Alcoholcontrole politie

VVN wil alcohol in het verkeer volledig uitbannen

Nog eentje moet kunnen. Hoe vaak hoor je het niet op een feestje of in de kroeg? Als het aan Veilig Verkeer Nederland ligt, is dat op korte termijn echter uit den boze. VVN wil het alcoholgebruik in het verkeer volledig aan banden leggen.

VVN wil het maximaal toegestane alcoholpromillage in het verkeer voor alle automobilisten verlagen naar 0,2 promille. “Alcohol in het verkeer moet je uitbannen”, aldus een woordvoerder in het Algemeen Dagblad.

Bij ervaren rijders is een alcoholpromillage van 0,5 toegestaan tegenover 0,2 promille bij beginnende automobilisten. VVN wil dat dit lage promillage voor iedereen gaat gelden. “Een grens van nul is ideaal maar onhaalbaar, omdat iemand die een appel of een banaan eet ook alcohol in zijn bloed kan hebben. Fruit kan na het eten gaan gisten”, aldus een woordvoerder. “Maar aangezien een promillage van 0,2 eigenlijk betekent dat één glas al te veel is, zouden we die grens graag voor iedereen zien.”

Jaarlijks vallen er 185 verkeersdoden en ruim 3000 ernstig gewonden door alcohol in het verkeer. Daarom hoopt de organisatie dat Eurlings overgaat tot invoering van de nullijn.

CDA-Kamerlid Sander de Rouwe heeft sympathie voor het plan, maar ziet veel bezwaren bij een nulbeleid. Volgens hem wordt de pakkans van zware overtreders alleen maar kleiner als de politie ook lichte drinkers moet bekeuren. ChristenUnie, PvdA, SGP en VVD betwijfelen net als De Rouwe of er genoeg capaciteit is. “De grenzen opschroeven heeft alleen zin als we ze echt kunnen handhaven”, aldus Ernst Cramer van de ChristenUnie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.