les, theorieles, klas, leerling, school

Slagingspercentage 10% hoger na theorieles op scholen België

Het slagingspercentage van Belgische leerlingen die zich op de middelbare school via een speciaal programma voorbereiden op het theorie-examen, bedraagt 60%. Dat is een toename van zo’n tien procent. Wel bestaan er forse verschillen tussen de verschillende opleidingsniveau’s. Dat heeft de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) bekendgemaakt.

Voor de start van het programma Rijbewijs op School haalde slechts de helft van de deelnemers een voldoende in de examencentra. De slaagpercentages liggen duidelijk het hoogst in het algemeen middelbaar onderwijs (72,4 procent). In het deeltijds beroepsonderwijs slaagt slechts een op de vier leerlingen.

Rijbewijs op School

Het afgelopen schooljaar hebben 798 scholen, samen goed voor 43.152 leerlingen, zich ingeschreven voor het programma Rijbewijs op School. Volgens de stichting behalen de meeste deelnemers goede resultaten. Exact 59,6 procent haalt minstens 41 op 50, genoeg om te slagen voor het theoretisch examen.

Met het programma krijgen sinds 2008 zeventienjarigen de kans om zich in de middelbare school voor te bereiden op het theoretisch examen voor het rijbewijs B. Dat betekent volgens het VSV dat de meerderheid van de Vlaamse zeventienjarigen nu theorielessen op school volgt.

Online leerplatform

Het project Rijbewijs op School krijgt ondertussen opvolging, meldt de Standaard. Zo starten VSV en Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits in september met een online leerplatform voor Rijbewijs op School, zodat leerlingen online de theorie voor het rijbewijs kunnen oefenen.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.