rijles, rijinstructeur, WRM, stage

IBKI verlengt termijn voor vinden van WRM-stage A, C en D

NIEUWEGEIN – Het IBKI heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd in de WRM. Zo wordt de termijn voor het vinden van een stageplek in een aantal categorieën verlengd, worden automaatvoertuigen ruimer toegestaan en zijn er nieuwe onderwerpen WRM-bijscholing vastgesteld.

Volgens het IBKI blijkt dat het vooral als gevolg van de economische crisis vaak bijzonder moeilijk is stageplaatsen te vinden voor met name de categorieën C en D. Voor categorie A geldt dat weersomstandigheden ook aanleiding zijn voor verlenging. Daarom wordt de termijn voor alle extra categorieën per 1 december verlengd naar 10 maanden (categorieën B blijft 12 maanden).

Hiermee past IBKI nu standaard de maximale verlenging toe op alle extra categorieën.  Verlenging vanwege uitzonderlijke omstandigheden is straks niet meer mogelijk.

Stagebeoordeling

Verder hoeven toekomstige rijinstructeurs niet meer twee afzonderlijke lessen te geven bij de stagebeoordeling en de praktijkbegeleiding. Op advies van de CEC WRM is besloten dat voor alle categorieën één les beoordeeld wordt per 1 december.

Deze les moet minimaal 50 minuten duren en maximaal 80 minuten. Dit betekent dat alle examens die vanaf 1 december 2010 plaatsvinden uit één les bestaan. Het moment van aanvragen doet niet ter zake.

Automaat

Ook gaat het IBKI het gebruik van automaatvoertuigen ruimer toestaan in de categorieën C en D. Dit betekent dat nu bij categorie C, D en de categorieën E achter C of D voertuigen met halfautomatische of volledig automatische versnellingsbak zijn toegestaan. De ingangsdatum hiervan is 1 december 2010.

Voor categorie B is invoering van dergelijke plannen nog te vroeg, vanwege de huidige automaat-aantekening op het rijbewijs en de Europese richtlijnen op dit punt.

Bijscholing

Volgens de nieuwe WRM moeten rijinstructeurs die hun WRM-certificaat geldig willen houden, in vijf jaar tijd zes dagdelen theoriebijscholing volgen.Op dit moment zijn inmiddels 18 onderwerpen vastgesteld. Alleen de opleiders die het IBKI heeft goedgekeurd mogen deze cursussen aanbieden, zoals Compact Opleidingen en Jongepier Opleidingen.

Voor 2011 – 2014 zijn vooralsnog vijf nieuwe onderwerpen met leerdoelen vastgesteld: Milieuverantwoord rijden cat. B: 2 dagdelen, Faalangstinstructeur: 2 dagdelen, BROEM-instructeur: 2 dagdelen, Ongevalsrisico (jonge) beginnende motorrijders: 2 dagdelen, Milieuverantwoord rijden cat. C/D: 2 dagdelen.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

IBKI verlengt termijn voor vinden van WRM-stage A, C en D | RijschoolPro
rijles, rijinstructeur, WRM, stage

IBKI verlengt termijn voor vinden van WRM-stage A, C en D

NIEUWEGEIN – Het IBKI heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd in de WRM. Zo wordt de termijn voor het vinden van een stageplek in een aantal categorieën verlengd, worden automaatvoertuigen ruimer toegestaan en zijn er nieuwe onderwerpen WRM-bijscholing vastgesteld.

Volgens het IBKI blijkt dat het vooral als gevolg van de economische crisis vaak bijzonder moeilijk is stageplaatsen te vinden voor met name de categorieën C en D. Voor categorie A geldt dat weersomstandigheden ook aanleiding zijn voor verlenging. Daarom wordt de termijn voor alle extra categorieën per 1 december verlengd naar 10 maanden (categorieën B blijft 12 maanden).

Hiermee past IBKI nu standaard de maximale verlenging toe op alle extra categorieën.  Verlenging vanwege uitzonderlijke omstandigheden is straks niet meer mogelijk.

Stagebeoordeling

Verder hoeven toekomstige rijinstructeurs niet meer twee afzonderlijke lessen te geven bij de stagebeoordeling en de praktijkbegeleiding. Op advies van de CEC WRM is besloten dat voor alle categorieën één les beoordeeld wordt per 1 december.

Deze les moet minimaal 50 minuten duren en maximaal 80 minuten. Dit betekent dat alle examens die vanaf 1 december 2010 plaatsvinden uit één les bestaan. Het moment van aanvragen doet niet ter zake.

Automaat

Ook gaat het IBKI het gebruik van automaatvoertuigen ruimer toestaan in de categorieën C en D. Dit betekent dat nu bij categorie C, D en de categorieën E achter C of D voertuigen met halfautomatische of volledig automatische versnellingsbak zijn toegestaan. De ingangsdatum hiervan is 1 december 2010.

Voor categorie B is invoering van dergelijke plannen nog te vroeg, vanwege de huidige automaat-aantekening op het rijbewijs en de Europese richtlijnen op dit punt.

Bijscholing

Volgens de nieuwe WRM moeten rijinstructeurs die hun WRM-certificaat geldig willen houden, in vijf jaar tijd zes dagdelen theoriebijscholing volgen.Op dit moment zijn inmiddels 18 onderwerpen vastgesteld. Alleen de opleiders die het IBKI heeft goedgekeurd mogen deze cursussen aanbieden, zoals Compact Opleidingen en Jongepier Opleidingen.

Voor 2011 – 2014 zijn vooralsnog vijf nieuwe onderwerpen met leerdoelen vastgesteld: Milieuverantwoord rijden cat. B: 2 dagdelen, Faalangstinstructeur: 2 dagdelen, BROEM-instructeur: 2 dagdelen, Ongevalsrisico (jonge) beginnende motorrijders: 2 dagdelen, Milieuverantwoord rijden cat. C/D: 2 dagdelen.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.