Wie is de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat?

Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat. Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Mark Harbers van de VVD neemt het stokje over van Barbara Visser die kort demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat was. Harbers gaat samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) het ministerie leiden in Rutte IV. Maar wie is Harbers en wat heeft hij hiervoor gedaan? Van kwestie Ramadan tot het Songfestival en van Ede tot Den Haag.

Mark Harbers werd op 19 april 1969 geboren in Ede. Na het VWO verhuist hij in 1987 naar Rotterdam om Economie te studeren aan de Erasmus Universiteit. Deze studie heeft Harbers niet afgerond. In die tijd wordt hij wel politiek actief. In 1992 neemt hij namens de VVD zitting in de deelraad Kralingen-Crooswijk in Rotterdam.

Na beëindiging van zijn studie in 1996 begint hij in 1997 als communicatie-adviseur bij communicatiebureau Euro RSCG Bikker. In 2000 stapt hij over naar Dröge & Van Drimmelen, waar hij eenzelfde functie krijgt. In 2004 wordt Harbers hoofd communicatie van het Kenniscentrum Grote Steden, dat zich buigt over stedelijke vraagstukken.

Gemeenteraad Rotterdam

In de tussentijd werkt Harbers aan zijn politieke carrière. Vanaf 1999 vervult hij verschillende taken in de landelijke tak van de VVD. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 staat hij op de VVD-kandidatenlijst in Rotterdam. De VVD haalt vier zetels, waarvan er eentje voor Harbers is. Ook tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 staat Harbers op de lijst en de VVD haalt ditmaal vijf zetels, opnieuw zit er een plekje voor Harbers in. Na deze verkiezingen wordt hij ook fractievoorzitter van de partij in Rotterdam.

Gerrit Zalm

Zijn baan bij het kenniscentrum ruilt Harbers in 2006 in voor een baan als politiek assistent van toenmalig minister van Financiën Gerrit Zalm. Dit blijft hij tot februari 2007.

Mark Harbers naast Sigrid Kaag, waarmee hij samen in kabinet Rutte IV zal zitten. (Foto Wikimedia)

In april 2007 wordt Harbers wethouder in Rotterdam. Hij volgt Roelf de Boer op, die vanwege gezondheidsproblemen vertrekt als wethouder Economie, Haven en Milieu. De Boer is overigens minister geweest op hetzelfde ministerie, van 2002 tot 2003 was hij minister van wat toen nog Verkeer en Waterstaat heette.

Huwelijk

In 2008 trouwt Harbers met Bart Rövekamp. Rövekamp heeft geneeskunde gestudeerd aan de Universiteit van Antwerpen en aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is werkzaam als Internist Vasculair-geneeskundige in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Kwestie Ramadan

In 2009 stopt Harbers als wethouder. Dit heeft alles te maken met de kwestie Ramadan. De VVD wilde dat de omstreden islamoloog, Tariq Ramadan, zou terugtreden als adviseur van de gemeente. De standpunten van Ramadan, destijds hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, over homo’s en vrouwen waren volgens de partij onduidelijk.

Harbers destijds in de NRC: ‘Wij hebben onze eigen afwegingen gemaakt.’ Volgens Harbers staan Ramadans standpunten op gespannen voet met ‘de vrijheid van ieder individu om invulling te geven aan zijn leven binnen onze samenleving’.

Het betekende voor Harbers het einde van zijn politieke carrière in Rotterdam. Maar ook het begin van zijn Haagse carrière. Harbers stond in 2006 al op de lijst voor de VVD, maar plek 26 was niet hoog genoeg om een zetel te behalen.

Koningin Beatrix

Eind 2009 kwam het daar toch nog van. Harbers volgde de opgestapte Arend Jan Boekestijn op. Boekestijn moest de Kamer verlaten, omdat hij uit de school had geklapt over een gesprek tussen Kamerleden en koningin Beatrix. Op 1 december werd Mark Harbers beëdigd als Tweede Kamerlid.

De volgende Kamerverkiezingen kwamen er al snel aan en Harbers stond op nummer 21 van de lijst. Ditmaal wel hoog genoeg en hij behaalde een zetel. Namens de VVD was hij financieel woordvoerder in de Kamer. Hij was als zodanig onder meer betrokken bij besprekingen over de begroting.

In 2012 waren er opnieuw verkiezingen en Harbers stond nu als nummer negen op de lijst. En tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 stond hij als nummer acht op de lijst. Goed voor een zetel, maar in 2017 nam hij die niet in.

Staatssecretaris Justitie en Veiligheid

Harbers werd in kabinet Rutte III namelijk staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Hier werkte hij samen met minister Ferd Grapperhaus. Harbers was echter een van de eerste bewindslieden uit het kabinet Rutte III die moest opstappen. Dat gebeurde na 1,5 jaar in mei 2019.

Harbers als staatssecretaris. (Foto Wikimedia)

De staatssecretaris was verantwoordelijk voor het wegmoffelen van de criminaliteitscijfers van asielzoekers. Zwaar criminele activiteiten zoals moord, doodslag en kindermisbruik werden niet expliciet genoemd, maar vielen onder het kopje overig. Harbers reageerde in eerste instantie dat het onbedoeld zo was gelopen. Maar later bleek dat ambtenaren op het ministerie wel degelijk aan de bel hadden getrokken. Er is toen geen actie ondernomen en dus moest Harbers het boetekleed aantrekken. Hij verliet het kabinet, tot teleurstelling van premier Mark Rutte.

Stikstofprobleem

Na zijn vertrek keerde Harbers vrij snel terug als Kamerlid. Er was een zetel vrijgekomen doordat partijgenoot Malik Azmani naar het Europees Parlement vertrok. Harbers werd woordvoerder op energie, klimaat en het stikstofprobleem.

Voor de verkiezingen van 2021 stond Harbers opnieuw op de kandidatenlijst. Hij was weer een plekje gestegen naar nummer zeven. Harbers presenteerde zich in de campagne als nuchtere, optimistische Rotterdammer, die vooral was gespecialiseerd in energie en klimaat. Dat Rotterdamse blijkt ook wel uit zijn motto: ‘Mouwen opstropen, aanpakken en samen aan de slag!’. Hij bemachtigde opnieuw een Kamerzetel.

Songfestival

Harbers kwam net na de verkiezingen in het nieuws. Niet omdat hij een post verliet of moest verlaten, maar vanwege zijn voorliefde voor het Songfestival. Onder meer bij Op1 was te zien dat Harbers maar twee seconden nodig heeft om een willekeurig Songfestivalnummer te raden.

Kabinet Rutte IV

Zo snel als Harbers muziek raadt, zo traag verliep de jongste kabinetsformatie. Maar na de langste formatie ooit komt Rutte IV er 10 januari dan toch echt. Met Harbers als minister van het belangrijkste ministerie voor de transportsector. ‘Ik vind het een heel mooi departement. Ik heb van jongs af aan al belangstelling voor alles wat rijdt, vaart en vliegt. Verkeer en de bescherming tegen water, de zorg voor schoon water, dat zijn dingen die iedere Nederlander elke dag aangaan. Dus daar ga ik mijn uiterste best voor doen’, stelt Harbers over zijn benoeming op Infrastructuur en Waterstaat.

Harbers vertelde op eindejaarsdag op radiozender BNR dat het verbeteren van de verkeersveiligheid een grote uitdaging wordt. Hij heeft zich eerder uitgesproken over het verhogen van de maximumsnelheid en het belang van de auto als vervoermiddel. Hoe hij zich voor de rijschoolwereld gaat inzetten, zal de komende vier jaar duidelijk worden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jelmer Bastiaans

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.