CBR-examencentrum Haarlem tijdelijk beperkt bereikbaar

Wetten niet uitvoerbaar volgens de Belastingdienst, DUO en het CBR

Het CBR heeft vorig jaar oktober een zogeheten ‘knelpuntenbrief' geschreven.Promedia

Burgers en uitvoeringsorganisaties waaronder de Belastingdienst, DUO en het CBR hebben nog steeds last van ‘ondoorzichtige, niet-flexibele en foutgevoelige’ uitvoering van wetten. De organisaties trekken daarom nu aan de bel, zegt een groep die onder meer bestaat uit hoge ambtenaren.

Volgens Abdeluheb Choho, die de groep vertegenwoordigt, worden het beleid en de uitvoering daarvan steeds complexer. Dit zou ten koste gaan van het vertrouwen van burgers in de overheid. De conclusies waar de groep over schrijft, komen overeen met de bevindingen van de Kamercommissie die de uitvoeringsproblemen in voorjaar 2021 onderzocht. Dat meldt RTL Nieuws.

Choho, die het rapport aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp overhandigde, zegt: “Juist de mensen die afhankelijk zijn van de overheid lopen hierdoor steeds vaker vast, zien door de bomen het bos niet meer en krijgen niet de hulp die zij nodig hebben.”

“Het beleid wordt steeds complexer en het ontbreekt ons steeds vaker aan de tijd, de mensen en de middelen om alles wat er in Den Haag beloofd wordt echt waar te maken”, aldus Choho. De groep schrijft dat er ‘eerder en beter moet worden samengewerkt tussen politiek, beleid en uitvoering’. In veel gevallen gaat het overigens wel goed, benadrukken de ambtenaren.

Torenhoge ambities

Volgens de groep komt er te weinig geld vrij om de uitvoering en dienstverlening te verbeteren terwijl de complexiteit van wetten toeneemt en de politiek ‘torenhoge ambities’ heeft. Ook is de informatievoorziening nog altijd niet op orde. “IT-systemen zijn verouderd en de gegevensuitwisseling is onvoldoende om burgers en ondernemers goed te helpen.”

CBR knelpuntenbrief

De problemen waar het CBR tegenaan loopt, heeft het bureau vorig jaar oktober ook al beschreven in een zogeheten ‘knelpuntenbrief’ . Daarin stonden vijftien uitdagingen en dilemma’s die het CBR in de dagelijkse praktijk belemmeren. Een knelpunt is onder andere dat er juridisch gezien geen goed aanknopingspunt is om bijvoorbeeld fraude bij het theorie-examen te bestrijden. Daarnaast ervaart het CBR een gebrek aan ruimte om de meest recente technologische ontwikkelingen in het theorie-examen op te nemen.

(Bron: RTL Nieuws)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Nienke Eusterbrock

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.