sneeuw, verkeer, winter, gladheid

MeteoVista: Komende winter weer veel neerslag

ZEIST – Werd de afgelopen winter een recordaantal rijexamens afgelast vanwege de gladheid, Nederland kan ook dit jaar rekenen op een winter met bovengemiddeld veel neerslag. Dat verwacht MeteoVista uit Zeist op basis van de waargenomen en verwachte ontwikkeling van La Niña.

Er zijn twee scenario’s te verwachten: een winter met min of meer normale temperaturen en veel sneeuw. Of een zachte winter, met veel regen. Het hangt af van de koers van Atlantische depressies boven Europa, stelt MeteoVista.

Depressies

West-Europa moet rekening houden met een neerslagrijke winter. Op de Atlantische Oceaan zullen meer depressies vormen en deze zullen makkelijker het Europese vasteland bereiken. Daarbij zijn twee scenario’s mogelijk, zegt Hans Roozen, meteoroloog van MeteoVista: “Een winter met veel regen en hoge waterstanden in de rivieren. Of opnieuw een sneeuwwinter, met langdurige gladheid.”

Of de winter wit of nat uitpakt, hangt af van de koers van de depressies, verwacht Roozen. “Gaan deze óver Nederland, dan krijgen we veel regen. Kiezen ze voor een zuidelijker koers, dan bereikt het Atlantische vocht ons met een boogje, over Centraal-Europa. De lucht koelt daarbij voldoende af voor veel sneeuwval.”

Krachtige La Niña

Bij een zwakke La Niña reikt het effect niet over de Atlantische Oceaan. Wanneer het fenomeen zich daarentegen krachtiger voordoet, of langer aanhoudt, geeft het een grote zwengel aan de noordelijke straalstroom. Wanneer dit gebeurt vormen op de Atlantische Oceaan meer depressies – en kunnen deze bovendien makkelijker het Europese vasteland bereiken. Dit kan aanleiding geven tot neerslagrecords. Bij een koude temperatuur leidt dat opnieuw tot een winter met veel sneeuw en gladheid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.