Renate van Leeuwen, Spectrum, autisme

‘Maak CBR-keuring leerling met autisme veel transparanter’

Er moet een duidelijke standaard komen voor keuringen van rijbewijsleerlingen met een vorm van autisme. Verder zou het CBR een lijst met psychiaters die de keuringen mogen uitvoeren openbaar moeten maken, zodat de cliënt zelf kan bepalen naar wie hij toe gaat. En de uitslag van deze keuring moet onbeperkt geldig zijn, in plaats van de huidige maximale drie jaar. Daartoe pleit Spectrum Brabant (Centrum voor Zorg en Onderwijs) in een brief aan minister Schultz van Haegen (Infrastructuur).

Rijbewijsleerlingen moeten een Eigen Verklaring invullen van het CBR voordat ze op praktijkexamen kunnen. Als iemand autisme heeft, is de kans groot dat het CBR hem verplicht tot het laten doen van een keuring door een psychiater.

Standaard keuring

“Maar dat traject is heel onduidelijk en we merken grote verschillen in de wijze waarop dat gebeurt”, legt Renate van Leeuwen van Spectrum Brabant uit. “Het is volstrekt onduidelijk volgens welke normen er getoetst wordt. Daarom pleiten wij voor een duidelijke standaard bij de keuringen.”

Volgens Van Leeuwen gebeurt het regelmatig dat cliënten bij een keuring binnen 10 minuten weer buiten staan bij de psychiater. “Ze hebben dan alleen een paar korte vragen gehad wat de hobby’s zijn en of ze autorijden leuk vinden. Voor het medische rapport moeten ze dan wel even een paar honderd euro aftikken.”

CBR

Het CBR geeft aan dat voor de beoordeling van de geschiktheid een specialistisch rapport is vereist, opgesteld door een psychiater met kennis en ervaring op het gebied van ASS bij volwassenen.

“Het onderzoek vindt plaats aan de hand van een checklist met risicofactoren Indien het CBR voor een juiste oordeelsvorming een rijtest nodig acht, kan het een deskundige op het gebied van de praktische geschiktheid van het CBR inschakelen”, licht woordvoerder Coen Sleddering toe.

Prijs keuring

Ook merkt Spectrum Brabant dat er grote prijsverschillen bestaan tussen de psychiaters voor het uitvoeren van een dergelijke keuring. Het maximumtarief dat de Nederlandse Zorgautoriteit heeft vastgesteld is 241 euro, sommige voeren het ook uit voor 100 euro. Niet slecht voor 10 minuten werk, vindt Van Leeuwen. “Maar wij hebben ook meldingen gekregen van mensen die 400 euro moesten betalen.”

“Het CBR wijst een psychiater aan waarbij de keuring ondergaan moet worden”, zegt ze. “Onze cliënten moeten hiervoor soms helemaal buiten de regio reizen. Waarom geeft het CBR niet gewoon een lijst met goedgekeurde psychiaters, zodat de cliënten zelf een keuze kunnen maken waar naar toe te gaan? Of beter nog, waarom geeft het CBR geen vrijheid van keuze voor een onafhankelijke psychiater.”

Onderzoek

Het CBR heeft een lijst met specialisten, die voor het uitvoeren van de keuring in aanmerking komen gelet op bepaalde kennis en ervaring die nodig is voor dergelijk onderzoek, legt Sledddering uit.

“Op basis van reisafstand adviseren wij dat de klant contact opneemt met specialist A of B. Maar klant kan altijd om een specialist vragen in andere regio of plaats, als die maar op de lijst staat.  Overigens, het CBR kent de tarieven niet van de desbetreffende specialisten.”

Autisme

Overigens trekt Van Leeuwen het nut van een keuring voor leerlingen met een vorm van autisme sterk in twijfel. “Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat zij niet geschikt zouden zijn om auto te rijden. Het enige verschil is dat een autist een iets andere opleiding behoeft. Hij heeft behoefte aan duidelijkheid en kan minder goed tegen stress.”

Mensen met autisme krijgen vaak een rijbewijs met beperkte geldigheidsduur van 1 tot 3 jaar. “Onzin”, vindt Van Leeuwen. “Als iemand een vorm van autisme heeft, verergert dat niet. Hij leert er juist steeds beter mee omgaan. Zijn conditie kan dus alleen maar verbeteren. Waarom dan iedere drie jaar opnieuw een dure keuring? Autisme is iets heel anders dan stoornissen als schizofrenie of epilepsie, maar wordt wel op dezelfde hoop gegooid.”

Eigen Verklaring

Verder merken cliënten van Spectrum Brabant dat de voorlichting en informatievoorziening onder de maat is. Van Leeuwen: “Mensen met autisme hebben juist behoefte aan duidelijkheid. Maar het is vaak erg onduidelijk wat er gaat gebeuren als iemand een ‘ja’ invult op de Eigen Verklaring.”

Om rijinstructeurs en cliënten te informeren over rijles geven aan mensen met autisme of ADHD heeft Spectrum Brabant een website opgericht: http://rijles-en-autisme.nl/.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

16 reacties op “‘Maak CBR-keuring leerling met autisme veel transparanter’”

Maaike|15.03.12|20:24

Helemaal met Renate eens!

Anette|16.03.12|13:51

Heel goed Renate! Ik sta achter je. Ik loop tegen dezelfde problemen aan bij het CBR. Ik hoop dat je er iets mee kan bereiken en dat er meer openheid komt.

marleen|19.03.12|13:27

Mijn zoon van achttien moet ivm adhd en gebruik ritalin gekeurd worden. Kost bijna 300 euro, als hij binnen een redelijke tijd gekeurd wil worden, moet hij naar de andere kant van het land reizen. Wil je de afspraak verzetten, kost dat 15,50 euro. Ronduit geldklopperij en misbruik van machtspositie.
Hoog tijd dat hier iets aan gaat veranderen.

elize|19.03.12|17:18

Even niet voor het één of ander, maar de diagnose ADHD is op zich betwistbaar en wanneer deze wordt is gesteld is zo’n diagnose maar zes maanden geldig.

wanneer deze bovendien wórdt gesteld voordat het kind 18 jaar is, gebeurt dit meestal zonder diens toestemming.

Iemand van 18 jaar mag daarom volgens mij die diagnose afwijzen…..of eisen dat het CBR deze opnieuw laat vaststellen.

marianne|24.03.12|18:00

als mens met as ben ik als autorijder veel bewuster bezig met mn vaardigheden.
zo hou ik meer afstand als normaal omdat ik weet dat mijn reactiesnelheid wat minder is.

ooit haalde ik m’n rijbewijs door me precies aan de standaard regels te houden.
dan rij ik niet veilig.
zelfuitgevonden aangepast, heb ik na 20 jaar 2x piepklein deukje.

nt jongetjes van 18 zijn pas gevaarlijk. die overschatten hun vaardigheden menigmaal met zeer negatieve gevolgen.

RVl|05.04.12|21:29

Hallo,
Ik loop ook tegen deze problemen aan. Mijn leerling moet binnenkort een psychiater in Hoogeveen bezoeken, kosten €260 voor 25 minuten. Net of ze dan wel weten hoe deze leerling presteert tijdens zijn rijlessen. Ook de brief die zij ontvangen voor dit onderzoek, ze worden over een kamp geschoren met alcohol en drugsverslaafden, ronduit belachelijk.
Met deze brief ga ik klagen bij het CBR, waarom dat zo moet.

marleen|06.04.12|12:54

Ben het helemaal eens met de reactie van RVI. Goed dat u als rijinstructeur gaat klagen bij het CBR. Als moeder van een autorijlesleerling willen ze je nauwelijks te woord staan. Zelfs op een simpele vraag of bij ritalingebruik een medische keuring nodig is wilde het CBR geen antwoord geven als ik niet eerst alle persoonlijke gegevens van de persoon die het betrof wilde geven.

Luciënne|10.04.12|00:27

Ook onze zoon moest getest worden. Hij heeft autisme en slikt ritalin. De keuring duurde 10 min. kosten €184.- De arts vertelde dat hij het niet eens was met deze werkwijze, alleen de eerlijke, verantwoordelijke mensen kwamen op keuring. Die het echt nodig hebben zag hij nooit. We kregen 2 mnd. later de uitslag. GEEN rijbewijs. Ritalin is alleen toegestaan i.k.m. ADHD, narcolepsie of pathologische hypersomnolentie. Enige opties: stoppen met ritalin of overstappen op andere medicijnen.

RVl|10.04.12|12:22

Hallo,

Het klopt wat die arts zegt, alleen de verantwoorde, eerlijke rij- instructeurs en ouders,
komen met een eerlijk ingevulde eigen verklaring op de proppen.
Dit systeem moet ook veranderen, ook de huisartsen moeten hier beter mee omgaan.
De mensen op hogere leeftijd die eigenlijk niet meer geschikt zijn om te rijden piepen er ook op deze manier tussendoor. Onverantwoord.

Succes met jullie keuze Jucienne

Karin|15.05.12|15:02

Ik heb informatie samengevat over dit onderwerp op http://karinvdbosch.infoteur.nl/specials/rijbewijskeuring-en-autisme.html.

jolanda|09.06.12|14:47

Onze zoon is net begonnen met autorijlessen en wij zitten nu dus in het begintraject. Wij zijn van plan maar gewoon het officiële circuit in te gaan hoe vervelend en onterecht dat ook is. Immers, wie kan er nu beter beoordelen of iemand met ASS geschikt is om auto te rijden dan zijn eigen rij-instructeur. Wij horen echter ook van veel mensen dat ze gewoon overal nee invullen op de EV. Maar wat zijn eigenlijk de juridische consequenties daarvan?

Martha Kramer|18.06.12|19:59

Mijn dochter van 21 (PDD-NOS) is vandaag in 1x geslaagd voor haar rijbewijs en de examinator had bijna niets aan te merken op haar rijstijl! En nu moet ze maar gaan sparen om over 3 jaar te laten zien dat ze alleen maar beter is geworden… ZUCHT…

M.Strikkeling|19.06.12|14:36

Onze 18 jarige zoon moet door n vreemde psych laten beoordelen of hij rijgeschikt is vanwege een lichte ASS.Hij doet het hardstikke goed. Heeft 2 jaar geleden al het tractorrijbewijs gehaald en is een goede chauffeur. De rijschoolhouder is enthousiast over hem. Ik ben bang! Zijn hele toekomstplanning valt in duigen als hij niet rijgeschikt verklaard wordt. Bromfiets of brommobiel kan dan immers ook niet meer. we hebben spijt, diepe diepe spijt dat wij eerlijk en oprecht alles ingevuld hebben.

jolanda|20.06.12|12:15

Beste M. Strikkeling. Ik lees Uw bericht en wil zeggen dat ik ook bang ben. Voor onze zoon geldt hetzelfde. Wij willen ook alles eerlijk doen. Als je het niet doet wat dan? Als er dan iets gebeurt kom je toch ook in de problemen? U heeft wel het enige juiste gedaan maar ik krijg hier buikpijn van. Mensen met alcohol en drugsproblemen halen gewoon hun rijbewijs. Geen haan die er naar kraait. Ik wordt er kwaad en moedeloos van. Ik hoop dat het goed gaat met Uw zoon. Laat aub weten hoe het afloopt.

marleen|21.06.12|11:23

Dat is ook het meest schrijnende in de hele discussie. Ben je eerlijk dan wordt je op hoge kosten gejaagd en kan het zelfs zo zijn dat je door een vreemde psychiater die de persoon niet kent na een gesprekje/onderzoekje van 10 minuten domweg rijongeschikt wordt verklaard.
Ben je een gewaarschuwd mens en vul je daarom het formulier niet eerlijk is, dan kun je gewoon zonder problemen je rijbewijs halen.

Willem Elsing|23.05.13|17:44

Mijn zoon mag na veel keuringen en geldverslinding voor 3 jaar zijn rijbewijs gaan halen.
Bij hem is pdd-nos geconstateerd in 2002,nooit geen medische behandeling gehad,nooit geen medicijnen geslikt.
Dit onrecht moet gelijk afgeschafd worden. OPLICHTING IS HET.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Maak CBR-keuring leerling met autisme veel transparanter’ | RijschoolPro
Renate van Leeuwen, Spectrum, autisme

‘Maak CBR-keuring leerling met autisme veel transparanter’

Er moet een duidelijke standaard komen voor keuringen van rijbewijsleerlingen met een vorm van autisme. Verder zou het CBR een lijst met psychiaters die de keuringen mogen uitvoeren openbaar moeten maken, zodat de cliënt zelf kan bepalen naar wie hij toe gaat. En de uitslag van deze keuring moet onbeperkt geldig zijn, in plaats van de huidige maximale drie jaar. Daartoe pleit Spectrum Brabant (Centrum voor Zorg en Onderwijs) in een brief aan minister Schultz van Haegen (Infrastructuur).

Rijbewijsleerlingen moeten een Eigen Verklaring invullen van het CBR voordat ze op praktijkexamen kunnen. Als iemand autisme heeft, is de kans groot dat het CBR hem verplicht tot het laten doen van een keuring door een psychiater.

Standaard keuring

“Maar dat traject is heel onduidelijk en we merken grote verschillen in de wijze waarop dat gebeurt”, legt Renate van Leeuwen van Spectrum Brabant uit. “Het is volstrekt onduidelijk volgens welke normen er getoetst wordt. Daarom pleiten wij voor een duidelijke standaard bij de keuringen.”

Volgens Van Leeuwen gebeurt het regelmatig dat cliënten bij een keuring binnen 10 minuten weer buiten staan bij de psychiater. “Ze hebben dan alleen een paar korte vragen gehad wat de hobby’s zijn en of ze autorijden leuk vinden. Voor het medische rapport moeten ze dan wel even een paar honderd euro aftikken.”

CBR

Het CBR geeft aan dat voor de beoordeling van de geschiktheid een specialistisch rapport is vereist, opgesteld door een psychiater met kennis en ervaring op het gebied van ASS bij volwassenen.

“Het onderzoek vindt plaats aan de hand van een checklist met risicofactoren Indien het CBR voor een juiste oordeelsvorming een rijtest nodig acht, kan het een deskundige op het gebied van de praktische geschiktheid van het CBR inschakelen”, licht woordvoerder Coen Sleddering toe.

Prijs keuring

Ook merkt Spectrum Brabant dat er grote prijsverschillen bestaan tussen de psychiaters voor het uitvoeren van een dergelijke keuring. Het maximumtarief dat de Nederlandse Zorgautoriteit heeft vastgesteld is 241 euro, sommige voeren het ook uit voor 100 euro. Niet slecht voor 10 minuten werk, vindt Van Leeuwen. “Maar wij hebben ook meldingen gekregen van mensen die 400 euro moesten betalen.”

“Het CBR wijst een psychiater aan waarbij de keuring ondergaan moet worden”, zegt ze. “Onze cliënten moeten hiervoor soms helemaal buiten de regio reizen. Waarom geeft het CBR niet gewoon een lijst met goedgekeurde psychiaters, zodat de cliënten zelf een keuze kunnen maken waar naar toe te gaan? Of beter nog, waarom geeft het CBR geen vrijheid van keuze voor een onafhankelijke psychiater.”

Onderzoek

Het CBR heeft een lijst met specialisten, die voor het uitvoeren van de keuring in aanmerking komen gelet op bepaalde kennis en ervaring die nodig is voor dergelijk onderzoek, legt Sledddering uit.

“Op basis van reisafstand adviseren wij dat de klant contact opneemt met specialist A of B. Maar klant kan altijd om een specialist vragen in andere regio of plaats, als die maar op de lijst staat.  Overigens, het CBR kent de tarieven niet van de desbetreffende specialisten.”

Autisme

Overigens trekt Van Leeuwen het nut van een keuring voor leerlingen met een vorm van autisme sterk in twijfel. “Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat zij niet geschikt zouden zijn om auto te rijden. Het enige verschil is dat een autist een iets andere opleiding behoeft. Hij heeft behoefte aan duidelijkheid en kan minder goed tegen stress.”

Mensen met autisme krijgen vaak een rijbewijs met beperkte geldigheidsduur van 1 tot 3 jaar. “Onzin”, vindt Van Leeuwen. “Als iemand een vorm van autisme heeft, verergert dat niet. Hij leert er juist steeds beter mee omgaan. Zijn conditie kan dus alleen maar verbeteren. Waarom dan iedere drie jaar opnieuw een dure keuring? Autisme is iets heel anders dan stoornissen als schizofrenie of epilepsie, maar wordt wel op dezelfde hoop gegooid.”

Eigen Verklaring

Verder merken cliënten van Spectrum Brabant dat de voorlichting en informatievoorziening onder de maat is. Van Leeuwen: “Mensen met autisme hebben juist behoefte aan duidelijkheid. Maar het is vaak erg onduidelijk wat er gaat gebeuren als iemand een ‘ja’ invult op de Eigen Verklaring.”

Om rijinstructeurs en cliënten te informeren over rijles geven aan mensen met autisme of ADHD heeft Spectrum Brabant een website opgericht: http://rijles-en-autisme.nl/.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

16 reacties op “‘Maak CBR-keuring leerling met autisme veel transparanter’”

Maaike|15.03.12|20:24

Helemaal met Renate eens!

Anette|16.03.12|13:51

Heel goed Renate! Ik sta achter je. Ik loop tegen dezelfde problemen aan bij het CBR. Ik hoop dat je er iets mee kan bereiken en dat er meer openheid komt.

marleen|19.03.12|13:27

Mijn zoon van achttien moet ivm adhd en gebruik ritalin gekeurd worden. Kost bijna 300 euro, als hij binnen een redelijke tijd gekeurd wil worden, moet hij naar de andere kant van het land reizen. Wil je de afspraak verzetten, kost dat 15,50 euro. Ronduit geldklopperij en misbruik van machtspositie.
Hoog tijd dat hier iets aan gaat veranderen.

elize|19.03.12|17:18

Even niet voor het één of ander, maar de diagnose ADHD is op zich betwistbaar en wanneer deze wordt is gesteld is zo’n diagnose maar zes maanden geldig.

wanneer deze bovendien wórdt gesteld voordat het kind 18 jaar is, gebeurt dit meestal zonder diens toestemming.

Iemand van 18 jaar mag daarom volgens mij die diagnose afwijzen…..of eisen dat het CBR deze opnieuw laat vaststellen.

marianne|24.03.12|18:00

als mens met as ben ik als autorijder veel bewuster bezig met mn vaardigheden.
zo hou ik meer afstand als normaal omdat ik weet dat mijn reactiesnelheid wat minder is.

ooit haalde ik m’n rijbewijs door me precies aan de standaard regels te houden.
dan rij ik niet veilig.
zelfuitgevonden aangepast, heb ik na 20 jaar 2x piepklein deukje.

nt jongetjes van 18 zijn pas gevaarlijk. die overschatten hun vaardigheden menigmaal met zeer negatieve gevolgen.

RVl|05.04.12|21:29

Hallo,
Ik loop ook tegen deze problemen aan. Mijn leerling moet binnenkort een psychiater in Hoogeveen bezoeken, kosten €260 voor 25 minuten. Net of ze dan wel weten hoe deze leerling presteert tijdens zijn rijlessen. Ook de brief die zij ontvangen voor dit onderzoek, ze worden over een kamp geschoren met alcohol en drugsverslaafden, ronduit belachelijk.
Met deze brief ga ik klagen bij het CBR, waarom dat zo moet.

marleen|06.04.12|12:54

Ben het helemaal eens met de reactie van RVI. Goed dat u als rijinstructeur gaat klagen bij het CBR. Als moeder van een autorijlesleerling willen ze je nauwelijks te woord staan. Zelfs op een simpele vraag of bij ritalingebruik een medische keuring nodig is wilde het CBR geen antwoord geven als ik niet eerst alle persoonlijke gegevens van de persoon die het betrof wilde geven.

Luciënne|10.04.12|00:27

Ook onze zoon moest getest worden. Hij heeft autisme en slikt ritalin. De keuring duurde 10 min. kosten €184.- De arts vertelde dat hij het niet eens was met deze werkwijze, alleen de eerlijke, verantwoordelijke mensen kwamen op keuring. Die het echt nodig hebben zag hij nooit. We kregen 2 mnd. later de uitslag. GEEN rijbewijs. Ritalin is alleen toegestaan i.k.m. ADHD, narcolepsie of pathologische hypersomnolentie. Enige opties: stoppen met ritalin of overstappen op andere medicijnen.

RVl|10.04.12|12:22

Hallo,

Het klopt wat die arts zegt, alleen de verantwoorde, eerlijke rij- instructeurs en ouders,
komen met een eerlijk ingevulde eigen verklaring op de proppen.
Dit systeem moet ook veranderen, ook de huisartsen moeten hier beter mee omgaan.
De mensen op hogere leeftijd die eigenlijk niet meer geschikt zijn om te rijden piepen er ook op deze manier tussendoor. Onverantwoord.

Succes met jullie keuze Jucienne

Karin|15.05.12|15:02

Ik heb informatie samengevat over dit onderwerp op http://karinvdbosch.infoteur.nl/specials/rijbewijskeuring-en-autisme.html.

jolanda|09.06.12|14:47

Onze zoon is net begonnen met autorijlessen en wij zitten nu dus in het begintraject. Wij zijn van plan maar gewoon het officiële circuit in te gaan hoe vervelend en onterecht dat ook is. Immers, wie kan er nu beter beoordelen of iemand met ASS geschikt is om auto te rijden dan zijn eigen rij-instructeur. Wij horen echter ook van veel mensen dat ze gewoon overal nee invullen op de EV. Maar wat zijn eigenlijk de juridische consequenties daarvan?

Martha Kramer|18.06.12|19:59

Mijn dochter van 21 (PDD-NOS) is vandaag in 1x geslaagd voor haar rijbewijs en de examinator had bijna niets aan te merken op haar rijstijl! En nu moet ze maar gaan sparen om over 3 jaar te laten zien dat ze alleen maar beter is geworden… ZUCHT…

M.Strikkeling|19.06.12|14:36

Onze 18 jarige zoon moet door n vreemde psych laten beoordelen of hij rijgeschikt is vanwege een lichte ASS.Hij doet het hardstikke goed. Heeft 2 jaar geleden al het tractorrijbewijs gehaald en is een goede chauffeur. De rijschoolhouder is enthousiast over hem. Ik ben bang! Zijn hele toekomstplanning valt in duigen als hij niet rijgeschikt verklaard wordt. Bromfiets of brommobiel kan dan immers ook niet meer. we hebben spijt, diepe diepe spijt dat wij eerlijk en oprecht alles ingevuld hebben.

jolanda|20.06.12|12:15

Beste M. Strikkeling. Ik lees Uw bericht en wil zeggen dat ik ook bang ben. Voor onze zoon geldt hetzelfde. Wij willen ook alles eerlijk doen. Als je het niet doet wat dan? Als er dan iets gebeurt kom je toch ook in de problemen? U heeft wel het enige juiste gedaan maar ik krijg hier buikpijn van. Mensen met alcohol en drugsproblemen halen gewoon hun rijbewijs. Geen haan die er naar kraait. Ik wordt er kwaad en moedeloos van. Ik hoop dat het goed gaat met Uw zoon. Laat aub weten hoe het afloopt.

marleen|21.06.12|11:23

Dat is ook het meest schrijnende in de hele discussie. Ben je eerlijk dan wordt je op hoge kosten gejaagd en kan het zelfs zo zijn dat je door een vreemde psychiater die de persoon niet kent na een gesprekje/onderzoekje van 10 minuten domweg rijongeschikt wordt verklaard.
Ben je een gewaarschuwd mens en vul je daarom het formulier niet eerlijk is, dan kun je gewoon zonder problemen je rijbewijs halen.

Willem Elsing|23.05.13|17:44

Mijn zoon mag na veel keuringen en geldverslinding voor 3 jaar zijn rijbewijs gaan halen.
Bij hem is pdd-nos geconstateerd in 2002,nooit geen medische behandeling gehad,nooit geen medicijnen geslikt.
Dit onrecht moet gelijk afgeschafd worden. OPLICHTING IS HET.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.