lesbord, lesauto, rijles

Recordaantal rijscholen ingeschreven bij het CBR

Er zijn nog nooit zoveel rijscholen in Nederland geweest als nu. Het aantal ingeschreven rijscholen bij het CBR is de laatste drie jaar met maar liefst 45% gestegen. Bij het CBR stond de teller eind 2008 nog op 5.323, nu is dat aantal gestegen naar maar liefst 7.754 zelfstandige rijscholen.

Het geringe aantal vacatures en het omscholen van werklozen tot rijinstructeur heeft hier fors aan bijgedragen. Het grote aantal zelfstandige rijscholen leidt tot prijserosie in de branche.

Rijscholen

Instructeurs die bij rijscholen ontslag krijgen, kunnen tegenwoordig niet meer zo makkelijk bij andere rijscholen terecht omdat er minder werk is, zegt oud-VRB voorzitter Nico van Swam in de Reflector. “Dan gaan ze maar voor zichzelf aan de gang.” Een andere oorzaak is volgens hem de massale omscholing van werklozen door het UWV.

Ook Bovag legt in de Reflector de schuld van het overschot aan rijinstructeurs bij het de uitkeringingsinstantie. “Het UWV heeft werklozen opgeleid tot rijinstructeur en aangemoedigd zich te vestigen als zelfstandig rijschoolondernemer. Dat crëerde nieuwe werkloosheid in een branche waar het ook niet florissant gaat.”

UWV

De brancheorganisatie heeft hier dan ook vorig jaar tegen geprotesteerd bij het UWV. Mede daardoor en omdat ook de opleidingsbudgetten op waren, is het UWV hier vervolgens mee opgehouden. Bastiaansen pleit tevens opnieuw voor vestigings-eisen, net zoals in Duitsland. Daar moet je eerst een paar jaar ervaring opdoen als instructeur in een bestaande rijschool.

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Recordaantal rijscholen ingeschreven bij het CBR”

Rijschool Wannes|20.09.12|11:04

Tjee. Dat er steeds meer rijscholen zijn is een fijt.
Maar waarom protesteert de BOVAG tegen het UWV als de BOVAG zelf met het UWV aan tafel is gaan zitten om al de werkelozen, Rijinstructeur te laten worden?
Het was toch het idee van de BOVAG om bij het UWV aan te kloppen voor meer Rijinstructeurs?
De nieuwe Rijinstructeurs zijn weer de dupe. En de BOVAG veegt zijn straatje weer schoon. Makkelijk hoor.

Arnold de Jong|20.09.12|22:53

De rijschoolwereld is en blijft een probleem. Kijk naar de prijzen , kijk naar de kwaliteit, kijk naar de lesvoertuigen. Te triest voor woorden. Een beetje overheid grijpt in om het tij te keren. Bij de tandarts duurde dat 5 maanden bij de rijscholen 50 jaar. Een goede rij opleiding in de randstad bestaat uit ongeveer 40 uur gemiddeld en kost gewoon geld. Een lesprijs van € 50 is dan helaas nodig maar wel een hoop geld. Maar voor individuel top les hard nodig.

Arnold de Jong|21.09.12|08:32

Ik heb overigens via een kennis begrepen die via het UWV en de Compact opleiding is opgeleid dat dit bij het eerste gesprek werd ge adviseerd. Zij verzorgden de opleiding en adviseerde dan maar om zelfstandig om als franchisse aan de slag te gaan. Een ieder kon op zijn vingers uit tellen dat dit fout zou gaan. Je gooit de ene emmer ( ww ) leeg en de emmer van de rijschoolbranche loopt van zelf over. Op naar de bijstand , de volgende emmer. Maar kwaliteteit ? nee dus.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Recordaantal rijscholen ingeschreven bij het CBR | RijschoolPro
lesbord, lesauto, rijles

Recordaantal rijscholen ingeschreven bij het CBR

Er zijn nog nooit zoveel rijscholen in Nederland geweest als nu. Het aantal ingeschreven rijscholen bij het CBR is de laatste drie jaar met maar liefst 45% gestegen. Bij het CBR stond de teller eind 2008 nog op 5.323, nu is dat aantal gestegen naar maar liefst 7.754 zelfstandige rijscholen.

Het geringe aantal vacatures en het omscholen van werklozen tot rijinstructeur heeft hier fors aan bijgedragen. Het grote aantal zelfstandige rijscholen leidt tot prijserosie in de branche.

Rijscholen

Instructeurs die bij rijscholen ontslag krijgen, kunnen tegenwoordig niet meer zo makkelijk bij andere rijscholen terecht omdat er minder werk is, zegt oud-VRB voorzitter Nico van Swam in de Reflector. “Dan gaan ze maar voor zichzelf aan de gang.” Een andere oorzaak is volgens hem de massale omscholing van werklozen door het UWV.

Ook Bovag legt in de Reflector de schuld van het overschot aan rijinstructeurs bij het de uitkeringingsinstantie. “Het UWV heeft werklozen opgeleid tot rijinstructeur en aangemoedigd zich te vestigen als zelfstandig rijschoolondernemer. Dat crëerde nieuwe werkloosheid in een branche waar het ook niet florissant gaat.”

UWV

De brancheorganisatie heeft hier dan ook vorig jaar tegen geprotesteerd bij het UWV. Mede daardoor en omdat ook de opleidingsbudgetten op waren, is het UWV hier vervolgens mee opgehouden. Bastiaansen pleit tevens opnieuw voor vestigings-eisen, net zoals in Duitsland. Daar moet je eerst een paar jaar ervaring opdoen als instructeur in een bestaande rijschool.

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Recordaantal rijscholen ingeschreven bij het CBR”

Rijschool Wannes|20.09.12|11:04

Tjee. Dat er steeds meer rijscholen zijn is een fijt.
Maar waarom protesteert de BOVAG tegen het UWV als de BOVAG zelf met het UWV aan tafel is gaan zitten om al de werkelozen, Rijinstructeur te laten worden?
Het was toch het idee van de BOVAG om bij het UWV aan te kloppen voor meer Rijinstructeurs?
De nieuwe Rijinstructeurs zijn weer de dupe. En de BOVAG veegt zijn straatje weer schoon. Makkelijk hoor.

Arnold de Jong|20.09.12|22:53

De rijschoolwereld is en blijft een probleem. Kijk naar de prijzen , kijk naar de kwaliteit, kijk naar de lesvoertuigen. Te triest voor woorden. Een beetje overheid grijpt in om het tij te keren. Bij de tandarts duurde dat 5 maanden bij de rijscholen 50 jaar. Een goede rij opleiding in de randstad bestaat uit ongeveer 40 uur gemiddeld en kost gewoon geld. Een lesprijs van € 50 is dan helaas nodig maar wel een hoop geld. Maar voor individuel top les hard nodig.

Arnold de Jong|21.09.12|08:32

Ik heb overigens via een kennis begrepen die via het UWV en de Compact opleiding is opgeleid dat dit bij het eerste gesprek werd ge adviseerd. Zij verzorgden de opleiding en adviseerde dan maar om zelfstandig om als franchisse aan de slag te gaan. Een ieder kon op zijn vingers uit tellen dat dit fout zou gaan. Je gooit de ene emmer ( ww ) leeg en de emmer van de rijschoolbranche loopt van zelf over. Op naar de bijstand , de volgende emmer. Maar kwaliteteit ? nee dus.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.