rijles, rijinstructeur, leerling

CBR publiceert vernieuwde rijprocedures A, B, C, D en BE

De 3e Europese richtlijn rijbewijzen wordt per 19-1-2013 ingevoerd. Dat betekent dat er bij het CBR diverse aanpassingen zijn doorgevoerd in de praktijkexamens. Ook zijn er aanvullende praktijkexamens voor rijbewijzen , A2, A , C1 en D1 ontwikkeld. Een ander gevolg is dat de rijprocedures A, B, C, D en BE aangepast zijn aan de praktijkexamens.

Gelijktijdig is kritisch naar de inhoud gekeken van de verschillende rijprocedures en de afstemming met de praktijkexamens.  Daarnaast  zijn de rijprocedures opnieuw getoetst of ze aansluiten op de actuele wetgeving (WvW1994, RVV1990, Reglement rijbewijzen en Ministeriele regeling eisen praktijkexamen) en het leerdoelendocument rijbewijs B (opgesteld door de Minister van Milieu en Infrastructuur).

Wijzigingen

Alle wijzingen die hieruit voortkomen zijn door het CBR  besproken en tot stand gekomen in samenwerking met de ketenpartners  Bovag rijscholen, FAM, VRB, KNMV, politie (Politieacademie) en defensie (OCTrij ). Ook hebben de partners zelf verbeteringen aangedragen. De goedgekeurde wijzingen zijn opgenomen in de vernieuwde rijprocedures.

Een opvallende wijziging in Hoofdstuk 3 verkeersdeelneming is, dat het CBR terug is gegaan van 10  naar 7 examenonderdelen  :

 • Wegrijden
 • Rijden op rechte en bochtige weggedeelten
 • Gedrag nabij en op kruispunten
 • Invoegen – uitvoegen
 • Inhalen en zijdelings verplaatsen
 • Gedrag nabij en op bijzondere weggedeelten
 • Bijzondere manoeuvres

Alleen rijprocedure AM (versie 2010) is niet aangepast omdat er geen veranderingen zijn doorgevoerd in de praktijkexamens AM.

Rijprocedures

De rijprocedures beschrijven het meest wenselijke rijgedrag (verkeerstaak) van verkeersdeelnemers. Daarnaast besteden ze aandacht aan defensief en sociaal rijgedrag, noodzakelijk voor een veilige deelname aan het verkeer.

De examinator beoordeelt het rijgedrag van de examenkandidaat op basis van de rijprocedure. De rijprocedure is in de eerste plaats bestemd voor de rijinstructeur en de examinator. Maar ook voor anderen (politie, justitie etc) kan de rijprocedure nuttig zijn als naslagwerk.

Bestellen

De vernieuwde rijprocedures worden door VERJO bv uitgegeven en zijn op de gebruikelijke manier te bestellen.  De vernieuwde rijprocedures zijn vanaf 15 Januari 2013 leverbaar.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR publiceert vernieuwde rijprocedures A, B, C, D en BE | RijschoolPro
rijles, rijinstructeur, leerling

CBR publiceert vernieuwde rijprocedures A, B, C, D en BE

De 3e Europese richtlijn rijbewijzen wordt per 19-1-2013 ingevoerd. Dat betekent dat er bij het CBR diverse aanpassingen zijn doorgevoerd in de praktijkexamens. Ook zijn er aanvullende praktijkexamens voor rijbewijzen , A2, A , C1 en D1 ontwikkeld. Een ander gevolg is dat de rijprocedures A, B, C, D en BE aangepast zijn aan de praktijkexamens.

Gelijktijdig is kritisch naar de inhoud gekeken van de verschillende rijprocedures en de afstemming met de praktijkexamens.  Daarnaast  zijn de rijprocedures opnieuw getoetst of ze aansluiten op de actuele wetgeving (WvW1994, RVV1990, Reglement rijbewijzen en Ministeriele regeling eisen praktijkexamen) en het leerdoelendocument rijbewijs B (opgesteld door de Minister van Milieu en Infrastructuur).

Wijzigingen

Alle wijzingen die hieruit voortkomen zijn door het CBR  besproken en tot stand gekomen in samenwerking met de ketenpartners  Bovag rijscholen, FAM, VRB, KNMV, politie (Politieacademie) en defensie (OCTrij ). Ook hebben de partners zelf verbeteringen aangedragen. De goedgekeurde wijzingen zijn opgenomen in de vernieuwde rijprocedures.

Een opvallende wijziging in Hoofdstuk 3 verkeersdeelneming is, dat het CBR terug is gegaan van 10  naar 7 examenonderdelen  :

 • Wegrijden
 • Rijden op rechte en bochtige weggedeelten
 • Gedrag nabij en op kruispunten
 • Invoegen – uitvoegen
 • Inhalen en zijdelings verplaatsen
 • Gedrag nabij en op bijzondere weggedeelten
 • Bijzondere manoeuvres

Alleen rijprocedure AM (versie 2010) is niet aangepast omdat er geen veranderingen zijn doorgevoerd in de praktijkexamens AM.

Rijprocedures

De rijprocedures beschrijven het meest wenselijke rijgedrag (verkeerstaak) van verkeersdeelnemers. Daarnaast besteden ze aandacht aan defensief en sociaal rijgedrag, noodzakelijk voor een veilige deelname aan het verkeer.

De examinator beoordeelt het rijgedrag van de examenkandidaat op basis van de rijprocedure. De rijprocedure is in de eerste plaats bestemd voor de rijinstructeur en de examinator. Maar ook voor anderen (politie, justitie etc) kan de rijprocedure nuttig zijn als naslagwerk.

Bestellen

De vernieuwde rijprocedures worden door VERJO bv uitgegeven en zijn op de gebruikelijke manier te bestellen.  De vernieuwde rijprocedures zijn vanaf 15 Januari 2013 leverbaar.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.