sneeuw, motor

Winterband voor motorfiets geen oplossing voor motorrijles

Geen rijinstructeur geeft motorles in de sneeuw. Al zijn winterbanden ook voor motorfietsen tegenwoordig op geringe schaal beschikbaar. Maar dat is geen oplossing, zo zegt de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV).

“Als er al winterbanden zijn, worden die voor de lichte enduro’s en offroadmotoren gemaakt. En dat zijn nou niet bepaald de typische lesmotoren”, zegt woordvoerster Corrie Heida.

CBR

Het CBR begint in januari een proef waarbij lesauto’s met winterbanden in besneeuwde omstandigheden toch gebruikt kunnen worden voor het rijexamen B. Maar in de categorie A is dat zeer onverstandig, zo vindt ook KNMV.

“Het gaat bij winterbanden vooral om meer grip bij het accelereren en sturen. Als je bij een auto gaat glijden is er weinig aan de hand, maar bij een motor lig je dan op de grond.”

Lesmotor

Bij een lichte motorfiets zoals een enduro kun je nog snel je voeten aan de grond zetten, maar bij lesmotoren, die al zwaarder zijn door zaken zoals valbeugels en vaak meer dan 200 kilo wegen, is het een andere zaak.

“Daarbij komt nog dat beginnende motorrijders toch nog een stuk techniek missen en een beginnende schuiver vaak niet op kracht kunnen opvangen”, vindt Heida. ”Bovendien is het de vraag of je het moet willen, rijden op de motor door de sneeuw. Je hebt immers maar 2 wielen!”

KNMV adviseert daarom ook ervaren motorrijders hun tweewieler op stal te laten staan met sneeuw.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “Winterband voor motorfiets geen oplossing voor motorrijles”

Gijs van Hesteren|21.12.10|07:19

Dit is echt weer zo’n oplossing, die op zoek is naar een probleem.

mart|23.12.10|12:01

Tja en voor mij ook onbegrijpelijk dat sommige leerlingen oprecht verbaast zijn als je rijlessen allast ivm weersomstandigheden.
Alsof het voor een motorrijschool zo’n leuke tijd is nu….

Remko Heij|30.12.10|11:02

Hallo, weet er iemand in de buurt van Zwolle een overdekte plek om AVB te doen?
Kunnen we weer centjes verdienen!

Motorrijschool MOTODROME

Peter Aansorgh|07.10.13|09:32

Winterbanden koop je niet voor sneeuw. Ze geven op koud en nat wegdek ook bijna tweemaal zoveel grip als een zomerband. De remweg wordt dus tweemaal zo kort en de kans dat je een slippertje moet opvangen tweemaal zo klein. Iedereen die in de wintermaanden motor rijdt op asfalt zou daarom op winterbanden moeten rijden. En als het onverwacht gaat sneeuwen en je moet nog naar huis, is de kans dat je heelhuids thuiskomt met winterbanden ook een stuk groter.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Winterband voor motorfiets geen oplossing voor motorrijles | RijschoolPro
sneeuw, motor

Winterband voor motorfiets geen oplossing voor motorrijles

Geen rijinstructeur geeft motorles in de sneeuw. Al zijn winterbanden ook voor motorfietsen tegenwoordig op geringe schaal beschikbaar. Maar dat is geen oplossing, zo zegt de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV).

“Als er al winterbanden zijn, worden die voor de lichte enduro’s en offroadmotoren gemaakt. En dat zijn nou niet bepaald de typische lesmotoren”, zegt woordvoerster Corrie Heida.

CBR

Het CBR begint in januari een proef waarbij lesauto’s met winterbanden in besneeuwde omstandigheden toch gebruikt kunnen worden voor het rijexamen B. Maar in de categorie A is dat zeer onverstandig, zo vindt ook KNMV.

“Het gaat bij winterbanden vooral om meer grip bij het accelereren en sturen. Als je bij een auto gaat glijden is er weinig aan de hand, maar bij een motor lig je dan op de grond.”

Lesmotor

Bij een lichte motorfiets zoals een enduro kun je nog snel je voeten aan de grond zetten, maar bij lesmotoren, die al zwaarder zijn door zaken zoals valbeugels en vaak meer dan 200 kilo wegen, is het een andere zaak.

“Daarbij komt nog dat beginnende motorrijders toch nog een stuk techniek missen en een beginnende schuiver vaak niet op kracht kunnen opvangen”, vindt Heida. ”Bovendien is het de vraag of je het moet willen, rijden op de motor door de sneeuw. Je hebt immers maar 2 wielen!”

KNMV adviseert daarom ook ervaren motorrijders hun tweewieler op stal te laten staan met sneeuw.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “Winterband voor motorfiets geen oplossing voor motorrijles”

Gijs van Hesteren|21.12.10|07:19

Dit is echt weer zo’n oplossing, die op zoek is naar een probleem.

mart|23.12.10|12:01

Tja en voor mij ook onbegrijpelijk dat sommige leerlingen oprecht verbaast zijn als je rijlessen allast ivm weersomstandigheden.
Alsof het voor een motorrijschool zo’n leuke tijd is nu….

Remko Heij|30.12.10|11:02

Hallo, weet er iemand in de buurt van Zwolle een overdekte plek om AVB te doen?
Kunnen we weer centjes verdienen!

Motorrijschool MOTODROME

Peter Aansorgh|07.10.13|09:32

Winterbanden koop je niet voor sneeuw. Ze geven op koud en nat wegdek ook bijna tweemaal zoveel grip als een zomerband. De remweg wordt dus tweemaal zo kort en de kans dat je een slippertje moet opvangen tweemaal zo klein. Iedereen die in de wintermaanden motor rijdt op asfalt zou daarom op winterbanden moeten rijden. En als het onverwacht gaat sneeuwen en je moet nog naar huis, is de kans dat je heelhuids thuiskomt met winterbanden ook een stuk groter.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.