rijschool Verspaget, Eindhoven

Rijschool in de spotlight: Verspaget zet in op zelfstandig rijden

De zelfredzaamheid van de rijschoolleerlingen is de laatste jaren veranderd, vindt Mathieu Verspaget (57) van de gelijknamige autorijschool in Eindhoven. “We moeten nu  bij de rijopleiding meer inzetten op het bevorderen van het zelfstandig rijgedrag.”

Wat is dan veranderd in de rijopleiding?

“Er zit nu veel meer structuur in de lessen, vooral sinds de introductie van de RIS-opleiding. Vroeger moest de leerling de opdrachten van de examinator precies volgens het boekje uitvoeren. Nu heeft een leerling ook de mogelijkheid, met inachtneming van de verkeersregels en veiligheid, de gegeven opdracht anders uit te voeren. Een grote vooruitgang.”

En de rijschoolbranche?

“De rijschoolbranche is altijd in beweging; er zijn rustige en drukke momenten. Op dit moment worden behoorlijk wat mensen via omscholing opgeleid tot rijinstructeur. Er zijn dan ook veel rijscholen bijgekomen en er wordt rijles gegeven tegen bodemprijzen. Vastgestelde prijzen voor een rijles zouden kwaliteitsverhogend kunnen werken. Echter in deze tijd van recessie kijken klanten eerder naar de prijs dan naar prijs-kwaliteitverhouding.”

Waarom ben je rijinstructeur geworden?

“Ik was, na 20 jaar internationaal vrachtwagenchauffeur te zijn geweest, op zoek naar een andere baan binnen de verkeersbranche. Het leek mij een uitdaging om mijn kennis en vaardigheid van autorijden over te dragen aan anderen.”

Hoe is je verdeling lestijd en administratie?

“Ik besteed 90 % van mijn werktijd aan lesgeven. De administratie voer ik digitaal uit. Ik gebruik Dation Dashboard software en de online Rijlesplanner. Daarover ben ik zeer tevreden. Via een mobiele telefoon met een snelle verbinding  kan ik altijd en overal mijn planning en administratie bijhouden. Het is zelfs mogelijk rekeningen te versturen vanuit de auto.”

Hoe kom je aan nieuwe klanten?

“De meeste klanten komen via mond-tot-mondreclame. Een enkele keer plaats ik een advertentie in een blad of krant.”

Als je rijschool Verspaget zou vergelijken met een automerk, welke is dat?

“Met mijn lesauto: een Peugeot 308 HDI. Kwaliteit met een Frans comfort.”

Bart Pals

www.rijschool-verspaget.nl

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.