pensioen

Pensioen voor de rijschoolhouder: een overzicht

Een zelfstandig rijschoolhouder moet zelf voor zijn pensioen zorgen. Hij krijgt later natuurlijk wel AOW, maar verder is het de eigen verantwoordelijkheid te zorgen voor voldoende inkomen na de pensionering.

De verschillende financieringen van het pensioen zijn: de huidige pensioenregeling voortzetten, een oudedagsreserve vormen, een lijfrente afsluiten of gewoon sparen.

Voortzetten pensioenregeling
U kunt als startend zelfstandig ondernemer voor eigen rekening de huidige pensioenregeling overnemen. Niet iedere pensioenregeling biedt echter die mogelijkheid. U moet er wel rekening mee houden dat ook het werkgeversdeel betaald dient te worden. De maximale looptijd voor deze constructie is tien jaar.

Oudedagsreserve
Met de oudedagsreserve reserveert u als rijschoolhouder geld op de balans. Voorwaarde is dat u jaarlijks minimaal 1.225 uur werkt voor de rijschool. Hierbij mag 12 procent van de jaarwinst (tot een bepaald maximum, waar de meeste rijschoolhouders niet aan komen) toegevoegd worden. Ook mag de oudedagsreserve niet groter zijn dan het ondernemingsvermogen.

Het is wel even opletten met de oudedagsreserve. U bouwt namelijk niet echt pensioen op, maar vormt slechts een fiscale reserve. Daarover moet u straks belasting afdragen. Het is dus van belang dat u voor deze reserve daadwerkelijk geld spaart in uw onderneming. Anders heeft u alleen een fiscale voorziening op uw balans staan als u stopt met werken en is er geen inkomen om van te leven.

Lijfrente
Met het systeem van een lijfrente spaart u een bedrag waar u straks een uitkering voor aankoopt. De premie mag tot een bepaald maximum van de belasting afgetrokken. De oudedagsreserve mag straks ook omgezet worden in een lijfrente. Een lijfrente kan bijvoorbeeld bedoeld zijn als oudedagslijfrente; een levenslange ouderdomsvoorziening. De moet ingaan de 70e verjaardag en mag alleen uitgekeerd worden aan degene die de premie heeft betaald (en die van de belasting heeft afgetrokken).

Een andere mogelijkheid is de nabestaandenlijfrente. Die is bedoeld voor de verzorging van nabestaanden en kan alleen ingaan na uw overlijden (als u de premie hebt betaald) of bij het overlijden van uw partner. Als de lijfrente wordt uitgekeerd aan uw kinderen, moet de uitkering eindigen bij hun overlijden of anders uiterlijk op hun 30e verjaardag.

Sparen
U kunt ook voor uw pensioen zorgen door maandelijks geld opzij te zetten. Door te sparen, te beleggen of door vermogen te vormen in uw eigen huis vormt u een kapitaal dat u later kunt gebruiken voor uw pensioen. Dit is een eenvoudige methode om te sparen voor uw oude dag, maar het vraagt wel veel discipline.

Bronnen: Kamer van Koophandel, DeOndernemer

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Pensioen voor de rijschoolhouder: een overzicht | RijschoolPro
pensioen

Pensioen voor de rijschoolhouder: een overzicht

Een zelfstandig rijschoolhouder moet zelf voor zijn pensioen zorgen. Hij krijgt later natuurlijk wel AOW, maar verder is het de eigen verantwoordelijkheid te zorgen voor voldoende inkomen na de pensionering.

De verschillende financieringen van het pensioen zijn: de huidige pensioenregeling voortzetten, een oudedagsreserve vormen, een lijfrente afsluiten of gewoon sparen.

Voortzetten pensioenregeling
U kunt als startend zelfstandig ondernemer voor eigen rekening de huidige pensioenregeling overnemen. Niet iedere pensioenregeling biedt echter die mogelijkheid. U moet er wel rekening mee houden dat ook het werkgeversdeel betaald dient te worden. De maximale looptijd voor deze constructie is tien jaar.

Oudedagsreserve
Met de oudedagsreserve reserveert u als rijschoolhouder geld op de balans. Voorwaarde is dat u jaarlijks minimaal 1.225 uur werkt voor de rijschool. Hierbij mag 12 procent van de jaarwinst (tot een bepaald maximum, waar de meeste rijschoolhouders niet aan komen) toegevoegd worden. Ook mag de oudedagsreserve niet groter zijn dan het ondernemingsvermogen.

Het is wel even opletten met de oudedagsreserve. U bouwt namelijk niet echt pensioen op, maar vormt slechts een fiscale reserve. Daarover moet u straks belasting afdragen. Het is dus van belang dat u voor deze reserve daadwerkelijk geld spaart in uw onderneming. Anders heeft u alleen een fiscale voorziening op uw balans staan als u stopt met werken en is er geen inkomen om van te leven.

Lijfrente
Met het systeem van een lijfrente spaart u een bedrag waar u straks een uitkering voor aankoopt. De premie mag tot een bepaald maximum van de belasting afgetrokken. De oudedagsreserve mag straks ook omgezet worden in een lijfrente. Een lijfrente kan bijvoorbeeld bedoeld zijn als oudedagslijfrente; een levenslange ouderdomsvoorziening. De moet ingaan de 70e verjaardag en mag alleen uitgekeerd worden aan degene die de premie heeft betaald (en die van de belasting heeft afgetrokken).

Een andere mogelijkheid is de nabestaandenlijfrente. Die is bedoeld voor de verzorging van nabestaanden en kan alleen ingaan na uw overlijden (als u de premie hebt betaald) of bij het overlijden van uw partner. Als de lijfrente wordt uitgekeerd aan uw kinderen, moet de uitkering eindigen bij hun overlijden of anders uiterlijk op hun 30e verjaardag.

Sparen
U kunt ook voor uw pensioen zorgen door maandelijks geld opzij te zetten. Door te sparen, te beleggen of door vermogen te vormen in uw eigen huis vormt u een kapitaal dat u later kunt gebruiken voor uw pensioen. Dit is een eenvoudige methode om te sparen voor uw oude dag, maar het vraagt wel veel discipline.

Bronnen: Kamer van Koophandel, DeOndernemer

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.