rijschool, Victor Haan

‘Jongeren nemen vaker rijles voor de brommobiel’

Rijschool Victor Haan uit Rotterdam is een van de weinige rijscholen die rijles geeft in een brommobiel. Hij heeft er geen gekocht, daarvoor heeft hij te weinig leerlingen. Haan huurt ze van verschillende dealers in de buurt. Geen dubbele bediening dus.

Geen dubbele bediening?!

“Ik heb amper drie leerlingen voor de brommobiel per week. Om eerlijk te zijn levert het me te weinig op om dubbele bediening in een voertuig te plaatsen. Nu huur ik en plaats enkel een plakspiegel in de brommobiel.”

Is dat niet gevaarlijk?

“Nee. Ik leer mijn leerlingen eerst de vaardigheden van de brommobiel. Die hebben ze immers nodig bij het praktijkexamen, dat sinds één maart ingevoerd is. Op een afgesloten terrein oefen ik met hen de speciale verrichtingen en maak ik hen meester over het voertuig. Als ze het praktijkexamen gehaald hebben, dan pas haal ik hen thuis op met mijn brommobiel om de weg op te gaan. Ik grijp dan in door het contactsleuteltje om te draaien of aan de rem te trekken.”

Dan moeten de leerlingen na hun examen nog rijlessen nemen?

“Ja, maar die lessen na het examen, zijn niet verplicht hoor. Ik raad het alleen iedereen aan, omdat  verkeersveiligheid niet getoetst wordt op het examen. Maar het is wel degelijk belangrijk.”

Zijn het vooral ouderen die rijles bij u nemen?

“Nou, er rijden meer ouderen in een brommobiel, maar jongeren nemen vaker rijles. Jongeren leggen in de toekomst, denk ik, meer praktijkexamens af dan ouderen. Bij oudere mensen is het vaak zo dat wanneer hun autorijbewijs niet verlengd wordt, zij bij inruilen hiervan een AM 4 rijbewijs krijgen. Zo mogen zij direct in een brommobiel rijden.”

Nemen zij ook geen voertuiglessen dan?

“Als zij een brommobiel kopen bij bijvoorbeeld Waaijenberg Mobiliteit in Den Haag, dan wordt er gekeken naar de voertuigbeheersing. Zij geven de kopers tips over de hantering en als zij zien dat diegene nog niet goed overweg kan met een brommobiel, raden zij aan les te nemen bij mij.”

Patricia Jaspers

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “‘Jongeren nemen vaker rijles voor de brommobiel’”

lavdije gashi|23.08.10|11:51

hoi ik ben lavdija auit amsterdam noord ik ben geintereseerd voor rijlees bromobiltje wat zijn de kosten per uur en hoe lang gaat duren …

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Jongeren nemen vaker rijles voor de brommobiel’ | RijschoolPro
rijschool, Victor Haan

‘Jongeren nemen vaker rijles voor de brommobiel’

Rijschool Victor Haan uit Rotterdam is een van de weinige rijscholen die rijles geeft in een brommobiel. Hij heeft er geen gekocht, daarvoor heeft hij te weinig leerlingen. Haan huurt ze van verschillende dealers in de buurt. Geen dubbele bediening dus.

Geen dubbele bediening?!

“Ik heb amper drie leerlingen voor de brommobiel per week. Om eerlijk te zijn levert het me te weinig op om dubbele bediening in een voertuig te plaatsen. Nu huur ik en plaats enkel een plakspiegel in de brommobiel.”

Is dat niet gevaarlijk?

“Nee. Ik leer mijn leerlingen eerst de vaardigheden van de brommobiel. Die hebben ze immers nodig bij het praktijkexamen, dat sinds één maart ingevoerd is. Op een afgesloten terrein oefen ik met hen de speciale verrichtingen en maak ik hen meester over het voertuig. Als ze het praktijkexamen gehaald hebben, dan pas haal ik hen thuis op met mijn brommobiel om de weg op te gaan. Ik grijp dan in door het contactsleuteltje om te draaien of aan de rem te trekken.”

Dan moeten de leerlingen na hun examen nog rijlessen nemen?

“Ja, maar die lessen na het examen, zijn niet verplicht hoor. Ik raad het alleen iedereen aan, omdat  verkeersveiligheid niet getoetst wordt op het examen. Maar het is wel degelijk belangrijk.”

Zijn het vooral ouderen die rijles bij u nemen?

“Nou, er rijden meer ouderen in een brommobiel, maar jongeren nemen vaker rijles. Jongeren leggen in de toekomst, denk ik, meer praktijkexamens af dan ouderen. Bij oudere mensen is het vaak zo dat wanneer hun autorijbewijs niet verlengd wordt, zij bij inruilen hiervan een AM 4 rijbewijs krijgen. Zo mogen zij direct in een brommobiel rijden.”

Nemen zij ook geen voertuiglessen dan?

“Als zij een brommobiel kopen bij bijvoorbeeld Waaijenberg Mobiliteit in Den Haag, dan wordt er gekeken naar de voertuigbeheersing. Zij geven de kopers tips over de hantering en als zij zien dat diegene nog niet goed overweg kan met een brommobiel, raden zij aan les te nemen bij mij.”

Patricia Jaspers

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “‘Jongeren nemen vaker rijles voor de brommobiel’”

lavdije gashi|23.08.10|11:51

hoi ik ben lavdija auit amsterdam noord ik ben geintereseerd voor rijlees bromobiltje wat zijn de kosten per uur en hoe lang gaat duren …

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.