Sait van AltijdGeslaagd de cel in wegens Facebook-filmpje

Theorie-opleider Sait C. van AltijdGeslaagd is woensdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 60 dagen cel, waarvan 44 voorwaardelijk. Dit wegens het Facebook-filmpje waarin hij voorstanders van de Joodse staat met de dood bedreigde en vervolgens vuurwapens liet afgaan. Omdat de 35-jarige al 17 dagen in voorarrest zat, hoeft hij daarvoor niet terug de cel in. Wel moet hij daadwerkelijk acht dagen zitten vanwege een eerdere voorwaardelijke straf, waarvan de proeftijd nog niet verstreken was.

In juni werd C. al een keer veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 dagen voor mishandeling en bedreiging. Acht dagen hoefde hij niet uit te zitten, op voorwaarde dat hij zijn proeftijd van twee jaar door zou komen. Maar met de meest actuele uitspraak is dit niet het geval gebleken. C. moet zich daarnaast regelmatig melden bij de Reclassering, zo is bepaald. En hij moet zich laten onderzoeken en mogelijk laten behandelen bij een psychiatrische instelling, oordeelde de rechter.

Rechter

Voor het voorwaardelijke deel van zijn straf geldt een proeftijd van twee jaar. De rechtbank vindt net als het Openbaar Ministerie dat de theorie-opleider zich schuldig heeft gemaakt aan aansporing tot geweld, maar had niet de indruk dat hij erop uit was dat kijkers daadwerkelijk tot moord en doodslag zouden overgaan. Het voorwaardelijke strafdeel moet eraan bijdragen dat hij er verder van wordt doordrongen dat hij een grens heeft overschreden, zo wordt gesteld. En dat hij ervan wordt weerhouden zich nogmaals aan strafbare feiten schuldig te maken.

C. liet in de rechtbank weten dat ‘het fout was om het filmpje openbaar te maken’. Hij stelde daarbij te begrijpen dat het een gelukkige omstandigheid is dat niemand zijn oproep heeft opgevolgd.

Facebook

Volgens de rechter bestaat er overigens onvoldoende aanleiding om als bijzondere voorwaarde het door de officier van justitie geëiste Facebook-verbod op te leggen. “Los van de meer praktische vragen met betrekking tot de handhaving en de effectiviteit van het verbod, acht de rechtbank het verbod een te ver gaande inperking van de vrijheid van verdachte om zijn mening te uiten”, zo wordt aangegeven.

“Daarbij is verder van belang dat verdachte heeft verklaard voor de bedrijfsvoering van zijn rijschool in grote mate van Facebook afhankelijk te zijn”, aldus de rechter.

Verbod

Begin deze maand eiste het Openbaar ministerie een werkstraf van 80 uur, een celstraf van 45 dagen, een meldplicht bij de Reclassering en een behandelplicht voor Sait. Ook werd door de officier van justitie voor een verbod gepleit om via zijn zakelijke en persoonlijke Facebook-pagina berichten te plaatsen of andere berichten te liken. De eis volgde op een filmpje dat C. in juli van dit jaar op Facebook plaatste.

In het filmpje noemde C. zionisten ‘zombies’ en stelde dat ze doodgeschoten moeten worden. “Zo moet je ze kapot maken. Doodmaken”, zo vertelde hij verhit op camera. Enkele uren nadat het fragment op internet verscheen, verdween het weer van zijn pagina.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Sait van AltijdGeslaagd de cel in wegens Facebook-filmpje | RijschoolPro

Sait van AltijdGeslaagd de cel in wegens Facebook-filmpje

Theorie-opleider Sait C. van AltijdGeslaagd is woensdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 60 dagen cel, waarvan 44 voorwaardelijk. Dit wegens het Facebook-filmpje waarin hij voorstanders van de Joodse staat met de dood bedreigde en vervolgens vuurwapens liet afgaan. Omdat de 35-jarige al 17 dagen in voorarrest zat, hoeft hij daarvoor niet terug de cel in. Wel moet hij daadwerkelijk acht dagen zitten vanwege een eerdere voorwaardelijke straf, waarvan de proeftijd nog niet verstreken was.

In juni werd C. al een keer veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 dagen voor mishandeling en bedreiging. Acht dagen hoefde hij niet uit te zitten, op voorwaarde dat hij zijn proeftijd van twee jaar door zou komen. Maar met de meest actuele uitspraak is dit niet het geval gebleken. C. moet zich daarnaast regelmatig melden bij de Reclassering, zo is bepaald. En hij moet zich laten onderzoeken en mogelijk laten behandelen bij een psychiatrische instelling, oordeelde de rechter.

Rechter

Voor het voorwaardelijke deel van zijn straf geldt een proeftijd van twee jaar. De rechtbank vindt net als het Openbaar Ministerie dat de theorie-opleider zich schuldig heeft gemaakt aan aansporing tot geweld, maar had niet de indruk dat hij erop uit was dat kijkers daadwerkelijk tot moord en doodslag zouden overgaan. Het voorwaardelijke strafdeel moet eraan bijdragen dat hij er verder van wordt doordrongen dat hij een grens heeft overschreden, zo wordt gesteld. En dat hij ervan wordt weerhouden zich nogmaals aan strafbare feiten schuldig te maken.

C. liet in de rechtbank weten dat ‘het fout was om het filmpje openbaar te maken’. Hij stelde daarbij te begrijpen dat het een gelukkige omstandigheid is dat niemand zijn oproep heeft opgevolgd.

Facebook

Volgens de rechter bestaat er overigens onvoldoende aanleiding om als bijzondere voorwaarde het door de officier van justitie geëiste Facebook-verbod op te leggen. “Los van de meer praktische vragen met betrekking tot de handhaving en de effectiviteit van het verbod, acht de rechtbank het verbod een te ver gaande inperking van de vrijheid van verdachte om zijn mening te uiten”, zo wordt aangegeven.

“Daarbij is verder van belang dat verdachte heeft verklaard voor de bedrijfsvoering van zijn rijschool in grote mate van Facebook afhankelijk te zijn”, aldus de rechter.

Verbod

Begin deze maand eiste het Openbaar ministerie een werkstraf van 80 uur, een celstraf van 45 dagen, een meldplicht bij de Reclassering en een behandelplicht voor Sait. Ook werd door de officier van justitie voor een verbod gepleit om via zijn zakelijke en persoonlijke Facebook-pagina berichten te plaatsen of andere berichten te liken. De eis volgde op een filmpje dat C. in juli van dit jaar op Facebook plaatste.

In het filmpje noemde C. zionisten ‘zombies’ en stelde dat ze doodgeschoten moeten worden. “Zo moet je ze kapot maken. Doodmaken”, zo vertelde hij verhit op camera. Enkele uren nadat het fragment op internet verscheen, verdween het weer van zijn pagina.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.