Factuur, belasting, administratie

BOVAG waarschuwt voor spookfacturen in zomerperiode

Tijdens de vakantieperiode is het belangrijk extra alert te zijn op spookfacturen. Volgens BOVAG is dit de ideale tijd voor oplichters om toe te slaan. Er worden immers vaak vakantiemedewerkers ingezet die minder goed zijn ingewerkt.  “Let altijd goed op de kleine lettertjes, zeker als het gaat om Engelstalige facturen.”

Jaarlijks is er in de zomermaanden volgens BOVAG een toename zichtbaar in de hoeveelheid spookfacturen die ondernemers ontvangen. Het gaat om aanbiedingen die vermomd worden als facturen. “Even niet opletten en je zit vast aan een duur, maar waardeloos abonnement.”

De branchevereniging adviseert goed op de kleine lettertjes te letten, zeker als het gaat om Engelstalige facturen. Hier staat vaak in dat er geen betaalverplichting is en dat het slechts gaat om een offer.

Mail van hoogste baas

Ook worden bedrijven getroffen door CEO-fraude, waardoor ze grote sommen geld in een keer kwijtraken. “Oplichters doen zich via e-mail voor als de hoogste baas binnen het bedrijf. Vaak benaderen ze de financiële afdeling van buitenlandse filialen van grote bedrijven. Ze doen net alsof er een overname aan de gang is. Daarom moet snel en in het geheim een bedrag worden overgemaakt. Als een bedrijf goede procedures naleeft maken de oplichters vaak weinig kans. Maar juist iemand die tijdelijk op een financiële afdeling zit is mogelijk kwetsbaar voor dit soort fraude.”

Factuurfraude

De meest voorkomende variant van factuurfraude is die waarbij oplichters facturen uit een postbus onderscheppen. De oplichters wijzigen vervolgens het rekeningnummer en sturen de factuur door naar de oorspronkelijke geadresseerde. “Vervolgens hopen ze dat de ontvanger niet doorheeft dat het rekeningnummer gewijzigd is. Natuurlijk is de kans groter dat zo’n gemanipuleerde factuur erdoor glipt bij iemand die vanwege vakantie tijdelijk de taak heeft facturen af te handelen.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.