failliet, bankroet, betalen, schuld

Zzp’er met schuld gemiddeld 135.000 euro in het rood

Een zzp’er die in financiële problemen verkeert, heeft gemiddeld 135.000 euro schuld. Steeds meer zzp’ers belanden daardoor in de schuldsanering en komen dieper in het rood. Het gemiddelde schuldbedrag van Nederlanders in de schuldsanering bedraagt daartegenover slechts 43.000 euro. Dat meldt BNR.

De rijschoolbranche bestaat voor het overgrote deel ook uit zzp’ers, maar het is niet duidelijk hoeveel van hen in financiële problemen zijn of zijn gekomen. Het CBS constateert dat inmiddels 12 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zzp´er is en gemiddeld een lager inkomen heeft dan andere groepen. Ook is het een trend dat veel zzp´ers hun bedrijf met een tweede baan combineren.

Zelfstandigen zonder personeel

De cijfers werden vrijgegeven door de Nederlandse Vereniging voor Schuldhulpverlening (NVVK). Jacqueline Zuidweg, oprichter en directeur van Zuidweg & Partners, zegt tegen BNR dat het fenomeen van de hoge schulden voor zzp’ers op zich niet nieuw is.

“De voornaamste schulden zijn toch belastingschulden, persoonlijke leningen en restschulden van een woning; bij zzp’ers lopen privé en zakelijk vaak door elkaar. Als je onderneemt, neem je risico’s, zegt Zuidweg. ‘Je moet wel weten wat het inhoudt, dat je belasting moet reserveren. Als je dat niet doet en je winst klapt in, dan krijg je te weinig reserve én je kunt je belastingschuld niet terugbetalen.”

Hoge schulden

Volgens NVVK worden de schulden van zzp’ers bij schuldhulpverlening steeds groter en ingewikkelder. Er komen steeds meer zzp’ers, een groeiende beroepsgroep dus, maar het is tegelijk ook een groeiende schuldengroep. Ze werken zich daarnaast sneller in de schulden dan werknemers in loondienst, ziet NVVK.

Volgens een schatting van Zuidweg zit 25 procent van de zzp’ers in de schulden. “Hoe je daar uit komt? Breng in beeld waar je staat en betaal wat je wel kunt betalen aan vaste lasten, primaire levensbehoeften en aflossing. Dat is je basis.”

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Zzp’er met schuld gemiddeld 135.000 euro in het rood | RijschoolPro
failliet, bankroet, betalen, schuld

Zzp’er met schuld gemiddeld 135.000 euro in het rood

Een zzp’er die in financiële problemen verkeert, heeft gemiddeld 135.000 euro schuld. Steeds meer zzp’ers belanden daardoor in de schuldsanering en komen dieper in het rood. Het gemiddelde schuldbedrag van Nederlanders in de schuldsanering bedraagt daartegenover slechts 43.000 euro. Dat meldt BNR.

De rijschoolbranche bestaat voor het overgrote deel ook uit zzp’ers, maar het is niet duidelijk hoeveel van hen in financiële problemen zijn of zijn gekomen. Het CBS constateert dat inmiddels 12 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zzp´er is en gemiddeld een lager inkomen heeft dan andere groepen. Ook is het een trend dat veel zzp´ers hun bedrijf met een tweede baan combineren.

Zelfstandigen zonder personeel

De cijfers werden vrijgegeven door de Nederlandse Vereniging voor Schuldhulpverlening (NVVK). Jacqueline Zuidweg, oprichter en directeur van Zuidweg & Partners, zegt tegen BNR dat het fenomeen van de hoge schulden voor zzp’ers op zich niet nieuw is.

“De voornaamste schulden zijn toch belastingschulden, persoonlijke leningen en restschulden van een woning; bij zzp’ers lopen privé en zakelijk vaak door elkaar. Als je onderneemt, neem je risico’s, zegt Zuidweg. ‘Je moet wel weten wat het inhoudt, dat je belasting moet reserveren. Als je dat niet doet en je winst klapt in, dan krijg je te weinig reserve én je kunt je belastingschuld niet terugbetalen.”

Hoge schulden

Volgens NVVK worden de schulden van zzp’ers bij schuldhulpverlening steeds groter en ingewikkelder. Er komen steeds meer zzp’ers, een groeiende beroepsgroep dus, maar het is tegelijk ook een groeiende schuldengroep. Ze werken zich daarnaast sneller in de schulden dan werknemers in loondienst, ziet NVVK.

Volgens een schatting van Zuidweg zit 25 procent van de zzp’ers in de schulden. “Hoe je daar uit komt? Breng in beeld waar je staat en betaal wat je wel kunt betalen aan vaste lasten, primaire levensbehoeften en aflossing. Dat is je basis.”

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.