lesauto, rijschool, De Bogerd

Rijinstructeur werkt met iPad; kantoor in de lesauto

Lessen plannen, betalingen verwerken, inzage in de status van leerlingen en zelfs examens boeken via TOP-Online. Het kan tegenwoordig allemaal vanuit de lesauto. Echter, een smartphone heeft een te klein scherm, een laptop op schoot is onhandig. “Maar het werkt prima op de iPad”, zo vertelt Ruud de Bogerd van Verkeersschool De Bogerd in Dreischor.

“Ik heb mijn hele kantoor altijd bij me in de lesauto”, zegt De Bogerd. “Zo kan ik altijd een goede en snelle service bieden aan mijn leerlingen. Bovendien vinden ze het erg leuk dat ik met zo’n apparaat werk.”

Dasboard

De Bogerd plakt het apparaat met klittenband vast op het dashboard, zodat hij altijd de handen vrij heeft. “Wanneer een nieuwe leerling belt, kan ik meteen via Rijlesplanner van Dation Dashboard zijn eerste les inboeken. Ook heb ik altijd online de leskaart van alle leerlingen bij de hand.”

Ook is de tijd dat De Bogerd bij het plannen van examens eerst naar zijn vrouw op kantoor moest bellen voorbij. “Ik kan via de iPad gewoon inloggen op TOP-Online. We kijken samen wanneer er examenruimte is. Hij mag zelf kiezen wanneer hem het beste uitkomt. Dan is het een kwestie van boeken en klaar. Dat is pas service!”

Afspraken inplannen

Ook kan De Boger snel en makkelijk via Dation Dashboard lessen inplannen bij zijn drie instructeurs in loondienst. Ook kunnen zij eenvoudig zelf hun gemaakte afspraken met leerlingen inplannen. “Ik zie precies welke uren nog leeg zijn”, vertelt De Bogerd.

“Als ik een les inboek voor ze, is overleg niet meer nodig. We hebben de afspraak gemaakt dat vrije uren altijd inplanbaar zijn. Als een medewerker is verhinderd, geeft hij dat van tevoren aan in het systeem. Dan spreek ik op dat tijdstip geen les voor hem af.”

Rijles

Ruud de Bogerd (53) uit het Zeeuwse Dreischor geeft al 31 jaar autorijles. Vrouw Joke houdt zich bezig met de administratie. De Bogerd bezit twee Volkswagen Golf lesauto’s, een Volkswagen Transporter + aanhanger, 4 lesmotoren en 5 scooters. Er zijn drie instructeurs in loondienst en eentje zit nog in de opleiding.

Het systeem van Dation biedt onder meer de volgende mogelijkheden op de iPad: lessen plannen (inclusief overzicht in alle agenda’s van instructeurs), betalingen verwerken (en direct kunnen koppelen aan facturen) en inzage in de status van leerlingen (saldo, lestegoeden, lesplanning, vorderingen).

Theorie-onderdeel

“Ik kan tijdens de les ook meteen opmerkingen schrijven voor leerlingen. Bijvoorbeeld als ze voor de volgende les een bepaald theorie-onderdeel moeten bestuderen.  Zij loggen thuis in via de Rijlesplanner en zien precies wat ze moeten doen. Zo zijn ze goed voorbereid voor de volgende les.”

Overigens ondersteunt het CBR de browser Safari nog niet officieel voor het gebruik met TOP-Online. “Dus als er iets niet werkt, kunnen wij de opleiders hier niet in ondersteunen”, meldt CBR-woordvoerder Coen Sleddering.

Bart Pals

Meer weten over het gebruik van Dation in de lesauto? Vul dan uw gegevens in.

[docs][doc link=”https://www.rijschoolpro.nl/wp-content/uploads/2011/05/DationInDeLesauto.pptx” notify=”[email protected]”]Dation in de lesauto[/doc][/docs]

Auteur: Bart Pals

25 reacties op “Rijinstructeur werkt met iPad; kantoor in de lesauto”

Jan2|10.05.11|20:34

In bovenstaand stukje vallen mij twee dingen op die elkaar tegenspreken.
De instructeur geeft aan examens via TOP-online te kunnen inplannen en helemaal onderin het bericht zegt een CBR-woordvoerder dat het CBR de browser Safari nog niet ondersteunt met TOP-online………

Vandaar mijn vraag: Werkt het nu wel of niet???

Mohammed Kissami|11.05.11|09:15

Ik gebruik de Ipad vanaf begin van het jaar en top-online is gewoon te benaderen onder Safari. Het zegt meer over de woordvoerder :)

Jan3|11.05.11|14:28

@Werkt het nu wel of niet???

Zoals op TOP te lezen is worden alleen Internet Explorer en Firefox ondersteund door het CBR. Als Safari het toch doet, is dat dus ’toeval’. Maar er zijn vele alternatieve iPad-browsers hoor: (Zie bv http://theapplegoogle.com/2010/08/top-5-browsers-ipad-ultimate-guide/ en http://www.makeuseof.com/tag/4-free-ipad-browsers-replace-mobile-safari/). Atomic kan ‘Firefox imiteren’ lees ik ergens, dus dat werkt misschien ook wel. Gewoon even wat uitproberen.

Redactie|11.05.11|14:53

Beste Jan,
Officieel werkt het niet. Maar in de praktijjk werkt het wel. Echter, als er iets wordt gewijzigd, bijvoorbeeld een software-update, dan kan het zomaar zijn dat het opeens niet meer goed werkt.
Groet, Bart Pals
VerkeersPro.nl

John|12.05.11|10:53

Ik gebruik al jaren een mini laptop in de auto. Werkt ook prima.

willy|12.05.11|11:57

Ik gebruik al bijna een jaar de ipad in de auto. Op zich werkt het reserveren via top online prima. Het enige wat niet goed functioneert is het overzicht van gekochte capaciteit. hierbij komt de eerste pagina op het scherm en is de tweede en volgende pagina`s niet te zien(pdf). Dit is te ondervangen door te kijken bij oproepkaarten. De gehele lijst is dan wel te zien.

Snoes|12.05.11|12:50

Wat ik me afvraag, ben je nou aan het lesgeven of kantoor houden. Erg leuk zo;n speeltje dat geloof ik direct maar er gaat van de les veel tijd verloren. “er belt een leerling, kan ik gelijk inplannen” , dat kost geen tijd?? of is het reclame voor DATION? dat proef ik er namelijk uit.

Marcel|12.05.11|13:35

Erg gevaarlijk zo’n Ipad op het dashboard.
De navigatie mag niet voor de airback zitten. Waar moet de IPad dan zitten?
Bij een aanrijding zit het ook niet echt vast.
Gebruik zelf al jaren een mini laptop. Zit achter mijn stoel in het bagagenetje.
Kun je gewoon pakken als je het nodig hebt. Even de hand achter de stoel en je hebt hem.

Zascha|12.05.11|15:35

De ipad werkt heel goed in de lesauto de eerste versie is ruim voldoende, al is de ipad2 een stuk sneller. De eerste versie is nu overal in de aanbieding dus gebruik je de ipad alleen voor de rijschool is deze goed genoeg.

willy|12.05.11|16:52

@snoes
een leerling in de agenda inplannen kost je een paar seconden. Een examen duurt natuurlijk langer, maar als je thuis de voorbereidingen hebt gedaan en achter de naam van de kandidaat staat al categorie B en de EV is al gereed, praat je over een paar minuten. De kandidaat ziet het wel als toppunt van service, want hij mag kiezen en kan meekijken

Rob|12.05.11|16:53

Ik gebruik zelf chrome als browser voor top en dation “ook op de laptop in de auto”.
Sterker nog overige browsers werken vaak nog beter kwa ondersteuning dan IE zelf.
Browsen is browsen verder welke browser je ook gebruikt.
Enigste waarin ik problemen zou kunnen zien zouden applicaties zijn iOS gebruikt namelijk andere bestandsformen dan Windows etc.
Wij plannen zelf met de leerling aan het einde van de les, voor overige planningdata kunnen ze terecht bij de administratie.

Willem|12.05.11|23:32

Weet iemand of de software van de T-eye autocamera ook op een iPad werkt? Want ik overweeg om mijn laptop met een iPad te vervangen, maar ik moet wel zeker weten dat de player van de T-eye autocamera ook op een iPad werkt, anders heeft het geen zin voor mij. Heeft iemand ervaring hiermee?

frits|13.05.11|14:08

Weet iemand misschien een goedkoper alternatief voor Dation ? B.v.d.

Rob|14.05.11|10:54

@Willem,

Nee de T-eye autocamera software werkt niet op de iPad.
Dit komt omdat de software waarvan T-eye gebruik maakt voor windows is ontwikkeld en gebruik maakt van .exe.

Rob @B|14.05.11|14:44

Ik heb een kl laptop_ Samung N120_ is die ook geschikt voor het systeem van Dation. Als zzp’er lijkt me wel handig. Ben zeker geinter…. !!!!

Rob|14.05.11|14:48

De Samsung N120 maakt gebruik van Windows XP, Zolang een OS gebruik maakt van een Browser i.e. internet explorer, safari, google chrome ed. een internet verbinding ook heel belangrijk natuurlijk ;) kun je altijd in het dation systeem komen.Sterker nog via mijn mobiel gebruik ik operah als browser en werkt prima met dation. :)

Dennie|14.05.11|18:36

Hallo Frits,

IS heel erg afhankelijk van wat jij er mee wilt doen, en of je personeel hebt ja of nee.
Je zou ook gebruik kunnen maken van microsoft office Outlook, en deze dan syncen via google sync met bijvoorbeeld je mobiele telefoon.

Voor het invoeren van bijv je km registratie gebruik ik zelf exel!
Het bestandje dat ik hiervoor gemaakt heb kan ik je wel sturen.

fijn weekend!

Mvg,
Dennie

Dennie|14.05.11|18:54

@ Frits,

Tevens zou je nog eens naar RAS kunnen zoeken (rijschool administratie systeem)
ook dat ziet er best leuk en is wat goedkoper als DD.

frits|14.05.11|20:53

Beste Dennie,

Dank je voor je tips. Het exel bestandje wil ik wel graag van je hebben.Je kunt het sturen naar :[email protected]
Ras ziet er ook goed uit. Als iemand anders nog iets weet hoor ik het graag.

B.v.d. Frits

Agnes|15.05.11|10:08

Wij werken al ruim een jaar met de iPad in de auto. Gewoon de standaard agenda, wordt automatisch gesynchroniseerd met MobileMe (van Apple zelf, ong. 80 euro per jaar) zodat ik altijd ook op mijn iPhone of thuis op de iMac in mijn agenda kan kijken en bestanden in kan zien. Leskaarten heb ik ook allemaal digitaal beschikbaar op de iPad. Ook gebruik ik de iPad om filmpjes van lastige situaties te laten zien als een leerling een situatie niet goed begrijpt. Werkt super!

frits|15.05.11|12:22

Dank je Dorien,

Ik ga het uitzoeken.

Gr. Frits

Viatura.nl|15.05.11|16:32

ik gebruik al jaren RELIS.

frits|16.05.11|13:02

Dank u voor alle tips !!

Berrie|09.06.11|14:20

Misschien een tip voor de android gebruikers. Je kan je domein regelen via google apps. Hier kun je vrij eenvoudig je complete bedrijf draaien op zowel agenda (gedeelde agenda’s, documenten, en veel meer) Je hebt dezelfde mogelijkheden als bij de dure alombekende Exchange van microsoft. Alleen veel beter en sneller. En veel goedkoper. dit is te gebruiken voor de kleine ondernemer, maar ook voor grote rijscholen.

je vind meer info http://www.google.com/apps/intl/nl/business/index.html

Raimond|15.08.12|15:23

@Agnes, mag ik vragen met welk programma jij de leskaarten hebt gemaakt. Ik heb sinds een paar dagen ook een iPad en wil hier ook mee in de auto gaan werken, maar ben nog niet echt thuis in de ipad wereld. En ik krijg mijn leskaart vanuit mijn excel niet op de iPad. Mvg,

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijinstructeur werkt met iPad; kantoor in de lesauto | RijschoolPro
lesauto, rijschool, De Bogerd

Rijinstructeur werkt met iPad; kantoor in de lesauto

Lessen plannen, betalingen verwerken, inzage in de status van leerlingen en zelfs examens boeken via TOP-Online. Het kan tegenwoordig allemaal vanuit de lesauto. Echter, een smartphone heeft een te klein scherm, een laptop op schoot is onhandig. “Maar het werkt prima op de iPad”, zo vertelt Ruud de Bogerd van Verkeersschool De Bogerd in Dreischor.

“Ik heb mijn hele kantoor altijd bij me in de lesauto”, zegt De Bogerd. “Zo kan ik altijd een goede en snelle service bieden aan mijn leerlingen. Bovendien vinden ze het erg leuk dat ik met zo’n apparaat werk.”

Dasboard

De Bogerd plakt het apparaat met klittenband vast op het dashboard, zodat hij altijd de handen vrij heeft. “Wanneer een nieuwe leerling belt, kan ik meteen via Rijlesplanner van Dation Dashboard zijn eerste les inboeken. Ook heb ik altijd online de leskaart van alle leerlingen bij de hand.”

Ook is de tijd dat De Bogerd bij het plannen van examens eerst naar zijn vrouw op kantoor moest bellen voorbij. “Ik kan via de iPad gewoon inloggen op TOP-Online. We kijken samen wanneer er examenruimte is. Hij mag zelf kiezen wanneer hem het beste uitkomt. Dan is het een kwestie van boeken en klaar. Dat is pas service!”

Afspraken inplannen

Ook kan De Boger snel en makkelijk via Dation Dashboard lessen inplannen bij zijn drie instructeurs in loondienst. Ook kunnen zij eenvoudig zelf hun gemaakte afspraken met leerlingen inplannen. “Ik zie precies welke uren nog leeg zijn”, vertelt De Bogerd.

“Als ik een les inboek voor ze, is overleg niet meer nodig. We hebben de afspraak gemaakt dat vrije uren altijd inplanbaar zijn. Als een medewerker is verhinderd, geeft hij dat van tevoren aan in het systeem. Dan spreek ik op dat tijdstip geen les voor hem af.”

Rijles

Ruud de Bogerd (53) uit het Zeeuwse Dreischor geeft al 31 jaar autorijles. Vrouw Joke houdt zich bezig met de administratie. De Bogerd bezit twee Volkswagen Golf lesauto’s, een Volkswagen Transporter + aanhanger, 4 lesmotoren en 5 scooters. Er zijn drie instructeurs in loondienst en eentje zit nog in de opleiding.

Het systeem van Dation biedt onder meer de volgende mogelijkheden op de iPad: lessen plannen (inclusief overzicht in alle agenda’s van instructeurs), betalingen verwerken (en direct kunnen koppelen aan facturen) en inzage in de status van leerlingen (saldo, lestegoeden, lesplanning, vorderingen).

Theorie-onderdeel

“Ik kan tijdens de les ook meteen opmerkingen schrijven voor leerlingen. Bijvoorbeeld als ze voor de volgende les een bepaald theorie-onderdeel moeten bestuderen.  Zij loggen thuis in via de Rijlesplanner en zien precies wat ze moeten doen. Zo zijn ze goed voorbereid voor de volgende les.”

Overigens ondersteunt het CBR de browser Safari nog niet officieel voor het gebruik met TOP-Online. “Dus als er iets niet werkt, kunnen wij de opleiders hier niet in ondersteunen”, meldt CBR-woordvoerder Coen Sleddering.

Bart Pals

Meer weten over het gebruik van Dation in de lesauto? Vul dan uw gegevens in.

[docs][doc link=”https://www.rijschoolpro.nl/wp-content/uploads/2011/05/DationInDeLesauto.pptx” notify=”[email protected]”]Dation in de lesauto[/doc][/docs]

Auteur: Bart Pals

25 reacties op “Rijinstructeur werkt met iPad; kantoor in de lesauto”

Jan2|10.05.11|20:34

In bovenstaand stukje vallen mij twee dingen op die elkaar tegenspreken.
De instructeur geeft aan examens via TOP-online te kunnen inplannen en helemaal onderin het bericht zegt een CBR-woordvoerder dat het CBR de browser Safari nog niet ondersteunt met TOP-online………

Vandaar mijn vraag: Werkt het nu wel of niet???

Mohammed Kissami|11.05.11|09:15

Ik gebruik de Ipad vanaf begin van het jaar en top-online is gewoon te benaderen onder Safari. Het zegt meer over de woordvoerder :)

Jan3|11.05.11|14:28

@Werkt het nu wel of niet???

Zoals op TOP te lezen is worden alleen Internet Explorer en Firefox ondersteund door het CBR. Als Safari het toch doet, is dat dus ’toeval’. Maar er zijn vele alternatieve iPad-browsers hoor: (Zie bv http://theapplegoogle.com/2010/08/top-5-browsers-ipad-ultimate-guide/ en http://www.makeuseof.com/tag/4-free-ipad-browsers-replace-mobile-safari/). Atomic kan ‘Firefox imiteren’ lees ik ergens, dus dat werkt misschien ook wel. Gewoon even wat uitproberen.

Redactie|11.05.11|14:53

Beste Jan,
Officieel werkt het niet. Maar in de praktijjk werkt het wel. Echter, als er iets wordt gewijzigd, bijvoorbeeld een software-update, dan kan het zomaar zijn dat het opeens niet meer goed werkt.
Groet, Bart Pals
VerkeersPro.nl

John|12.05.11|10:53

Ik gebruik al jaren een mini laptop in de auto. Werkt ook prima.

willy|12.05.11|11:57

Ik gebruik al bijna een jaar de ipad in de auto. Op zich werkt het reserveren via top online prima. Het enige wat niet goed functioneert is het overzicht van gekochte capaciteit. hierbij komt de eerste pagina op het scherm en is de tweede en volgende pagina`s niet te zien(pdf). Dit is te ondervangen door te kijken bij oproepkaarten. De gehele lijst is dan wel te zien.

Snoes|12.05.11|12:50

Wat ik me afvraag, ben je nou aan het lesgeven of kantoor houden. Erg leuk zo;n speeltje dat geloof ik direct maar er gaat van de les veel tijd verloren. “er belt een leerling, kan ik gelijk inplannen” , dat kost geen tijd?? of is het reclame voor DATION? dat proef ik er namelijk uit.

Marcel|12.05.11|13:35

Erg gevaarlijk zo’n Ipad op het dashboard.
De navigatie mag niet voor de airback zitten. Waar moet de IPad dan zitten?
Bij een aanrijding zit het ook niet echt vast.
Gebruik zelf al jaren een mini laptop. Zit achter mijn stoel in het bagagenetje.
Kun je gewoon pakken als je het nodig hebt. Even de hand achter de stoel en je hebt hem.

Zascha|12.05.11|15:35

De ipad werkt heel goed in de lesauto de eerste versie is ruim voldoende, al is de ipad2 een stuk sneller. De eerste versie is nu overal in de aanbieding dus gebruik je de ipad alleen voor de rijschool is deze goed genoeg.

willy|12.05.11|16:52

@snoes
een leerling in de agenda inplannen kost je een paar seconden. Een examen duurt natuurlijk langer, maar als je thuis de voorbereidingen hebt gedaan en achter de naam van de kandidaat staat al categorie B en de EV is al gereed, praat je over een paar minuten. De kandidaat ziet het wel als toppunt van service, want hij mag kiezen en kan meekijken

Rob|12.05.11|16:53

Ik gebruik zelf chrome als browser voor top en dation “ook op de laptop in de auto”.
Sterker nog overige browsers werken vaak nog beter kwa ondersteuning dan IE zelf.
Browsen is browsen verder welke browser je ook gebruikt.
Enigste waarin ik problemen zou kunnen zien zouden applicaties zijn iOS gebruikt namelijk andere bestandsformen dan Windows etc.
Wij plannen zelf met de leerling aan het einde van de les, voor overige planningdata kunnen ze terecht bij de administratie.

Willem|12.05.11|23:32

Weet iemand of de software van de T-eye autocamera ook op een iPad werkt? Want ik overweeg om mijn laptop met een iPad te vervangen, maar ik moet wel zeker weten dat de player van de T-eye autocamera ook op een iPad werkt, anders heeft het geen zin voor mij. Heeft iemand ervaring hiermee?

frits|13.05.11|14:08

Weet iemand misschien een goedkoper alternatief voor Dation ? B.v.d.

Rob|14.05.11|10:54

@Willem,

Nee de T-eye autocamera software werkt niet op de iPad.
Dit komt omdat de software waarvan T-eye gebruik maakt voor windows is ontwikkeld en gebruik maakt van .exe.

Rob @B|14.05.11|14:44

Ik heb een kl laptop_ Samung N120_ is die ook geschikt voor het systeem van Dation. Als zzp’er lijkt me wel handig. Ben zeker geinter…. !!!!

Rob|14.05.11|14:48

De Samsung N120 maakt gebruik van Windows XP, Zolang een OS gebruik maakt van een Browser i.e. internet explorer, safari, google chrome ed. een internet verbinding ook heel belangrijk natuurlijk ;) kun je altijd in het dation systeem komen.Sterker nog via mijn mobiel gebruik ik operah als browser en werkt prima met dation. :)

Dennie|14.05.11|18:36

Hallo Frits,

IS heel erg afhankelijk van wat jij er mee wilt doen, en of je personeel hebt ja of nee.
Je zou ook gebruik kunnen maken van microsoft office Outlook, en deze dan syncen via google sync met bijvoorbeeld je mobiele telefoon.

Voor het invoeren van bijv je km registratie gebruik ik zelf exel!
Het bestandje dat ik hiervoor gemaakt heb kan ik je wel sturen.

fijn weekend!

Mvg,
Dennie

Dennie|14.05.11|18:54

@ Frits,

Tevens zou je nog eens naar RAS kunnen zoeken (rijschool administratie systeem)
ook dat ziet er best leuk en is wat goedkoper als DD.

frits|14.05.11|20:53

Beste Dennie,

Dank je voor je tips. Het exel bestandje wil ik wel graag van je hebben.Je kunt het sturen naar :[email protected]
Ras ziet er ook goed uit. Als iemand anders nog iets weet hoor ik het graag.

B.v.d. Frits

Agnes|15.05.11|10:08

Wij werken al ruim een jaar met de iPad in de auto. Gewoon de standaard agenda, wordt automatisch gesynchroniseerd met MobileMe (van Apple zelf, ong. 80 euro per jaar) zodat ik altijd ook op mijn iPhone of thuis op de iMac in mijn agenda kan kijken en bestanden in kan zien. Leskaarten heb ik ook allemaal digitaal beschikbaar op de iPad. Ook gebruik ik de iPad om filmpjes van lastige situaties te laten zien als een leerling een situatie niet goed begrijpt. Werkt super!

frits|15.05.11|12:22

Dank je Dorien,

Ik ga het uitzoeken.

Gr. Frits

Viatura.nl|15.05.11|16:32

ik gebruik al jaren RELIS.

frits|16.05.11|13:02

Dank u voor alle tips !!

Berrie|09.06.11|14:20

Misschien een tip voor de android gebruikers. Je kan je domein regelen via google apps. Hier kun je vrij eenvoudig je complete bedrijf draaien op zowel agenda (gedeelde agenda’s, documenten, en veel meer) Je hebt dezelfde mogelijkheden als bij de dure alombekende Exchange van microsoft. Alleen veel beter en sneller. En veel goedkoper. dit is te gebruiken voor de kleine ondernemer, maar ook voor grote rijscholen.

je vind meer info http://www.google.com/apps/intl/nl/business/index.html

Raimond|15.08.12|15:23

@Agnes, mag ik vragen met welk programma jij de leskaarten hebt gemaakt. Ik heb sinds een paar dagen ook een iPad en wil hier ook mee in de auto gaan werken, maar ben nog niet echt thuis in de ipad wereld. En ik krijg mijn leskaart vanuit mijn excel niet op de iPad. Mvg,

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.