bromfiets, praktijkexamen

Commentaar: Bromfietsexamen is een gemiste kans

De rijscholen verwachten weinig extra veiligheid op de weg met het nieuwe praktijkexamen voor de bromfiets. De vraag wat het nou eigenlijk toevoegt aan de kwaliteit van de Nederlandse scooterrijder is gerechtvaardigd.

Veilig verkeersgedrag valt alleen te verbeteren met bewustwording onder de jongeren. En dat is nou net het probleem met dit nieuwe examen. Een opleiding bij een rijschool kost al snel 400 euro. Daar kan de tiener maar liefst vier keer zelf voor op examen. Alles wat de aankomende bromfietser hoeft te doen is een grote L op de scooter te plakken en een vriendje hem naar het CBR te laten brengen.

De Nederlandse tiener, die zijn geld veel liever aan andere dingen besteedt dan verkeersveiligheid, zal de verleiding niet kunnen weerstaan een gokje te wagen. Immers, het examen bestaat uit een CBR-examinator te laten zien dat het voertuig beheerst wordt en dat de kandidaat zich op een veilige manier op de weg kan gedragen. Dat zal waarschijnlijk iedere bromfietser binnen vier pogingen lukken. Steekt hij toch mooi een paar honderd euro in zijn zak.

Het probleem is echter dat hij op deze manier niet leert hoe en vooral wáárom hij zich op de weg moet gedragen. Bromfietsongelukken worden vaak veroorzaakt door roekeloos rijgedrag. Bewustwording kan alleen gestimuleerd worden met een goede opleiding; een goede instructeur kan de kandidaat leren wat de gevolgen van zijn gedrag zijn. Maar even een rondje als een gentleman voor de examinator uit rijden, dat is verspilde moeite.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Commentaar: Bromfietsexamen is een gemiste kans | RijschoolPro
bromfiets, praktijkexamen

Commentaar: Bromfietsexamen is een gemiste kans

De rijscholen verwachten weinig extra veiligheid op de weg met het nieuwe praktijkexamen voor de bromfiets. De vraag wat het nou eigenlijk toevoegt aan de kwaliteit van de Nederlandse scooterrijder is gerechtvaardigd.

Veilig verkeersgedrag valt alleen te verbeteren met bewustwording onder de jongeren. En dat is nou net het probleem met dit nieuwe examen. Een opleiding bij een rijschool kost al snel 400 euro. Daar kan de tiener maar liefst vier keer zelf voor op examen. Alles wat de aankomende bromfietser hoeft te doen is een grote L op de scooter te plakken en een vriendje hem naar het CBR te laten brengen.

De Nederlandse tiener, die zijn geld veel liever aan andere dingen besteedt dan verkeersveiligheid, zal de verleiding niet kunnen weerstaan een gokje te wagen. Immers, het examen bestaat uit een CBR-examinator te laten zien dat het voertuig beheerst wordt en dat de kandidaat zich op een veilige manier op de weg kan gedragen. Dat zal waarschijnlijk iedere bromfietser binnen vier pogingen lukken. Steekt hij toch mooi een paar honderd euro in zijn zak.

Het probleem is echter dat hij op deze manier niet leert hoe en vooral wáárom hij zich op de weg moet gedragen. Bromfietsongelukken worden vaak veroorzaakt door roekeloos rijgedrag. Bewustwording kan alleen gestimuleerd worden met een goede opleiding; een goede instructeur kan de kandidaat leren wat de gevolgen van zijn gedrag zijn. Maar even een rondje als een gentleman voor de examinator uit rijden, dat is verspilde moeite.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.