Bovag Garantiefonds heeft 410.000 euro uitgekeerd sinds 2010

Sinds de start van het Bovag Garantiefonds, hebben kandidaten van dertien Bovag-rijscholen van het fonds gebruik gemaakt. Het BGF keerde in vijf jaar tijd ruim 400.000 euro uit om zo’n 600 gedupeerde consumenten schadeloos te stellen na het faillissement van een rijschool. Dat laat Bovag-manager Frans Bastiaansen weten. Per claim is bekeken of op het fonds al dan niet aanspraak kon worden gemaakt, zo wordt gesteld.

Sinds 2010 claimden gedupeerden gemiddeld een bedrag van 675 euro, aldus de manager. “Van geval tot geval is bekeken of de consument contant schadeloos wordt gesteld of de reeds betaalde rijlessen elders kon volgen. In totaal is er 410.000 euro uitgekeerd door het fonds.”

Rijschool

In 2013 werden twee faillissementen geregistreerd. Door die twee faillieten werden destijds wel 279 mensen gedupeerd, zo wordt gemeld. “Vooral de zaak van rijschool Papet in Zoetermeer leidde tot gedeeltelijke herziening van de voorwaarden van het BGF. In dit specifieke geval werden namelijk complete opleidingspakketten tegen onwaarschijnlijk lage prijzen aangeboden via sites als Groupon en GroupDeal, inclusief gratis iPads als lokkertje”, zo meldt de manager.

“Er werd tegelijkertijd geen rekening gehouden met de beschikbare capaciteit van de rijschool. Het BGF heeft uiteindelijk haar verantwoordelijkheid genomen in deze kwestie, maar sindsdien zijn zulke onwaarschijnlijk lage aanbiedingen uitgesloten van dekking”, aldus Bastiaansen.

Schuld

Het Bovag Garantiefonds keert uit bij een uitgesproken faillissement van een Bovag-rijschool, surseance van betaling of schuldsanering. Gedupeerden van een dergelijke situatie kunnen kunnen daardoor alsnog aanspraak maken op hun vooruitbetaalde lessen of lespakket. Het BGF is van toepassing op de rijbewijscategorieën AM, AVB, AVD, B en BE.

Schuldhulpverlening valt overigens niet onder de regeling. Rijbewijskandidaten van rijscholen die in een dergelijk traject zitten, kunnen als gevolg daarvan geen aanspraak op het BGF maken, zo bevestigt woordvoerder Tom Huyskens. “We hebben een rechterlijke uitspraak nodig om in actie te kunnen komen”, zo stelt hij desgevraagd. “Dat hebben we in de reglementen opgenomen, omdat we grenzen moeten stellen die ervoor zorgen dat het BGF blijft functioneren en we mensen kunnen blijven helpen. We maken dit dan ook zo duidelijk mogelijk naar de consument toe. In de reglementen staat precies beschreven in welke gevallen wel of niet door het BGF wordt uitgekeerd. Ons is over de afgelopen vijf jaar overigens slechts één dergelijk geval bekend”

Ledeneisen

Tegenwoordig wordt ook de kredietwaardigheid van Bovag-leden gecontroleerd als onderdeel van de nieuwe lidmaatschapseisen. Die check moet voorkomen dat het fonds opgeblazen wordt door rijscholen die hun financiën niet op orde hebben, zo liet Bovag Rijscholen eerder al weten. “De uitvoering van het BGF is belegd bij Bovemij Bedrijfserzekeringen en het fonds is tevens herverzekerd via de Bovag-dochter”, zo wordt aangegeven.

Bovag-manager Bastiaansen stelt dat de huidige cijfers aantonen dat het BGF van meerwaarde is. “Zonder het BGF hadden 600 mensen in de kou gestaan en had het imago van onze branche wellicht een grote deuk opgelopen. Laat rijleskandidaten en hun ouders dan ook nadrukkelijk weten dat ze voor zekerheid bij een Bovag-rijschool moeten aankloppen. Maak de bijdrage aan het fonds, net als in de reisbranche bij het SGR, bijvoorbeeld duidelijk inzichtelijk op een factuur voor de klant.”

BGF

Hij gaat verder: “Laat gewoon zien welke waarborgen je biedt. Daar waar mogelijk, proberen we ook telkens de consument ervan te doordringen niet zomaar klakkeloos in te gaan elke op het eerste gezicht aantrekkelijke aanbieding. Het betreft een rijopleiding en niet een nieuw paar sokken. Ga dus niet over één nacht ijs, zo luidt de boodschap richting de consument.”

Roosmarijn Dierick

Auteur: Roosmarijn Dierick

4 reacties op “Bovag Garantiefonds heeft 410.000 euro uitgekeerd sinds 2010”

Jan Struik|02.02.15|16:26

De kredietwaardigheid gaat men controleren. Dat zal vooral bij de grote rijscholen gaan gebeuren. Uitgaande van de genoemde cijfers kost dit garantiefonds iets meer dan € 100,= per jaar. (410.00,= in 5 jaar en dat verdeeld onde 800 rijscholen ) Als men echt goed controleert is dat garantiefonds dus nooit meer nodig en kan het lidmaatschapsgeld fors omlaag. Ben benieuwd .

Jan Modaal|04.02.15|13:05

Ook hier gaat weer op: Praatjes vullen geen gaatjes. Want nergens in het verhaal is lezen hoeveel leerlingen zich werkelijk hebben gemeld omdat de rijschool niet aan zijn verplichtingen voldeed? Hier staat immers alleen de toegekende claims. En wat als de rijschool van kun keuze met de Noorderzon vertrokken was: geen faillissement dus geen aanspraak?
Leerlingen die zich meldden en vervolgens gevraagd werd naar de lesovereenkomst? Of betalingsbewijzen? En wat is een “te lage prijs”?

Jan Modaal|04.02.15|13:06

De vroegere voorzitter van Bovag meldde notabene zelf dat hij de Grouponacties, Vakantieveilingen en alle andere onwaarschijnlijk lage aanbiedingspakketten (die hij overigens nu nog altijd en overal inzet!) niet zag als een lage prijs, maar een marketingtool! Dus om klanten binnen te halen en deze vervolgens te confronteren met aanvullende pakketten.
Het kostte hem minder dan advertenties plaatsen om aan klanten te komen.
Ervaring uit het land is: Groupon etc is meestal het begin van het einde.

Jan Modaal|04.02.15|13:06

En dan staat achter je naam: Hij gaf altijd veel korting.
Leerlingen die zich meldden bij de Bovag omdat ze niet tevreden waren over hun rijschool?
Antwoord van de Bovag: probeer het maar eerst nog een keer zelf om er uit te komen! En als ze er niet uit kwamen: jammer maar helaas kunnen we niets voor U betekenen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bovag Garantiefonds heeft 410.000 euro uitgekeerd sinds 2010 | RijschoolPro

Bovag Garantiefonds heeft 410.000 euro uitgekeerd sinds 2010

Sinds de start van het Bovag Garantiefonds, hebben kandidaten van dertien Bovag-rijscholen van het fonds gebruik gemaakt. Het BGF keerde in vijf jaar tijd ruim 400.000 euro uit om zo’n 600 gedupeerde consumenten schadeloos te stellen na het faillissement van een rijschool. Dat laat Bovag-manager Frans Bastiaansen weten. Per claim is bekeken of op het fonds al dan niet aanspraak kon worden gemaakt, zo wordt gesteld.

Sinds 2010 claimden gedupeerden gemiddeld een bedrag van 675 euro, aldus de manager. “Van geval tot geval is bekeken of de consument contant schadeloos wordt gesteld of de reeds betaalde rijlessen elders kon volgen. In totaal is er 410.000 euro uitgekeerd door het fonds.”

Rijschool

In 2013 werden twee faillissementen geregistreerd. Door die twee faillieten werden destijds wel 279 mensen gedupeerd, zo wordt gemeld. “Vooral de zaak van rijschool Papet in Zoetermeer leidde tot gedeeltelijke herziening van de voorwaarden van het BGF. In dit specifieke geval werden namelijk complete opleidingspakketten tegen onwaarschijnlijk lage prijzen aangeboden via sites als Groupon en GroupDeal, inclusief gratis iPads als lokkertje”, zo meldt de manager.

“Er werd tegelijkertijd geen rekening gehouden met de beschikbare capaciteit van de rijschool. Het BGF heeft uiteindelijk haar verantwoordelijkheid genomen in deze kwestie, maar sindsdien zijn zulke onwaarschijnlijk lage aanbiedingen uitgesloten van dekking”, aldus Bastiaansen.

Schuld

Het Bovag Garantiefonds keert uit bij een uitgesproken faillissement van een Bovag-rijschool, surseance van betaling of schuldsanering. Gedupeerden van een dergelijke situatie kunnen kunnen daardoor alsnog aanspraak maken op hun vooruitbetaalde lessen of lespakket. Het BGF is van toepassing op de rijbewijscategorieën AM, AVB, AVD, B en BE.

Schuldhulpverlening valt overigens niet onder de regeling. Rijbewijskandidaten van rijscholen die in een dergelijk traject zitten, kunnen als gevolg daarvan geen aanspraak op het BGF maken, zo bevestigt woordvoerder Tom Huyskens. “We hebben een rechterlijke uitspraak nodig om in actie te kunnen komen”, zo stelt hij desgevraagd. “Dat hebben we in de reglementen opgenomen, omdat we grenzen moeten stellen die ervoor zorgen dat het BGF blijft functioneren en we mensen kunnen blijven helpen. We maken dit dan ook zo duidelijk mogelijk naar de consument toe. In de reglementen staat precies beschreven in welke gevallen wel of niet door het BGF wordt uitgekeerd. Ons is over de afgelopen vijf jaar overigens slechts één dergelijk geval bekend”

Ledeneisen

Tegenwoordig wordt ook de kredietwaardigheid van Bovag-leden gecontroleerd als onderdeel van de nieuwe lidmaatschapseisen. Die check moet voorkomen dat het fonds opgeblazen wordt door rijscholen die hun financiën niet op orde hebben, zo liet Bovag Rijscholen eerder al weten. “De uitvoering van het BGF is belegd bij Bovemij Bedrijfserzekeringen en het fonds is tevens herverzekerd via de Bovag-dochter”, zo wordt aangegeven.

Bovag-manager Bastiaansen stelt dat de huidige cijfers aantonen dat het BGF van meerwaarde is. “Zonder het BGF hadden 600 mensen in de kou gestaan en had het imago van onze branche wellicht een grote deuk opgelopen. Laat rijleskandidaten en hun ouders dan ook nadrukkelijk weten dat ze voor zekerheid bij een Bovag-rijschool moeten aankloppen. Maak de bijdrage aan het fonds, net als in de reisbranche bij het SGR, bijvoorbeeld duidelijk inzichtelijk op een factuur voor de klant.”

BGF

Hij gaat verder: “Laat gewoon zien welke waarborgen je biedt. Daar waar mogelijk, proberen we ook telkens de consument ervan te doordringen niet zomaar klakkeloos in te gaan elke op het eerste gezicht aantrekkelijke aanbieding. Het betreft een rijopleiding en niet een nieuw paar sokken. Ga dus niet over één nacht ijs, zo luidt de boodschap richting de consument.”

Roosmarijn Dierick

Auteur: Roosmarijn Dierick

4 reacties op “Bovag Garantiefonds heeft 410.000 euro uitgekeerd sinds 2010”

Jan Struik|02.02.15|16:26

De kredietwaardigheid gaat men controleren. Dat zal vooral bij de grote rijscholen gaan gebeuren. Uitgaande van de genoemde cijfers kost dit garantiefonds iets meer dan € 100,= per jaar. (410.00,= in 5 jaar en dat verdeeld onde 800 rijscholen ) Als men echt goed controleert is dat garantiefonds dus nooit meer nodig en kan het lidmaatschapsgeld fors omlaag. Ben benieuwd .

Jan Modaal|04.02.15|13:05

Ook hier gaat weer op: Praatjes vullen geen gaatjes. Want nergens in het verhaal is lezen hoeveel leerlingen zich werkelijk hebben gemeld omdat de rijschool niet aan zijn verplichtingen voldeed? Hier staat immers alleen de toegekende claims. En wat als de rijschool van kun keuze met de Noorderzon vertrokken was: geen faillissement dus geen aanspraak?
Leerlingen die zich meldden en vervolgens gevraagd werd naar de lesovereenkomst? Of betalingsbewijzen? En wat is een “te lage prijs”?

Jan Modaal|04.02.15|13:06

De vroegere voorzitter van Bovag meldde notabene zelf dat hij de Grouponacties, Vakantieveilingen en alle andere onwaarschijnlijk lage aanbiedingspakketten (die hij overigens nu nog altijd en overal inzet!) niet zag als een lage prijs, maar een marketingtool! Dus om klanten binnen te halen en deze vervolgens te confronteren met aanvullende pakketten.
Het kostte hem minder dan advertenties plaatsen om aan klanten te komen.
Ervaring uit het land is: Groupon etc is meestal het begin van het einde.

Jan Modaal|04.02.15|13:06

En dan staat achter je naam: Hij gaf altijd veel korting.
Leerlingen die zich meldden bij de Bovag omdat ze niet tevreden waren over hun rijschool?
Antwoord van de Bovag: probeer het maar eerst nog een keer zelf om er uit te komen! En als ze er niet uit kwamen: jammer maar helaas kunnen we niets voor U betekenen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.