Autoverzekering in anderhalf jaar ruim 9% duurder
onderzoek

Autoverzekering ruim 9% duurder in anderhalf jaar

Onder andere de toenemende criminaliteit speelt een rol in de prijsstijging Foto: Shutterstock

Automobilisten betalen in 2024 ruim 9 procent meer voor hun autoverzekering dan anderhalf jaar geleden. In juni 2022 was de gemiddelde premie nog 81,50 euro per maand; dit jaar komt het maandbedrag uit op 88,84 euro. 

Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “In totaal betaalt een automobilist nu ruim 85 euro meer per jaar voor een autoverzekering. Dat is bijna een hele maand extra premie”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Dat de premies zo hard zijn gestegen, komt volgens Bulthuis vooral door de hoge inflatie. “In 2022 liep de inflatie hard op. Hierdoor werden niet alleen auto’s duurder, maar ook de reparaties ervan. Dit betekent dus hogere kosten bij schade voor verzekeraars. En dat was terug te zien in de premies.”

Ook de toenemende criminaliteit rond auto’s speelt mee. “In 2022 en 2023 werden er relatief veel auto’s gestolen. Ook waren er relatief veel autobranden tijdens afgelopen jaarwisseling. Dit soort criminaliteitscijfers verwerken autoverzekeraars ook in hun premies, waardoor je dus meer betaalt voor je autoverzekering”, legt Bulthuis uit.

Verschillen

Indien je van de verzekeraar bericht krijgt dat de premie wordt verhoogd, kan je hier wel iets aan doen. “Het verschil in premie tussen autoverzekeraars is erg groot. Het verschil tussen de gemiddelde en de laagste premie is meestal ongeveer 20 euro per maand, oftewel 240 euro per jaar. Flink besparen is dus mogelijk”, aldus Bulthuis.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Autoverzekering ruim 9% duurder in anderhalf jaar | RijschoolPro
Autoverzekering in anderhalf jaar ruim 9% duurder
onderzoek

Autoverzekering ruim 9% duurder in anderhalf jaar

Onder andere de toenemende criminaliteit speelt een rol in de prijsstijging Foto: Shutterstock

Automobilisten betalen in 2024 ruim 9 procent meer voor hun autoverzekering dan anderhalf jaar geleden. In juni 2022 was de gemiddelde premie nog 81,50 euro per maand; dit jaar komt het maandbedrag uit op 88,84 euro. 

Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “In totaal betaalt een automobilist nu ruim 85 euro meer per jaar voor een autoverzekering. Dat is bijna een hele maand extra premie”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Dat de premies zo hard zijn gestegen, komt volgens Bulthuis vooral door de hoge inflatie. “In 2022 liep de inflatie hard op. Hierdoor werden niet alleen auto’s duurder, maar ook de reparaties ervan. Dit betekent dus hogere kosten bij schade voor verzekeraars. En dat was terug te zien in de premies.”

Ook de toenemende criminaliteit rond auto’s speelt mee. “In 2022 en 2023 werden er relatief veel auto’s gestolen. Ook waren er relatief veel autobranden tijdens afgelopen jaarwisseling. Dit soort criminaliteitscijfers verwerken autoverzekeraars ook in hun premies, waardoor je dus meer betaalt voor je autoverzekering”, legt Bulthuis uit.

Verschillen

Indien je van de verzekeraar bericht krijgt dat de premie wordt verhoogd, kan je hier wel iets aan doen. “Het verschil in premie tussen autoverzekeraars is erg groot. Het verschil tussen de gemiddelde en de laagste premie is meestal ongeveer 20 euro per maand, oftewel 240 euro per jaar. Flink besparen is dus mogelijk”, aldus Bulthuis.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.