praktijkexamen, bromfiets, brommerrijbewijs

Bromfietsexamen straks alleen op naam te reserveren bij CBR

RIJSWIJK –Bromfietsprakijktexamens kunnen vanaf komend najaar alleen nog maar op naam worden gereserveerd door rijscholen, net als praktijkexamens voor de auto. Hiertoe hebben het CBR en de brancheorganisaties Bovag, FAM en VRB besloten. Reden is het massaal opkopen van examens door een aantal rijscholen, zodat er kunstmatige schaarste ontstaat.

“Alles wordt weggekocht door een klein aantal grote jongens”, licht VRB-secretaris Willy van Summeren toe. “Daardoor kunnen andere rijscholen geen plekken meer reserveren. Soms moet een rijschool twintig weken wachten. Leerlingen gaan lessen bij de rijschool die wél plaats heeft, zodat de rest buitenspel staat. Dat heeft ook gevolgen als de kandidaat straks 18 jaar is. Want vaak geldt ‘binnen is binnen’.”

Schaarste

Het kunstmatig creëren van schaarste was aanleiding om het reserveren op naam in te voeren bij het examen B. Hierbij kan een rijschool alleen examens reserveren voor leerlingen die daadwerkelijk bij hem (gaan) lessen. Er kunnen dus nooit méér examens gereserveerd worden dan er kandidaten zijn. Dat is nu wel het geval.

Overigens biedt het systeem niet alleen maar voordelen, zo geeft Van Summeren aan. “Met de huidige door de Tweede Kamer vastgestelde richtprijzen is het aanbieden van bromfietslessen alleen rendabel als een instructeur aan meerdere kandidaten tegelijk rijles geeft én daarmee op examen gaat. Vooral op het platteland, waar een lange reistijd geldt voor de instructeur en leerlingen om bij het CBR-examencentrum te komen.”

Duurder

Toch gelden er niet alleen maar voordelen bij het nieuwe systeem, zegt Van Summeren. “Reserveren op naam zorgt er wel voor dat er geen mogelijkheden zijn om een aantal blokken achter elkaar te kopen. Veel rijscholen lessen met meerdere bromfietsers tegelijk en laten deze kandidaten dan ook in aansluitende blokken op examen laten gaan. Het invoeren van reserveren op naam maakt hieraan direct een einde met als gevolg dat niet meer voor de huidige prijzen gewerkt kan worden en een stevige prijsverhoging noodzakelijk is.”

VRB heeft voorgesteld om de mogelijkheid te creëren om, net zoals nu het geval is, meerdere blokken achter elkaar te kunnen kopen. Ook is al in eerder stadium gevraagd om de leeftijdgrens voor het behalen van een theoriecertificaat AM te verlagen.

Brancheorganisatie Bovag bevestigt dat er signalen uit het land kwamen dat er ‘gehamsterd’ werd door rijscholen. “We zijn nauw betrokken geweest bij deze beslissing”, zegt woordvoerder Gijs Bosman. “Binnenkort gaan we in overleg om te kijken of het mogelijk is examenblokken van twee of meer examens achter elkaar te reserveren.”

Verwachtingen

Het aantal leerlingen dat opgaat voor het brommerrijbewijs loopt ver achter bij de verwachtingen. Haalden vorig jaar maar liefst 83.425 jongeren het bromfietscertificaat, de afgelopen zes maanden waren er volgens het CBR slechts 10.057 geslaagden voor het praktijkexamen. Een daling van 75 procent op jaarbasis! “Dat heeft te maken met de enorme toeloop van de certificaat kandidaten voor de invoering van het verplichte examen”, licht CBR-woordvoerder Coen Sleddering toe. Het slagingspercentage bedraagt 79,4%.

In het jaarverslag 2009 sprak het CBR nog over een verwachting van 45.000 kandidaten. Rijscholen hebben op basis van die cijfers fors geïnvesteerd om de bromfietsopleiding aan te kunnen bieden. Zo hebben honderden rijscholen bijvoorbeeld speciale Kymco-scooters met valbeugelsets gekocht en geïnvesteerd in kleding en communicatie-apparatuur. Van Summeren. “De aantallen van vroeger halen we nooit meer, maar gelukkig neemt het aantal kandidaten nu wel toe.”

Bart Pals

Wat vindt u van het nieuwe CBR-reserveringssysteem bij de B-examens? Doe mee aan de VerkeersPro.nl enquête en win twee gratis bioscoopkaartjes!

Auteur: Bart Pals

9 reacties op “Bromfietsexamen straks alleen op naam te reserveren bij CBR”

Geert|08.09.10|10:13

Blij te horen dat het aantal jongeren nu overal toeneemt. De eerste maanden waren echt een ramp. Hopelijk wordt de markt straks weer stabiel.

Han|09.09.10|11:45

Helemaal niet goed om dit te doen.
Wij als rijschool hebben het erg druk met de bromfietsexamens en kopen inderdaad capaciteit maar ook niet meer dan nodig.
Niet meer blokken kunnen kopen betekend duurder lesgeld en daar zitten de 16 jarigen niet op te wachten, zo wordt de markt kapotgemaakt , hebben we weer iets nieuws maken we het gewoon weer kapot.
Wij hebben gemiddels 30 praktijkexamens per maand is het toch logisch dat we capaciteit vooruit kopen bij het CBR.
Er zijn regio’s waar bijna tot niet praktijkexamens worden afgenomen voor de bromfiets, haal daar dan de examinatoren vandaan daar zijn ze voor en is er weer meer capaciteit in die regio waar de wachttijd oploopt.

Ouders klagen nu al over de hoge kosten laat staan als er nog meer euro’s bij komen.

Marcel Kort|09.09.10|20:17

Een volslagen verkeerd plan.

Gezien de huidige concurrentie is het niet mogelijk om voor die, door de minister vastgestelde richtprijzen, te gaan rijden met slechts één examenkandidaat.

Het gaat de prijzen zeker verhogen. Daarnaast is het voordelig voor de grote rijscholen (kapers van examencapaciteit) omdat zij wel kunnen investeren in een administratief medewerker achter de balie die direct examenplaatsen kan verkopen.

Maar ja, de BOVAG is er slechts voor de grote verkeersscholen.

Mario Rutgers|09.09.10|22:20

Heerlijk dit, maar niet heus. Ik biedt de bromfietspraktijk in een dagopleiding aan zodat de cursisten in 1 dag alles doen, lessen en examen. Ik heb tot einde van het jaar examencapacitaite ingekocht en tot op heden alles kunnen vullen en nog heb ik meer aanvragen dan capacieit beschikbaar is. 1 dag in de week zit ik op de brommer en begeleid ik 2 cursisten. Laat ze bij het CBR meer examinatoren beschikbaar stelllen voor de bromfiets, de bromfietsen zijn er al tenslotte (elk CBR kantoor heeft 2 bromfietsen staan). Zoals hiervoor al door anderen is gezegd: de prijs voor de bromifietsrijlessen zal duurder worden als we individueel examens moeten gaan reserveren ipv blokken van 2 of meer cursisten.

Marcel Kort|10.09.10|06:55

De ware reden is gewoon capaciteitsproblemen bij het CBR, er zijn domweg te weinig examinatoren.voor de AM2. De examinatoren die er wel zijn werken op halve kracht of helemaal niet (ivm rugklachten vanwege die iele volgscooter)

Ik kan zo veel extra capaciteit gebruiken die er domweg niet is.

Marcel

han|13.09.10|14:42

ook wij kopen gericht dus zoveel als nodig is, dus houdt in als ik 30 examens nodig heb volgende maand weet ik dat nu al en wil ik ze ook kunnen kopen en ook aansluitend in blokken het examen laten plaatsvinden.
Bij ons in de regio hebben examinatoren als aangeboden extra dagen te komen maar wordt van hogere hand tegengehouden.
Er staat een tweede bromfiets beschikbaar maar mag niet gebruikt worden is een reaerve bromfiets, poeh poeh zou als het nodig is bij defect het examen niet doorgaan of zou de examinator de bromfiets van de instrukteur mogen gebruiken, moge duidelijk zijn de bromfiets lenen.
Op de BOVAG hoef je niet te rekenen begrijpen het toch niet, alleen maar ja en amen.
moet je eens aan een 16 jarige gaan uitleggen dat ze een digid moeten aanvragen, moet je ook
controleren of ze het ook daadwerkelijk doen, weer een machtiging uitprinten etc etc etc.

Als de BOVAG hiermee accoord gaat begrijp ik er echt helemaal niets meer van.
We moeten als rijschool maar alles voor lief nemen, maar er wordt wel vergeten dat wij de rijschool wel klant zijn bij het CBR, maar nee hoor je doet maar gewoon wat je moet doen en anders maar niet heb je pech, je kan toch niet naar een ander.

Leo|15.09.10|23:41

Helemaal mee eens Han.
CBR/CCV bepalen hoe het er aan toe gaat en vergeten inderdaad dat wij de klant bij hun zijn en niet onze kandidaten.
Het wordt eens tijd dat een 2de partij bij komt en dat ze het alleenrecht kwijt raken.
En om nog maar even een reactie te geven op Marcel Kort;Die administratief medewerker is natuurlijk de hele dag bezig om te kijken of er nog examens vrij zijn,wat denk je zelf!?
Je koopt toch niet meer dan nodig is om ze vervolgens niet meer kwijt te raken en nog minder van de toch al weinige winst kwijt te raken.
Als er nu eens gewoon duidelijk gemaakt word dat ze van die brommers af willen.
Brommerrijbewijs invoeren en de leeftijd voor autorijden naar beneden,wat zullen die tieners kiezen?of wordt het brommer rijden straks voor de elite?
Nu de examens aan banden leggen en de prijs weer opdrijven.
Ach het is hier boven al gezegd ”Hun schieten,wij dansen”

Groet,

Systeem gefrustreerde instructeur

Josée|16.09.10|11:53

Het is belachelijk, het heeft inderdaad alleen maar te maken met capaciteitsproblemen. wij geven theorie-opleidingen en wij weten dus ook van tevoren hoeveel capaciteit wij naar afloop van een cursus nodig hebben. deze wordt dan ook van tevoren aansluitend op de cursus door ons ingekocht, dit is dus niet meer mogelijk, want het moet 3 WEKEN van tevoren op naam gezet worden, waardoor het dus minimaal 4 weken gaat duren voordat ze examen kunnen doen i.p.v. nu 1 of 2 weken. En dus ook inderdaad niet meer naar het CBR kunnen met 2 leerlingen of zelfs zoals nu een hele dag achter elkaar alleen maar examen. Kun je iedere keer op en neer gaan kachelen met 1 leerling. Dit kost enorm veel tijd en geld. Gekkenwerk!

han|21.09.10|16:35

Het vreemd is en blijft dat de BOVAG zich erg rustig houdt, ook nu weer verneem je niets, tuurlijk achter de schermen gebeur veel zeggen ze dan.
Het wordt zo gewoon zo duur gemaakt dat de kandidaat lees 16 jarige het zo niet meer kan betalen van zijn zaterdag baantje.
En wat kan het CBR het nou schelen dat wij meer op en neer moeten rijden , oooh maar dat is toch slecht voor het millieu heel goed hoor, we moeten de kandidaten opleiden m zuinig te rijden en millieubewust, maar we moeten wel seeds heen en weer rijden , tuurlijk.

gekkenwerk, en belachelijk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bromfietsexamen straks alleen op naam te reserveren bij CBR | RijschoolPro
praktijkexamen, bromfiets, brommerrijbewijs

Bromfietsexamen straks alleen op naam te reserveren bij CBR

RIJSWIJK –Bromfietsprakijktexamens kunnen vanaf komend najaar alleen nog maar op naam worden gereserveerd door rijscholen, net als praktijkexamens voor de auto. Hiertoe hebben het CBR en de brancheorganisaties Bovag, FAM en VRB besloten. Reden is het massaal opkopen van examens door een aantal rijscholen, zodat er kunstmatige schaarste ontstaat.

“Alles wordt weggekocht door een klein aantal grote jongens”, licht VRB-secretaris Willy van Summeren toe. “Daardoor kunnen andere rijscholen geen plekken meer reserveren. Soms moet een rijschool twintig weken wachten. Leerlingen gaan lessen bij de rijschool die wél plaats heeft, zodat de rest buitenspel staat. Dat heeft ook gevolgen als de kandidaat straks 18 jaar is. Want vaak geldt ‘binnen is binnen’.”

Schaarste

Het kunstmatig creëren van schaarste was aanleiding om het reserveren op naam in te voeren bij het examen B. Hierbij kan een rijschool alleen examens reserveren voor leerlingen die daadwerkelijk bij hem (gaan) lessen. Er kunnen dus nooit méér examens gereserveerd worden dan er kandidaten zijn. Dat is nu wel het geval.

Overigens biedt het systeem niet alleen maar voordelen, zo geeft Van Summeren aan. “Met de huidige door de Tweede Kamer vastgestelde richtprijzen is het aanbieden van bromfietslessen alleen rendabel als een instructeur aan meerdere kandidaten tegelijk rijles geeft én daarmee op examen gaat. Vooral op het platteland, waar een lange reistijd geldt voor de instructeur en leerlingen om bij het CBR-examencentrum te komen.”

Duurder

Toch gelden er niet alleen maar voordelen bij het nieuwe systeem, zegt Van Summeren. “Reserveren op naam zorgt er wel voor dat er geen mogelijkheden zijn om een aantal blokken achter elkaar te kopen. Veel rijscholen lessen met meerdere bromfietsers tegelijk en laten deze kandidaten dan ook in aansluitende blokken op examen laten gaan. Het invoeren van reserveren op naam maakt hieraan direct een einde met als gevolg dat niet meer voor de huidige prijzen gewerkt kan worden en een stevige prijsverhoging noodzakelijk is.”

VRB heeft voorgesteld om de mogelijkheid te creëren om, net zoals nu het geval is, meerdere blokken achter elkaar te kunnen kopen. Ook is al in eerder stadium gevraagd om de leeftijdgrens voor het behalen van een theoriecertificaat AM te verlagen.

Brancheorganisatie Bovag bevestigt dat er signalen uit het land kwamen dat er ‘gehamsterd’ werd door rijscholen. “We zijn nauw betrokken geweest bij deze beslissing”, zegt woordvoerder Gijs Bosman. “Binnenkort gaan we in overleg om te kijken of het mogelijk is examenblokken van twee of meer examens achter elkaar te reserveren.”

Verwachtingen

Het aantal leerlingen dat opgaat voor het brommerrijbewijs loopt ver achter bij de verwachtingen. Haalden vorig jaar maar liefst 83.425 jongeren het bromfietscertificaat, de afgelopen zes maanden waren er volgens het CBR slechts 10.057 geslaagden voor het praktijkexamen. Een daling van 75 procent op jaarbasis! “Dat heeft te maken met de enorme toeloop van de certificaat kandidaten voor de invoering van het verplichte examen”, licht CBR-woordvoerder Coen Sleddering toe. Het slagingspercentage bedraagt 79,4%.

In het jaarverslag 2009 sprak het CBR nog over een verwachting van 45.000 kandidaten. Rijscholen hebben op basis van die cijfers fors geïnvesteerd om de bromfietsopleiding aan te kunnen bieden. Zo hebben honderden rijscholen bijvoorbeeld speciale Kymco-scooters met valbeugelsets gekocht en geïnvesteerd in kleding en communicatie-apparatuur. Van Summeren. “De aantallen van vroeger halen we nooit meer, maar gelukkig neemt het aantal kandidaten nu wel toe.”

Bart Pals

Wat vindt u van het nieuwe CBR-reserveringssysteem bij de B-examens? Doe mee aan de VerkeersPro.nl enquête en win twee gratis bioscoopkaartjes!

Auteur: Bart Pals

9 reacties op “Bromfietsexamen straks alleen op naam te reserveren bij CBR”

Geert|08.09.10|10:13

Blij te horen dat het aantal jongeren nu overal toeneemt. De eerste maanden waren echt een ramp. Hopelijk wordt de markt straks weer stabiel.

Han|09.09.10|11:45

Helemaal niet goed om dit te doen.
Wij als rijschool hebben het erg druk met de bromfietsexamens en kopen inderdaad capaciteit maar ook niet meer dan nodig.
Niet meer blokken kunnen kopen betekend duurder lesgeld en daar zitten de 16 jarigen niet op te wachten, zo wordt de markt kapotgemaakt , hebben we weer iets nieuws maken we het gewoon weer kapot.
Wij hebben gemiddels 30 praktijkexamens per maand is het toch logisch dat we capaciteit vooruit kopen bij het CBR.
Er zijn regio’s waar bijna tot niet praktijkexamens worden afgenomen voor de bromfiets, haal daar dan de examinatoren vandaan daar zijn ze voor en is er weer meer capaciteit in die regio waar de wachttijd oploopt.

Ouders klagen nu al over de hoge kosten laat staan als er nog meer euro’s bij komen.

Marcel Kort|09.09.10|20:17

Een volslagen verkeerd plan.

Gezien de huidige concurrentie is het niet mogelijk om voor die, door de minister vastgestelde richtprijzen, te gaan rijden met slechts één examenkandidaat.

Het gaat de prijzen zeker verhogen. Daarnaast is het voordelig voor de grote rijscholen (kapers van examencapaciteit) omdat zij wel kunnen investeren in een administratief medewerker achter de balie die direct examenplaatsen kan verkopen.

Maar ja, de BOVAG is er slechts voor de grote verkeersscholen.

Mario Rutgers|09.09.10|22:20

Heerlijk dit, maar niet heus. Ik biedt de bromfietspraktijk in een dagopleiding aan zodat de cursisten in 1 dag alles doen, lessen en examen. Ik heb tot einde van het jaar examencapacitaite ingekocht en tot op heden alles kunnen vullen en nog heb ik meer aanvragen dan capacieit beschikbaar is. 1 dag in de week zit ik op de brommer en begeleid ik 2 cursisten. Laat ze bij het CBR meer examinatoren beschikbaar stelllen voor de bromfiets, de bromfietsen zijn er al tenslotte (elk CBR kantoor heeft 2 bromfietsen staan). Zoals hiervoor al door anderen is gezegd: de prijs voor de bromifietsrijlessen zal duurder worden als we individueel examens moeten gaan reserveren ipv blokken van 2 of meer cursisten.

Marcel Kort|10.09.10|06:55

De ware reden is gewoon capaciteitsproblemen bij het CBR, er zijn domweg te weinig examinatoren.voor de AM2. De examinatoren die er wel zijn werken op halve kracht of helemaal niet (ivm rugklachten vanwege die iele volgscooter)

Ik kan zo veel extra capaciteit gebruiken die er domweg niet is.

Marcel

han|13.09.10|14:42

ook wij kopen gericht dus zoveel als nodig is, dus houdt in als ik 30 examens nodig heb volgende maand weet ik dat nu al en wil ik ze ook kunnen kopen en ook aansluitend in blokken het examen laten plaatsvinden.
Bij ons in de regio hebben examinatoren als aangeboden extra dagen te komen maar wordt van hogere hand tegengehouden.
Er staat een tweede bromfiets beschikbaar maar mag niet gebruikt worden is een reaerve bromfiets, poeh poeh zou als het nodig is bij defect het examen niet doorgaan of zou de examinator de bromfiets van de instrukteur mogen gebruiken, moge duidelijk zijn de bromfiets lenen.
Op de BOVAG hoef je niet te rekenen begrijpen het toch niet, alleen maar ja en amen.
moet je eens aan een 16 jarige gaan uitleggen dat ze een digid moeten aanvragen, moet je ook
controleren of ze het ook daadwerkelijk doen, weer een machtiging uitprinten etc etc etc.

Als de BOVAG hiermee accoord gaat begrijp ik er echt helemaal niets meer van.
We moeten als rijschool maar alles voor lief nemen, maar er wordt wel vergeten dat wij de rijschool wel klant zijn bij het CBR, maar nee hoor je doet maar gewoon wat je moet doen en anders maar niet heb je pech, je kan toch niet naar een ander.

Leo|15.09.10|23:41

Helemaal mee eens Han.
CBR/CCV bepalen hoe het er aan toe gaat en vergeten inderdaad dat wij de klant bij hun zijn en niet onze kandidaten.
Het wordt eens tijd dat een 2de partij bij komt en dat ze het alleenrecht kwijt raken.
En om nog maar even een reactie te geven op Marcel Kort;Die administratief medewerker is natuurlijk de hele dag bezig om te kijken of er nog examens vrij zijn,wat denk je zelf!?
Je koopt toch niet meer dan nodig is om ze vervolgens niet meer kwijt te raken en nog minder van de toch al weinige winst kwijt te raken.
Als er nu eens gewoon duidelijk gemaakt word dat ze van die brommers af willen.
Brommerrijbewijs invoeren en de leeftijd voor autorijden naar beneden,wat zullen die tieners kiezen?of wordt het brommer rijden straks voor de elite?
Nu de examens aan banden leggen en de prijs weer opdrijven.
Ach het is hier boven al gezegd ”Hun schieten,wij dansen”

Groet,

Systeem gefrustreerde instructeur

Josée|16.09.10|11:53

Het is belachelijk, het heeft inderdaad alleen maar te maken met capaciteitsproblemen. wij geven theorie-opleidingen en wij weten dus ook van tevoren hoeveel capaciteit wij naar afloop van een cursus nodig hebben. deze wordt dan ook van tevoren aansluitend op de cursus door ons ingekocht, dit is dus niet meer mogelijk, want het moet 3 WEKEN van tevoren op naam gezet worden, waardoor het dus minimaal 4 weken gaat duren voordat ze examen kunnen doen i.p.v. nu 1 of 2 weken. En dus ook inderdaad niet meer naar het CBR kunnen met 2 leerlingen of zelfs zoals nu een hele dag achter elkaar alleen maar examen. Kun je iedere keer op en neer gaan kachelen met 1 leerling. Dit kost enorm veel tijd en geld. Gekkenwerk!

han|21.09.10|16:35

Het vreemd is en blijft dat de BOVAG zich erg rustig houdt, ook nu weer verneem je niets, tuurlijk achter de schermen gebeur veel zeggen ze dan.
Het wordt zo gewoon zo duur gemaakt dat de kandidaat lees 16 jarige het zo niet meer kan betalen van zijn zaterdag baantje.
En wat kan het CBR het nou schelen dat wij meer op en neer moeten rijden , oooh maar dat is toch slecht voor het millieu heel goed hoor, we moeten de kandidaten opleiden m zuinig te rijden en millieubewust, maar we moeten wel seeds heen en weer rijden , tuurlijk.

gekkenwerk, en belachelijk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.