Flinke kritiek op psychische keuring voor mensen met autisme bij het CBR

Dokter, medische keuring, foto van Unsplash

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) kreeg dit jaar al 112 klachten binnen over de verplichte psychiatrische keuringen voor mensen met autisme bij het CBR. De gezondheidsraad adviseerde vorige week de verplichte rijtest af te schaffen en kwaliteitseisen aan de keuring te stellen, omdat deze niet altijd als voldoende wordt ervaren. NVA-directeur Karol Henke is van mening dat ook de medische keuring moet worden afgeschaft.

NVA-directeur Karol Henke was zondag te gast in radioprogramma Pointer op NPO Radio1. Hier sprak hij over de medische keuring voor mensen met autisme bij het CBR. Henke vindt het afschaffen van de rijtest een kleine stap vooruit, maar ziet liever dat het gehele keuringstraject wordt afgeschaft. “Het is niet wetenschappelijk bewezen dat iemand met autisme een hoger risico vormt voor de verkeersveiligheid. De verkeersregels worden zelfs beter opgevolgd”, vertelt Karol Henke.

Volgens de directeur zeggen de Gezondheidsraad en demissionair minister Van Nieuwenhuizen verbonden te zijn aan de Europese regelgeving. Echter wordt hierin autisme überhaupt niet benoemd. “In Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk heeft men al jaren geleden gezegd dat je mensen niet mag vragen of ze autisme hebben, omdat het geen invloed heeft op de verkeersveiligheid”, aldus Henke.

Vervelende ervaring

In het radioprogramma is een fragment te horen van Myrthe, een vrouw met autisme die vertelt over een vervelende ervaring met een CBR-psychiater. “Al voor ik kon gaan zitten vroeg hij: Dus, heb jij nog autisme? Er zijn blijkbaar nog steeds professionals die niet weten dat autisme helemaal niet weg kan gaan”, zegt Myrthe. “Ik vond dat heel vervelend want deze man beslist wel over mijn toekomst.” Directeur Karol Henke herkent dit probleem en benoemt dat de medische professionals en de GGZ een lage algemene kennis van autisme hebben.

Kwaliteitseisen

Naast dat de Gezondheidsraad adviseerde de rijtest af te schaffen, benoemde de raad ook de onvoldoende kwaliteit van de medische keuring. De minister van Infrastructuur en Waterstaat zei zich te willen buigen over het invoeren van kwaliteitseisen voor de uitvoerende psychiaters.

Het CBR laat in een reactie weten geen invloed te hebben op de kwaliteit van de medische keuringen. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Wel juichen ze initiatieven voor kwaliteitsverbetering van de keuringen toe.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

8 reacties op “Flinke kritiek op psychische keuring voor mensen met autisme bij het CBR”

Mart Kuiper|03.05.21|15:34

Autisme, Asperger, Dislectie, ADHD, ADD, PTSS, faalangst, onzekerheid, moeilijk kunnen leren….ligt het nu aan mij of hebben de helft van de kandidaten tegenwoordig iets?? Kan mij toch niet herinneren dat ik 20-25 jaar geleden op meer dan de helft van de leskaarten hier een notitie over moest maken. Misschien iets voor de WRM dat instructeurs ook sociaal/psychologisch geschoold moeten gaan worden. Wordt het toch nog een beroep op HBO niveau.

A.b|05.05.21|20:19

Rijles geven is eigenlijk op HBO niveau, alleen de roverheid denkt daar anders over.

A.b|05.05.21|20:32

Ja, Ik heb een paar faalangstige leerlingen, ik moet in de lesauto psycholoog gaan spelen anders komt de auto niet vooruit.

willemse herman|06.05.21|15:14

De normale leerling bestaat niet, dus een abnormale ook niet.Dus alle leerlingen hebben iets. Dat is altijd al zo geweest, alleen heeft alles nu een naam. Elke leerling moet zich scholen binnen zijn eigen mogelijkheden, wat moet leiden naar een veilige weggebruiker. Lesgevers moeten sowieso bekwaam zijn om te gaan met die diversiteit. Enig psychologisch inzicht is een absolute voorwaarde, dat zou niveau HBO misschien ook moeten zijn. Wordt het toch nog een beroep met een fatsoenlijke loon.

rene achten|06.05.21|19:50

En de kosten voor de gezondheids verklaring worden toch wel geïnd.
Dit betreft ook miljoenen.

A.b|06.05.21|22:16

Rene,

ja, even online een paar vragen invullen kassaaaaa. Eigenlijk mag zo iets niet meer dan 10 euro kosten.

A.b|06.05.21|22:18

Maar ook TTT is even duur als een prakrijkexamen? Het is geen echte examen waarom dan zo duur.

A.b|06.05.21|22:19

Bedoel Praktijkexamen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.