Hakob van 19 is de jongste rijinstructeur van Drenthe: ‘Je wordt niet alleen gezien als rijinstructeur maar ook als goede vriend’

Hakob van 19 is rijinstructeur: ‘Je wordt niet alleen gezien als rijinstructeur maar ook als goede vriend’

Volgens Hakob zijn het vaak de ouders van leerlingen die aan het begin twijfelen door zijn leeftijd.Foto: Hakob Bedrosian

Wanneer Hakob Bedrosian (19) uit Hoogeveen op school werd gevraagd wat hij later wilde worden, riep hij altijd vol enthousiasme ‘rijinstructeur!’. Nu jaren later is hij nog niet van gedachten veranderd. Op zijn achttiende rondde hij de opleiding tot instructeur af en was daarmee de jongste rijinstructeur van Nederland.

De passie van rijlessen geven, zit in Hakob’s bloed. Zijn vader zit al 20 jaar in het vak. Hakob geeft ook les bij de rijschool van zijn vader, Autorijschool Avak in Hoogeveen. “Het is sinds ik ben begonnen echt een familiebedrijf geworden. We werken als vader en zoon goed samen.”

Toen Hakob aangaf dat hij aan de opleiding voor rijinstructeur wilde beginnen, was zijn vader erg trots op hem. “Ik wilde altijd al rijinstructeur worden, maar vroeger was de minimumleeftijd om aan de opleiding te beginnen 21. Dit is later veranderd naar 18. Toen ik bijna 18 was, ben ik aan de opleiding begonnen en na 8 maanden was ik klaar. Ik ben dus begonnen met lesgeven op mijn achttiende.”

Na het afronden van de opleiding was Hakob de jongste rijinstructeur van Nederland. Inmiddels kan hij zich nog steeds met zekerheid de jongste rijinstructeur van Drenthe noemen en een van de jongste in ons kikkerlandje. “Dat vind ik zelf ook nog steeds erg bijzonder.”

Ervaring en talent

Zijn eigen rijbewijs heeft hij in een keer gehaald op zijn zeventiende verjaardag en later is hij ook geslaagd voor zijn aanhanger rijbewijs. Maar met twee jaar een rijbewijs op zak kan je je afvragen of er wel genoeg rijervaring is om les te geven. “Ervaring gaat voor mij niet om het aantal jaar dat je een rijbewijs hebt, maar het aantal kilometers dat je maakt. Ik heb tijdens mijn opleiding ruim zeven maanden stage gelopen bij mijn vader en dan rijd je heel wat af. Ik denk dat ik in 2 jaar meer kilometers heb gereden dan sommige mensen in 10 jaar rijden.”

“Ook moet je een beetje talent hebben en passie voor het vak. Rijinstructeur zijn past bij mij, bij mijn karakter. De omgang met mensen en iemand iets aanleren vind ik erg leuk, en dan vooral het leren rijden.”

Hakob geeft les aan mensen van alle leeftijden. Als hij moet kiezen aan welke groep hij het liefst les geeft, kiest hij na lang nadenken toch voor jongeren. “Dat ik wat jonger ben, kan best een voordeel zijn. De grootste groep die rijles neemt, zijn toch vaak jongeren en het is fijn dat je door het kleine leeftijdsverschil veel raakvlakken hebt. Jonge leerlingen hebben het gevoel dat ze toch iets makkelijker dingen kunnen zeggen en vragen. Je wordt dan niet alleen gezien als rijinstructeur maar ook als goede vriend.”

Ervaring gaat voor mij niet om het aantal jaar dat je een rijbewijs hebt, maar het aantal kilometers dat je maakt

Even wennen

Sommige mensen moeten wel wennen als ze de eerste keer bij Hakob in de auto stappen. “Ze vinden het apart dat ik zo jong ben, maar als ik eenmaal begin met uitleggen en lesgeven ben ik geen jongen van 19 meer maar gewoon de rijinstructeur. Dan hebben ze er vertrouwen in.”

Het zijn vaak ouders van leerlingen die aan het begin twijfelen als hun zoon of dochter die gaat lessen dezelfde leeftijd heeft als de rijinstructeur. “Ondanks dat het even wennen is voor sommige mensen, zijn ze tot nu toe altijd teruggekomen en is niemand met de les gestopt.“

Volgende stap

Ondanks dat Hakob nog maar een paar maanden als instructeur actief is, is hij alweer bezig met de volgende stap. “Ik zit vol met ambitie en motivatie. Ik wil dit jaar een bijscholing doen om faalangst instructeur te worden. Ook wil ik bijscholing volgen voor ADHD, autisme en RIS. Ik ben nu zo’n 8 maanden rijinstructeur en heb meerdere leerlingen gehad die last hadden van faalangst of ergens anders tegenaan liepen. Die wil ik ook zo goed mogelijk kunnen begeleiden.”

“In de toekomst heb ik misschien ook nog wel plannen om instructeur te worden voor het aanhanger-rijbewijs, maar voor nu ben ik daar nog niet mee bezig.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen:

Auteur: Nienke Eusterbrock

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Hakob van 19 is rijinstructeur: ‘Je wordt niet alleen gezien als rijinstructeur maar ook als goede vriend’ | RijschoolPro
Hakob van 19 is de jongste rijinstructeur van Drenthe: ‘Je wordt niet alleen gezien als rijinstructeur maar ook als goede vriend’

Hakob van 19 is rijinstructeur: ‘Je wordt niet alleen gezien als rijinstructeur maar ook als goede vriend’

Volgens Hakob zijn het vaak de ouders van leerlingen die aan het begin twijfelen door zijn leeftijd.Foto: Hakob Bedrosian

Wanneer Hakob Bedrosian (19) uit Hoogeveen op school werd gevraagd wat hij later wilde worden, riep hij altijd vol enthousiasme ‘rijinstructeur!’. Nu jaren later is hij nog niet van gedachten veranderd. Op zijn achttiende rondde hij de opleiding tot instructeur af en was daarmee de jongste rijinstructeur van Nederland.

De passie van rijlessen geven, zit in Hakob’s bloed. Zijn vader zit al 20 jaar in het vak. Hakob geeft ook les bij de rijschool van zijn vader, Autorijschool Avak in Hoogeveen. “Het is sinds ik ben begonnen echt een familiebedrijf geworden. We werken als vader en zoon goed samen.”

Toen Hakob aangaf dat hij aan de opleiding voor rijinstructeur wilde beginnen, was zijn vader erg trots op hem. “Ik wilde altijd al rijinstructeur worden, maar vroeger was de minimumleeftijd om aan de opleiding te beginnen 21. Dit is later veranderd naar 18. Toen ik bijna 18 was, ben ik aan de opleiding begonnen en na 8 maanden was ik klaar. Ik ben dus begonnen met lesgeven op mijn achttiende.”

Na het afronden van de opleiding was Hakob de jongste rijinstructeur van Nederland. Inmiddels kan hij zich nog steeds met zekerheid de jongste rijinstructeur van Drenthe noemen en een van de jongste in ons kikkerlandje. “Dat vind ik zelf ook nog steeds erg bijzonder.”

Ervaring en talent

Zijn eigen rijbewijs heeft hij in een keer gehaald op zijn zeventiende verjaardag en later is hij ook geslaagd voor zijn aanhanger rijbewijs. Maar met twee jaar een rijbewijs op zak kan je je afvragen of er wel genoeg rijervaring is om les te geven. “Ervaring gaat voor mij niet om het aantal jaar dat je een rijbewijs hebt, maar het aantal kilometers dat je maakt. Ik heb tijdens mijn opleiding ruim zeven maanden stage gelopen bij mijn vader en dan rijd je heel wat af. Ik denk dat ik in 2 jaar meer kilometers heb gereden dan sommige mensen in 10 jaar rijden.”

“Ook moet je een beetje talent hebben en passie voor het vak. Rijinstructeur zijn past bij mij, bij mijn karakter. De omgang met mensen en iemand iets aanleren vind ik erg leuk, en dan vooral het leren rijden.”

Hakob geeft les aan mensen van alle leeftijden. Als hij moet kiezen aan welke groep hij het liefst les geeft, kiest hij na lang nadenken toch voor jongeren. “Dat ik wat jonger ben, kan best een voordeel zijn. De grootste groep die rijles neemt, zijn toch vaak jongeren en het is fijn dat je door het kleine leeftijdsverschil veel raakvlakken hebt. Jonge leerlingen hebben het gevoel dat ze toch iets makkelijker dingen kunnen zeggen en vragen. Je wordt dan niet alleen gezien als rijinstructeur maar ook als goede vriend.”

Ervaring gaat voor mij niet om het aantal jaar dat je een rijbewijs hebt, maar het aantal kilometers dat je maakt

Even wennen

Sommige mensen moeten wel wennen als ze de eerste keer bij Hakob in de auto stappen. “Ze vinden het apart dat ik zo jong ben, maar als ik eenmaal begin met uitleggen en lesgeven ben ik geen jongen van 19 meer maar gewoon de rijinstructeur. Dan hebben ze er vertrouwen in.”

Het zijn vaak ouders van leerlingen die aan het begin twijfelen als hun zoon of dochter die gaat lessen dezelfde leeftijd heeft als de rijinstructeur. “Ondanks dat het even wennen is voor sommige mensen, zijn ze tot nu toe altijd teruggekomen en is niemand met de les gestopt.“

Volgende stap

Ondanks dat Hakob nog maar een paar maanden als instructeur actief is, is hij alweer bezig met de volgende stap. “Ik zit vol met ambitie en motivatie. Ik wil dit jaar een bijscholing doen om faalangst instructeur te worden. Ook wil ik bijscholing volgen voor ADHD, autisme en RIS. Ik ben nu zo’n 8 maanden rijinstructeur en heb meerdere leerlingen gehad die last hadden van faalangst of ergens anders tegenaan liepen. Die wil ik ook zo goed mogelijk kunnen begeleiden.”

“In de toekomst heb ik misschien ook nog wel plannen om instructeur te worden voor het aanhanger-rijbewijs, maar voor nu ben ik daar nog niet mee bezig.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen:

Auteur: Nienke Eusterbrock

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.