computer, tiener, jongeren

Online Eigen verklaring via Mijn CBR nu voor iedereen

Alle klanten van het CBR kunnen vanaf 14 januari online een Eigen verklaring verkrijgen. Het gaat via Mijn CBR (www.mijn.cbr.nl) waar zij inloggen met hun DigiD. Voor praktijkexamenkandidaten voor de personenauto is de online Eigen verklaring al sinds juli 2012 beschikbaar. Nu is het dus ook mogelijk voor alle andere examenkandidaten, rijbewijsvernieuwers, ouderen (70+), beroepschauffeurs en mensen met een medische aandoening of voorgeschiedenis.

De online Eigen verklaring is een extra alternatief voor de aanschaf van een papieren formulier Eigen verklaring bij het gemeentehuis. De Eigen verklaring is nodig om de ‘rij-geschiktheid’ voor het rijbewijs te beoordelen en kost € 23,80 (tarief 2013).

Beoordeling rijgeschiktheid

Is er voor de beoordeling van de rijgeschiktheid informatie van een arts nodig, dan krijgt de klant een pdf van de ingevulde en betaalde digitale Eigen verklaring om te printen. De arts vult daarop handmatig de relevante informatie in. De klant stuurt vervolgens het hele setje (klant- en artsdeel) per post naar het CBR, waar de Eigen verklaring in behandeling wordt genomen.

Nieuw per 14 januari is ook dat iedere klant via Mijn CBR kan zien wat de status is van zijn Eigen verklaring. Via ‘Mijn Eigen verklaring’ is o.a. te zien of de Eigen verklaring is ontvangen door het CBR, welke correspondentie er is, en bijvoorbeeld of een rapport van de medisch specialist al door het CBR is ontvangen.

DigiD om theorie-examen te reserveren

Ook om een theorie-examen voor de auto, motor en bromfiets te reserveren hebben klanten vanaf 14 januari een DigiD nodig. Hiervoor volstond het bsn-nummer. Een DigiD aanvragen is makkelijk en gratis, maar kan maximaal vijf dagen duren. Daar moeten klanten rekening mee houden.

Statusoverzicht

Verder kunnen alle klanten van het CBR, ook de beroepschauffeurs, op Mijn CBR zien of er een reservering is gemaakt voor een theorie- of praktijkexamen. En zien alle klanten er welke examen- of toetsresultaten zij behaald hebben. Beroepschauffeurs vinden er ook informatie over behaalde diploma’s en certificaten en hoeveel nascholingsuren vakbekwaamheid zij hebben behaald.

Online dienstverlening

De uitbreiding van Mijn CBR past in de stapsgewijze verbetering van de online dienstverlening door het CBR. Het is gemakkelijker voor de klant (scheelt een ritje naar het gemeentehuis of het CBR) en leidt tot minder invulfouten. Daardoor kan een Eigen verklaring naar verwachting sneller in behandeling worden genomen. Ook wil het CBR hiermee de administratieve lasten voor ketenpartners als rijscholen en gemeenten verminderen.

Verdere uitbreiding Mijn CBR

Het CBR blijft werken aan het vergroten van het klantgemak. Zo kunnen beroepschauffeurs in de toekomst ook de meeste benodigde theorie-examens zelf via Mijn CBR reserveren. En kunnen klanten zelf een rijtest inplannen als dat nodig is om hun rijgeschiktheid te beoordelen.

Ook cursussen die worden opgelegd vanuit de vorderingsprocedure (o.a. Educatieve maatregel alcohol, Alcoholslotprogramma en Educatieve maatregel gedrag) zullen na verdere uitbreiding van Mijn CBR door klanten zelf kunnen worden ingepland. Dit vergroot hun mogelijkheden en daarmee de flexibiliteit.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Online Eigen verklaring via Mijn CBR nu voor iedereen”

Rijschool Alfa Almere|17.01.13|12:47

Wel al een (gezonde) cursist gehad die naast het machtigen van z’n rijschool ook die EV in ging vullen en online betalen. Die keuzes staan ook vlak onder elkaar zonder toelichting van het CBR. Dit terwijl de meeste rijscholen die EV inclusief praktijkexamen aanbieden en in Top-online ook gepresenteerd krijgen. Het zou mooi zijn als verwarring hierover voorkomen kan worden en 1 werkwijze duidelijk wordt voor de examenkandidaten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.