rijles, rijexamen, rijinstructeur, examinator, lesauto

Groot corruptieschandaal bij examinatoren Praags CBR

TSJECHIË – Het Praagse equivalent van het CBR heeft te maken met een groot corruptieschandaal. Maar liefst 17 van de19 examinatoren zijn aangeklaagd wegens het aannemen van steekpenningen en misbruik van positie. Omdat ze zijn ontslagen, heeft het stadsbestuur snel vervangingen nodig.

Zeven Tsjechische rijinstructeurs hebben ook te maken met strafrechtelijke vervolging. Indien ze schuldig worden bevonden kunnen ze een gevangenisstraf van maximaal acht jaar krijgen.

Examaninatoren

De examinatoren zouden volgens de politie steekpenningen hebben aangenomen van rijinstructeurs van tussen de 2.000 en 15.000 Tsjechische Kronen (80 – 600 euro) om leerlingen te laten slagen.

Examinatoren zijn opgeleid en gekwalificeerd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, maar zijn in dienst van districtsbesturen. Ministerie van Infrastructuur-woordvoerder Jakub Ptačinský zegt in een Tsjechische krant dat het ministerie is het huidige systeem voor het uitvoeren van rijexamens wil hervormen.

Rijscholen

“Het probleem nu is dat je dezelfde persoon zit op dezelfde plaats voor zeg 10 jaar,” zegt hij. Daarom wordt de optie bekeken om een nationaal orgaan voor examinatoren op te richten. Zij worden dan iedere keer aan andere regio’s toegewezen, om ervoor te zorgen dat er geen verkeerde relaties opgebouwd worden tussen de rijscholen en examaninatoren.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Groot corruptieschandaal bij examinatoren Praags CBR”

Paul Bierens|18.02.18|10:52

Corruptie bij examens, vreemd ?????

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Groot corruptieschandaal bij examinatoren Praags CBR | RijschoolPro
rijles, rijexamen, rijinstructeur, examinator, lesauto

Groot corruptieschandaal bij examinatoren Praags CBR

TSJECHIË – Het Praagse equivalent van het CBR heeft te maken met een groot corruptieschandaal. Maar liefst 17 van de19 examinatoren zijn aangeklaagd wegens het aannemen van steekpenningen en misbruik van positie. Omdat ze zijn ontslagen, heeft het stadsbestuur snel vervangingen nodig.

Zeven Tsjechische rijinstructeurs hebben ook te maken met strafrechtelijke vervolging. Indien ze schuldig worden bevonden kunnen ze een gevangenisstraf van maximaal acht jaar krijgen.

Examaninatoren

De examinatoren zouden volgens de politie steekpenningen hebben aangenomen van rijinstructeurs van tussen de 2.000 en 15.000 Tsjechische Kronen (80 – 600 euro) om leerlingen te laten slagen.

Examinatoren zijn opgeleid en gekwalificeerd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, maar zijn in dienst van districtsbesturen. Ministerie van Infrastructuur-woordvoerder Jakub Ptačinský zegt in een Tsjechische krant dat het ministerie is het huidige systeem voor het uitvoeren van rijexamens wil hervormen.

Rijscholen

“Het probleem nu is dat je dezelfde persoon zit op dezelfde plaats voor zeg 10 jaar,” zegt hij. Daarom wordt de optie bekeken om een nationaal orgaan voor examinatoren op te richten. Zij worden dan iedere keer aan andere regio’s toegewezen, om ervoor te zorgen dat er geen verkeerde relaties opgebouwd worden tussen de rijscholen en examaninatoren.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Groot corruptieschandaal bij examinatoren Praags CBR”

Paul Bierens|18.02.18|10:52

Corruptie bij examens, vreemd ?????

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.