijk hetzelfde. De premies lopen enorm uiteen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Nico Schinkelshoek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.