Mark Rutte, Diederik Samson, kabinet, regering

Coalitie wil zelfstandigenaftrek voor zzp afschaffen per 2015

Slecht nieuws voor zzp-rijinstructeurs. De coalitie VVD en PvdA wil de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers afschaffen per 2015. Deze lastenverzwaring moet een half miljard euro opleveren. De zelfstandigenaftrek bedraagt nu nog 7.280 euro per jaar. Maar werkgevers zouden te veel worden verleid om zelfstandigen in dienst te nemen. De lasten voor werkgevers zijn lichter en de zzp’ers zouden meer geld overhouden dankzij de aftrekposten.

Dat meldt het Financieele Dagblad dinsdag op basis van een betrokkene. Oorspronkelijk zou de belasting in 2014 doorgevoerd moeten worden, maar daar zagen de regeringspartijen vanaf omdat dit te ingewikkeld zou zijn. Eerder adviseerde de commissie Van Dijkhuizen al om de zelfstandigenaftrek af te schaffen.

Sociaal Akkoord

Met het sociaal akkoord dat in april van dit jaar werd gesloten, werd door de sociale partners afgesproken om de ‘doorgeslagen flexibilisering’ op de arbeidsmarkt’ terug te dringen. Schijnconstructies met buitenlandse werknemers worden verboden, het aantal tijdelijke contracten wordt beperkt en er komt een verbod op een nulurencontract in de zorg zo valt te lezen in het akkoord.

Het CBS keek vorig jaar ook al kritisch naar de fiscale aftrekmogelijkheden voor zzp’ers. Zelfstandigen houden mede als gevolg van de MKB-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek meer overhouden van een verdiende euro dan een werknemer in vaste dienst. Voor de zelfstandigenaftrek bestaat geen ‘economische ratio’, schreef het CBS.

Lastenverzwaring

Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), belangenbehartiger van zelfstandigen, zegt in een reactie tegen ANP ‘verbaasd’ te zijn over de eventuele lastenverzwaring. “De Commissie van Dijkhuizen presenteert maatregelen die ondernemers uit zouden moeten dagen om te groeien en te vernieuwen. Inbreuk maken op de ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek, staat echter haaks op het standpunt om het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren.”

PZO vindt de achthonderdduizend zelfstandigen in Nederland al genoeg opdraaien voor het begrotingstekort.  De vereniging vindt dat juist deze groep ondernemers verder gestimuleerd zou moeten worden, omdat zij de economie uit het slop kunnen trekken.

Auteur: Bart Pals

6 reacties op “Coalitie wil zelfstandigenaftrek voor zzp afschaffen per 2015”

Wim van Dijk|06.08.13|11:53

Er zit hier weer een schone taak aan te komen voor de diverse belangenbehartigers. We zullen zien of onze contributie,s dit keer wel nuttig worden besteed. Het is alweer een poosje geleden dat ik ook maar iets gemerkt heb van de BOVAG SRB en anderen.

Op de een of andere manier heb ik er geen goed gevoel bij

Gerrit Grevengoed|06.08.13|21:02

Over maximaal 2 jaar wordt deze VVD / PvdA Coalitie
toch van het Haagse pluche verwijderd
met een beetje geluk zitten er dan wat deskundiger bestuurders.

John van den Kieboom|07.08.13|00:10

@ Wim van Dijk,

Als de plichten gelijk gaan worden zullen de belangenverenigingen toch ook wel hun best gaan doen voor gelijke rechten? Dus ook het recht op WW voor de ZZP-er? Maar ik deel je gevoel hoor. Ook bij het uitstel van de behandeling van het WRM rapport (waarvan de uitslag al lang vastligt n.l. onbeperkt herkansen = kassa) laat niemand zich horen.

rijschoolbranche|09.08.13|18:37

@ wim van dijk. Het is een aap noot mies spelletje. De belangenbehartigers waar jij het over hebt komen niet aan bod. De branchevertegenwoordigers zijn andere belangenbehartigers, die inderdaad zoals John dit terecht vermeld hun kassa horen rinkelen. Dus die zzp-ers maakt hun niet zoveel uit.
Gewoon nieuwe instructeurs opleiden en laten lijden. Instructeurs met een flinke kwaliteit stappen op en worden vervangen door aspirant zzp-ers Hup weer een baan erbij.

Yda De Boer|05.09.13|13:19

Bezuiniging op kleine zelfstandigen van de baan
05-09-2013 08:58 • ANP

De geplande bezuiniging van 500 miljoen euro op kleine zelfstandigen is van de baan, zo wordt gemeld door Haagse bronnen, aldus het ANP. Tienduizenden mensen tekenden al een petitie tegen dit plan en organisaties als FNV Zelfstandigen, Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en Platform Zelfstandige ondernemers verzetten zich al tegen het voornemen van het kabinet.

Jan Heijkoop|05.03.14|02:01

De VVD is er alleen voor de multinationals.
Rutte zelf met zijn hele gevolg is al helemaal niet betrouwbaar. Deze premier kan alleen het electoraat half of in zijn geheel informatie onthouden dan wel zeer selectief een halve waarheid uitspreken en zijn niet-gelijkgestemden en critici schofferen. Nederland en het MKB met de zzp-ers in het bijzonder zullen de naweeën van dit kabinet nog heel moeten bezuren. Ieder teruggedraaid initiatief komt via de achterdeur gewoon terug!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Coalitie wil zelfstandigenaftrek voor zzp afschaffen per 2015 | RijschoolPro
Mark Rutte, Diederik Samson, kabinet, regering

Coalitie wil zelfstandigenaftrek voor zzp afschaffen per 2015

Slecht nieuws voor zzp-rijinstructeurs. De coalitie VVD en PvdA wil de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers afschaffen per 2015. Deze lastenverzwaring moet een half miljard euro opleveren. De zelfstandigenaftrek bedraagt nu nog 7.280 euro per jaar. Maar werkgevers zouden te veel worden verleid om zelfstandigen in dienst te nemen. De lasten voor werkgevers zijn lichter en de zzp’ers zouden meer geld overhouden dankzij de aftrekposten.

Dat meldt het Financieele Dagblad dinsdag op basis van een betrokkene. Oorspronkelijk zou de belasting in 2014 doorgevoerd moeten worden, maar daar zagen de regeringspartijen vanaf omdat dit te ingewikkeld zou zijn. Eerder adviseerde de commissie Van Dijkhuizen al om de zelfstandigenaftrek af te schaffen.

Sociaal Akkoord

Met het sociaal akkoord dat in april van dit jaar werd gesloten, werd door de sociale partners afgesproken om de ‘doorgeslagen flexibilisering’ op de arbeidsmarkt’ terug te dringen. Schijnconstructies met buitenlandse werknemers worden verboden, het aantal tijdelijke contracten wordt beperkt en er komt een verbod op een nulurencontract in de zorg zo valt te lezen in het akkoord.

Het CBS keek vorig jaar ook al kritisch naar de fiscale aftrekmogelijkheden voor zzp’ers. Zelfstandigen houden mede als gevolg van de MKB-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek meer overhouden van een verdiende euro dan een werknemer in vaste dienst. Voor de zelfstandigenaftrek bestaat geen ‘economische ratio’, schreef het CBS.

Lastenverzwaring

Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), belangenbehartiger van zelfstandigen, zegt in een reactie tegen ANP ‘verbaasd’ te zijn over de eventuele lastenverzwaring. “De Commissie van Dijkhuizen presenteert maatregelen die ondernemers uit zouden moeten dagen om te groeien en te vernieuwen. Inbreuk maken op de ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek, staat echter haaks op het standpunt om het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren.”

PZO vindt de achthonderdduizend zelfstandigen in Nederland al genoeg opdraaien voor het begrotingstekort.  De vereniging vindt dat juist deze groep ondernemers verder gestimuleerd zou moeten worden, omdat zij de economie uit het slop kunnen trekken.

Auteur: Bart Pals

6 reacties op “Coalitie wil zelfstandigenaftrek voor zzp afschaffen per 2015”

Wim van Dijk|06.08.13|11:53

Er zit hier weer een schone taak aan te komen voor de diverse belangenbehartigers. We zullen zien of onze contributie,s dit keer wel nuttig worden besteed. Het is alweer een poosje geleden dat ik ook maar iets gemerkt heb van de BOVAG SRB en anderen.

Op de een of andere manier heb ik er geen goed gevoel bij

Gerrit Grevengoed|06.08.13|21:02

Over maximaal 2 jaar wordt deze VVD / PvdA Coalitie
toch van het Haagse pluche verwijderd
met een beetje geluk zitten er dan wat deskundiger bestuurders.

John van den Kieboom|07.08.13|00:10

@ Wim van Dijk,

Als de plichten gelijk gaan worden zullen de belangenverenigingen toch ook wel hun best gaan doen voor gelijke rechten? Dus ook het recht op WW voor de ZZP-er? Maar ik deel je gevoel hoor. Ook bij het uitstel van de behandeling van het WRM rapport (waarvan de uitslag al lang vastligt n.l. onbeperkt herkansen = kassa) laat niemand zich horen.

rijschoolbranche|09.08.13|18:37

@ wim van dijk. Het is een aap noot mies spelletje. De belangenbehartigers waar jij het over hebt komen niet aan bod. De branchevertegenwoordigers zijn andere belangenbehartigers, die inderdaad zoals John dit terecht vermeld hun kassa horen rinkelen. Dus die zzp-ers maakt hun niet zoveel uit.
Gewoon nieuwe instructeurs opleiden en laten lijden. Instructeurs met een flinke kwaliteit stappen op en worden vervangen door aspirant zzp-ers Hup weer een baan erbij.

Yda De Boer|05.09.13|13:19

Bezuiniging op kleine zelfstandigen van de baan
05-09-2013 08:58 • ANP

De geplande bezuiniging van 500 miljoen euro op kleine zelfstandigen is van de baan, zo wordt gemeld door Haagse bronnen, aldus het ANP. Tienduizenden mensen tekenden al een petitie tegen dit plan en organisaties als FNV Zelfstandigen, Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en Platform Zelfstandige ondernemers verzetten zich al tegen het voornemen van het kabinet.

Jan Heijkoop|05.03.14|02:01

De VVD is er alleen voor de multinationals.
Rutte zelf met zijn hele gevolg is al helemaal niet betrouwbaar. Deze premier kan alleen het electoraat half of in zijn geheel informatie onthouden dan wel zeer selectief een halve waarheid uitspreken en zijn niet-gelijkgestemden en critici schofferen. Nederland en het MKB met de zzp-ers in het bijzonder zullen de naweeën van dit kabinet nog heel moeten bezuren. Ieder teruggedraaid initiatief komt via de achterdeur gewoon terug!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.