belastingdienst, belasting, btw

Btw-correctie privégebruik lesauto krijgt nieuw systeem

Staatssecretaris Weekers van Financiën wijzigt per 1 juli de wettelijke systematiek voor het corrigeren van de btw-aftrek op privégebruik van zakenauto’s door personeel en ondernemer. De huidige aftrekbeperking door toepassing van het Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting (BUA) zal worden vervangen door een btw-heffing over het privégebruik.

Nu is het zo dat ondernemers met een schone leaseauto minder btw betalen. Maar volgens de rechter is dat in strijd met Europese regels en zouden alle ondernemers in aanmerking moeten komen voor het lagere, milieuvriendelijke btw-tarief.

Btw-correctie

Op 1 juni 2011 heeft Rechtbank Haarlem geoordeeld dat een ondernemer met succes een beroep kan doen op het gelijkheidsbeginsel voor de btw-correctie privégebruik auto van de zaak. Weekers kondigde hierop aanpassingen in de wetgeving aan die tot gevolg zal hebben dat de btw-correctie wordt losgekoppeld van de bijtelling in de ib/lb.

Het onderscheid in de btw-heffing tussen het privégebruik van een auto van de zaak door ondernemers en werknemers verdwijnt. Het privégebruik wordt voortaan als fictieve dienst belast naar het werkelijke privégebruik van de auto. Daarbij wordt woon-werkverkeer conform de btw -Richtlijn gezien als privégebruik. De btw-heffing is dus vanaf 1 juli 2011 niet langer gekoppeld aan de hoogte van de bijtelling en onttrekking in de loon- en inkomstenbelasting.

Privégebruik

Per 1 juli 2011 zal het privégebruik van auto’s en bestelauto’s van de zaak door personeel en ondernemers volgens de aankondiging van de staatssecretaris volgens de volgende methodiek worden gecorrigeerd:

  • De btw op de kosten met betrekking tot de auto’s wordt in beginsel volledig afgetrokken;
  • Als de ondernemer geen vergoeding vraagt voor het privégebruik van de auto, is aan het einde van het jaar btw verschuldigd over het daadwerkelijke privégebruik. 
Woon- werkverkeer wordt daarbij overigens, anders dan nu, voor de btw als privégebruik aangemerkt. Ondernemers kunnen er ook voor kiezen een correctie te maken ter grootte van een forfaitair percentage van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm);
  • De staatssecretaris zal maatregelen nemen om te voorkomen dat de heffing over het privégebruik kan worden geminimaliseerd door lage vergoedingen voor het privégebruik in rekening te brengen. In dergelijke gevallen zal de heffingsmaatstaf voor de correctie vermoedelijk worden gesteld op de ‘normale waarde’ van het privégebruik.

Download: Btw-heffing privégebruik auto van de zaak (PDF)

Bron: Elsevier Fiscaal

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.