Minister laat CBR doorlichten

DEN HAAG – Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) wordt grondig doorgelicht. Dat heeft verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) dinsdag aangegeven in de Tweede Kamer.

Het CBR staat al onder verscherpt toezicht van de minister wegens administratieve problemen en interne strubbelingen. CDA en VVD zetten echter wel vraagtekens bij dit zoveelste onderzoek. Het zou de lopende reorganisatie doorkruisen. “We zitten niet te wachten op verdere vertraging”, stelde Sander de Rouwe (CDA). De minister sprak van een aanvullend onafhankelijk onderzoek naar informatievoorziening, (financiële) prestaties en organisatiecultuur.

Volgens Eurlings vergt een goede doorstart naast een andere structuur ook een nieuwe cultuur. De ondernemingsraad (or) en de directie zijn rollebollend over de straat gegaan, zei hij in een toelichting. De or was vorig jaar naar de Ondernemingskamer gestapt, omdat niet duidelijk was hoeveel banen door de reorganisatie verdwijnen. De rechter gaf de raad gelijk.

VVD’er Charlie Aptroot vroeg waarom de voorgenomen gedwongen ontslagen van de baan zijn. Volgens Eurlings blijven die uit, omdat de reorganisatie bij het CBR later begint en door natuurlijk verloop al mensen zijn opgestapt.

Het onderzoek zal deze zomer klaar zijn, net als de reorganisatie. Er komen een nieuwe algemeen directeur en een nieuwe voorzitter van de raad van toezicht. De minister zal die functionarissen voortaan benoemen. Het salaris van de directeur zal volgens Eurlings niet boven de Balkenendenorm uitkomen.

De Kamer toonde zich behoorlijk misnoegd over de ‘goudgerande’ pensioenregeling bij de organisatie. “Heeft het CBR zitten slapen”, vroeg PvdA-Kamerlid Lia Roefs zich af. Volgens Eurlings liggen de pensioenkosten fors hoger dan bij vergelijkbare organisaties. Een rol daarbij speelt dat CBR-mensen nog betaald krijgen naar het laatstverdiende loon. OR en directie kijken naar een andere regeling. De minister zei dat hij de bal voorlopig bij hen legt. Aptroot wil dat de Kamer bij de CBR-tarieven ingrijpt, als de pensioenregeling niet wordt versoberd.

(ANP)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Minister laat CBR doorlichten | RijschoolPro

Minister laat CBR doorlichten

DEN HAAG – Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) wordt grondig doorgelicht. Dat heeft verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) dinsdag aangegeven in de Tweede Kamer.

Het CBR staat al onder verscherpt toezicht van de minister wegens administratieve problemen en interne strubbelingen. CDA en VVD zetten echter wel vraagtekens bij dit zoveelste onderzoek. Het zou de lopende reorganisatie doorkruisen. “We zitten niet te wachten op verdere vertraging”, stelde Sander de Rouwe (CDA). De minister sprak van een aanvullend onafhankelijk onderzoek naar informatievoorziening, (financiële) prestaties en organisatiecultuur.

Volgens Eurlings vergt een goede doorstart naast een andere structuur ook een nieuwe cultuur. De ondernemingsraad (or) en de directie zijn rollebollend over de straat gegaan, zei hij in een toelichting. De or was vorig jaar naar de Ondernemingskamer gestapt, omdat niet duidelijk was hoeveel banen door de reorganisatie verdwijnen. De rechter gaf de raad gelijk.

VVD’er Charlie Aptroot vroeg waarom de voorgenomen gedwongen ontslagen van de baan zijn. Volgens Eurlings blijven die uit, omdat de reorganisatie bij het CBR later begint en door natuurlijk verloop al mensen zijn opgestapt.

Het onderzoek zal deze zomer klaar zijn, net als de reorganisatie. Er komen een nieuwe algemeen directeur en een nieuwe voorzitter van de raad van toezicht. De minister zal die functionarissen voortaan benoemen. Het salaris van de directeur zal volgens Eurlings niet boven de Balkenendenorm uitkomen.

De Kamer toonde zich behoorlijk misnoegd over de ‘goudgerande’ pensioenregeling bij de organisatie. “Heeft het CBR zitten slapen”, vroeg PvdA-Kamerlid Lia Roefs zich af. Volgens Eurlings liggen de pensioenkosten fors hoger dan bij vergelijkbare organisaties. Een rol daarbij speelt dat CBR-mensen nog betaald krijgen naar het laatstverdiende loon. OR en directie kijken naar een andere regeling. De minister zei dat hij de bal voorlopig bij hen legt. Aptroot wil dat de Kamer bij de CBR-tarieven ingrijpt, als de pensioenregeling niet wordt versoberd.

(ANP)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.