Record voor het CBR: 1 miljoen theorie-examens in één jaar

Record voor het CBR: 1 miljoen theorie-examens in één jaar

De 1 miljoenste kandidaat Foto: CBR

Voor het eerst in het bijna honderdjarig bestaan neemt het CBR in één jaar meer dan 1.000.000 theorie-examens af. Ter gelegenheid daarvan is donderdag een kandidaat in Barendrecht in het zonnetje gezet door Alexander Pechtold.

“Een miljoen is een mooie mijlpaal”, zegt Pechtold. “Natuurlijk vooral voor de veelal jonge kandidaten die na een succesvol theorie-examen kunnen doorgaan voor hun praktijkexamen. Het gevoel van vrijheid, daar staat een rijbewijs uiteindelijk voor. Wie herkent dat niet?”

“Als CBR doen wij geen concessies als het gaat om verkeersveiligheid’, vervolgt hij. “Nogmaals, een miljoen is een mooie mijlpaal, maar wat ons betreft zou dit aantal best omlaag mogen. Ik zie liever andere records: meer geslaagde kandidaten die na één keer examen doen klaar zijn.”

Diversiteit in theorie-examens

Het grootste deel van de afgenomen examens, 700.000, komt voor rekening van kandidaten die het theorie-examen doen voor het B-rijbewijs. Zo’n 90.000 kandidaten hebben theorie-examen gedaan voor brommer en circa 70.000 voor motor. Het klein vaarbewijs is goed voor 33.000 examens. Daarnaast zijn er nog ruim 140.000 beroepsexamens: van taxi- en directiechauffeur, tot buschauffeur en vrachtwagenchauffeur, al dan niet met oplegger of gevaarlijke stoffen.

Naar verwachting komt het CBR dit jaar uit op een totaal van 1.052.500 afgenomen theorie-examens. Het totale aantal praktijkexamens en -toetsen komt dit jaar uit op 755.000, ook een record voor het CBR.

Aantal theorie examens. Bron: CBR

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

2 reacties op “Record voor het CBR: 1 miljoen theorie-examens in één jaar”

Christian Jongmans|15.12.22|17:16

Mooi stuk!

Boudewijn Pijnappel|25.12.22|18:49

Als er er geen vals spelende “turbo theorie” was geweest….had het CBR wellicht 2 miljoen theorie-examens afgenomen en wij als rijschoolhouders betere kandidaten in de lesauto gehad met veel meer theoretische kennis van zaken!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.