Belastingaftrek studiekosten voor beroepsopleiding vervalt in 2022

Banenmarkt Jongepier (foto van Jongepier)

De studiekosten voor een beroepsopleiding zijn nog tot eind dit jaar aftrekbaar voor particulieren. Per 1 januari 2022 vervalt deze regeling. In plaats daarvan komt de STAP-budget subsidieregeling voor werklozen en werkzoekenden. 

Als je je vanaf 1 januari 2022 inschrijft voor een opleiding tot rijinstructeur of beroepschauffeur, kun je de kosten daarvan niet meer van je belasting aftrekken. Dit kan nog wel als je voor eind 2021 betaalt voor een opleiding die in 2022 plaatsvindt. Dit valt dan nog onder de huidige belastingregeling.

STAP-budget

Werkenden en werkzoekenden kunnen volgend jaar gebruik maken van een subsidieregeling, het STAP-budget. STAP staat voor stimulering Arbeidsmarktpositie en kun je aanvragen via het UWV per 1 maart 2022. Je hebt dan recht op een budget van 1.000 euro per jaar voor opleiding en ontwikkeling.

Huidige regeling

Wil je nog een opleiding volgen en gebruik maken van de huidige regeling? Dan moet je dus voor 2022 de opleiding betalen en de kosten opgeven tijdens je inkomstenbelasting over 2021. De aftrek hiervan wordt vervolgens vanzelf berekend. Je kunt op de website van de Belastingdienst lezen hoe de berekening wordt gemaakt.

Bekijk hier een overzicht van onze WRM-bijscholingen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Belastingaftrek studiekosten voor beroepsopleiding vervalt in 2022 | RijschoolPro

Belastingaftrek studiekosten voor beroepsopleiding vervalt in 2022

Banenmarkt Jongepier (foto van Jongepier)

De studiekosten voor een beroepsopleiding zijn nog tot eind dit jaar aftrekbaar voor particulieren. Per 1 januari 2022 vervalt deze regeling. In plaats daarvan komt de STAP-budget subsidieregeling voor werklozen en werkzoekenden. 

Als je je vanaf 1 januari 2022 inschrijft voor een opleiding tot rijinstructeur of beroepschauffeur, kun je de kosten daarvan niet meer van je belasting aftrekken. Dit kan nog wel als je voor eind 2021 betaalt voor een opleiding die in 2022 plaatsvindt. Dit valt dan nog onder de huidige belastingregeling.

STAP-budget

Werkenden en werkzoekenden kunnen volgend jaar gebruik maken van een subsidieregeling, het STAP-budget. STAP staat voor stimulering Arbeidsmarktpositie en kun je aanvragen via het UWV per 1 maart 2022. Je hebt dan recht op een budget van 1.000 euro per jaar voor opleiding en ontwikkeling.

Huidige regeling

Wil je nog een opleiding volgen en gebruik maken van de huidige regeling? Dan moet je dus voor 2022 de opleiding betalen en de kosten opgeven tijdens je inkomstenbelasting over 2021. De aftrek hiervan wordt vervolgens vanzelf berekend. Je kunt op de website van de Belastingdienst lezen hoe de berekening wordt gemaakt.

Bekijk hier een overzicht van onze WRM-bijscholingen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.