Door rood licht rijden ambulancechauffeur leidt discussie in

Ambulances mogen altijd door rood licht rijden, of ze wel of geen sirene en zwaailichten aan hebben staan. Iets wat bij vele Nederlanders ongetwijfeld niet bekend is.

De discussie is ontstaan nadat een afgelopen zondag in Deventer een ambulancechauffeur, die door rood reed, staande werd gehouden door een kwade automobolist. De ambulancebroeder kreeg vervolgens ook nog een klap in het gezicht.

Gedrag wat uiteraard niet getolereerd kan worden, maar wat ook de ambulanceverenigingen wel aan het denken heeft gezegd.

Bij de code A1 is er mogelijk levensgevaar en draaien sirenes en zwaailichten. Bij code A2 is er wel haast geboden, maar staan sirenes en zwaailichten uit. Ambulancechauffeurs mogen dan echter wel door rood rijden in het geval ze dat verantwoord achten. 

Directeur Piet Huizinga van de Regionale Ambulance Vereniging IJssel-Vecht in De Stentor: “Achteraf was het dus misschien niet zo’n gelukkige keus maar daar gaat het natuurlijk niet om. Wat de verdachte heeft gedaan is nooit te rechtvaardigen.”

Het woekert echter wel de discussie op om in de toekomst mogelijk toch te kiezen voor het voeren van sirenes en zwaailichten bij kruispunten en lastige verkeerssituaties.

Wat vindt u? Wist u dat ambulances ook in het geval ze geen sirenes en zwaailichten aan hebben staan door het rode licht mogen rijden?

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.