belastingdienst, belasting, geld, envelop

Tool van Belastingdienst voor btw over privé-gebruik lesauto

De Belastingdienst heeft een tool gelanceerd om de juiste btw bij het privé-gebruik van een zakelijke auto, zoals een lesauto te berekenen. Deze rekenhulp zal voor onder meer rijschoolhouders een besparing van de jaarlijks te betalen btw kunnen betekenen. Want de btw op de aanschaf, onderhoud en gebruik mag afgetrokken worden voor het zakelijke deel. Als de auto ook privé wordt gebruikt, moet voor het privégebruik btw wel betaald worden. 

“Nu is het vaak nog zo dat het standaardtarief wordt bijgeteld. Dat betekent 2,7% van de totale catalogusprijs. Toch al gauw meer dan € 1.000 die je gewoon moet betalen, ieder jaar weer. Maar je hoeft natuurlijk alleen maar btw te berekenen over daadwerkelijk afgelegde privé kilometers. Met deze tool kunnen rijschoolhouders dat in een handomdraai uitrekenen op basis van de BCT-gegevens”, laat de Belastingdienst weten.

Kilometeradministratie

Als een ondernemer geen kilometeradministratie bijhoudt, dan moet hij de btw die hij moet betalen voor het privégebruik vaststellen op 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm, zegt de belastingdienst. Als de lesauto langer dan 5 jaar in gebruik is, wordt dat percentage verlaagd naar 1,5%. En, als bij de aankoop geen btw is afgetrokken, bijvoorbeeld bij aanschaf van een marge-auto of via een particulier, geldt voor de berekening van het privégebruik eveneens het tarief van 1,5% van de catalogusprijs.

Voor de heffing en bijtelling in de inkomstenbelasting (en loonbelasting, vernnootschapsbelasting) wordt woon-werkverkeer beschouwd als zakelijk. Deze kilometers tellen dan niet mee voor de zgn. 500 km-grens. Voor de heffing van omzetbelasting (btw) is woon-werkverkeer wel privé.

Btw-aangifte

Met de rekenhulp en de gegevens van de kilometerregistratie kan het bedrag aan te betalen btw dus flink verlaagd worden. In januari 2016 kunnen ondernemers dit btw-bedrag zelf berekenen met behulp van deze rekenhulp en opnemen in hun btw-aangifte over het 4e kwartaal 2015 of december 2015, aldus de belastingdienst.

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Tool van Belastingdienst voor btw over privé-gebruik lesauto”

Job Sjoukens|28.01.16|12:04

Als rijschool lever je goederen die vrijgesteld zijn van BTW (examens en toetsen), in dat geval kun je de rekentool niet gebruiken.

Lute Beute|28.01.16|13:39

Inderdaad Job, daar kwam ik ook al snel achter….

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tool van Belastingdienst voor btw over privé-gebruik lesauto | RijschoolPro
belastingdienst, belasting, geld, envelop

Tool van Belastingdienst voor btw over privé-gebruik lesauto

De Belastingdienst heeft een tool gelanceerd om de juiste btw bij het privé-gebruik van een zakelijke auto, zoals een lesauto te berekenen. Deze rekenhulp zal voor onder meer rijschoolhouders een besparing van de jaarlijks te betalen btw kunnen betekenen. Want de btw op de aanschaf, onderhoud en gebruik mag afgetrokken worden voor het zakelijke deel. Als de auto ook privé wordt gebruikt, moet voor het privégebruik btw wel betaald worden. 

“Nu is het vaak nog zo dat het standaardtarief wordt bijgeteld. Dat betekent 2,7% van de totale catalogusprijs. Toch al gauw meer dan € 1.000 die je gewoon moet betalen, ieder jaar weer. Maar je hoeft natuurlijk alleen maar btw te berekenen over daadwerkelijk afgelegde privé kilometers. Met deze tool kunnen rijschoolhouders dat in een handomdraai uitrekenen op basis van de BCT-gegevens”, laat de Belastingdienst weten.

Kilometeradministratie

Als een ondernemer geen kilometeradministratie bijhoudt, dan moet hij de btw die hij moet betalen voor het privégebruik vaststellen op 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm, zegt de belastingdienst. Als de lesauto langer dan 5 jaar in gebruik is, wordt dat percentage verlaagd naar 1,5%. En, als bij de aankoop geen btw is afgetrokken, bijvoorbeeld bij aanschaf van een marge-auto of via een particulier, geldt voor de berekening van het privégebruik eveneens het tarief van 1,5% van de catalogusprijs.

Voor de heffing en bijtelling in de inkomstenbelasting (en loonbelasting, vernnootschapsbelasting) wordt woon-werkverkeer beschouwd als zakelijk. Deze kilometers tellen dan niet mee voor de zgn. 500 km-grens. Voor de heffing van omzetbelasting (btw) is woon-werkverkeer wel privé.

Btw-aangifte

Met de rekenhulp en de gegevens van de kilometerregistratie kan het bedrag aan te betalen btw dus flink verlaagd worden. In januari 2016 kunnen ondernemers dit btw-bedrag zelf berekenen met behulp van deze rekenhulp en opnemen in hun btw-aangifte over het 4e kwartaal 2015 of december 2015, aldus de belastingdienst.

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Tool van Belastingdienst voor btw over privé-gebruik lesauto”

Job Sjoukens|28.01.16|12:04

Als rijschool lever je goederen die vrijgesteld zijn van BTW (examens en toetsen), in dat geval kun je de rekentool niet gebruiken.

Lute Beute|28.01.16|13:39

Inderdaad Job, daar kwam ik ook al snel achter….

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.